Shop amok i Vedbæk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


Navisions teknologi passer perfekt i Microsofts strategi for små- og mellemstore virksomheder.

Meget tyder på, at Microsofts topchef Steve Ballmer ikke kun var på salgstur, da han midt i marts besøgte Danmark. Han kunne nemt have slået et smut omkring nordsjællandske Vedbæk for at shoppe lidt i Navisions hovedkvarter.
Under alle omstændigheder kom det som en stor overraskelse, da en af verdens mest anerkendte erhvervsaviser Financial Times tirsdag morgen kunne berette, at Microsoft er langt inde i forhandlinger om at overtage den danske IT-branches flagskib Navision. For Steve Ballmer er der uden tvivl mulighed for et godt køb i Vedbæk.
Verdens største softwarehus er i gang med en omstilling af salget fra at være fokuseret på løsninger i stedet for enkelte applikationer. Det skal blandt andet give Microsoft mulighed for at skabe årlige vækstrater på op imod 20 procent ved salg til mindre virksomheder.
Microsoft mangler
forretningsapplikationer
Men omstillingen kræver de rigtige løsninger med software fra servere, over kontorprogrammer til forretningsapplikationer som økonomisystemer, logistikstyring, e-handel samt værktøjer til kunde- og personalestyring. For præcist et år siden købte Microsoft en af Navisions amerikanske konkurrenter Great Plains for at få forretningsapplikationer på hylderne.
Prisen var cirka 10 milliarder kroner (1,1 milliarder dollars) eller nogenlunde det samme, som de 1,2 milliarder dollars, Financial Times mener, at Microsoft vil betale for Navision. Med Great Plains fik Microsoft forretningsapplikationer designet til mindre og mellemstore virksomheder på det amerikanske marked.
Derfor fortalte Steve Ballmer også de danske journalister, at der ikke var nogen planer om at rulle Great Plains-produkter ud i Europa i stor stil.
- Great Plains er et meget amerikansk produkt, sagde han.
Lokal tilpasning
I Vedbæk kan Steve Ballmer til gengæld købe et ERP-hus (softwarevirksomhed der producerer software til Enterprise Ressource Planning) med produkter, der fra grunden er designet til at kunne håndtere de mange forskellige praktiske omstændigheder ved køb, salg og administration i mindre virksomheder i vidt forskellige lande over hele verden. Navision opererer med løsninger tilpasset lokale love, regler og traditioner i mere end 25 lande.
Den meget omfattende internationalisering stammer især fra det oprindelige Navision. Navision fusionerede med Danmarks andet markante ERP-hus Damgaard A/S i november 2000 og fik hermed en international anerkendt udviklingsafdeling med produktdirektør Niels Bo Theilgaard i spidsen.
En afdeling, der blandt andet har stået bag Axapta, som er udviklet til at udnytte internettets muligheder for billig og fleksibel datatrafik. Et design der matcher Microsofts .Net- strategi, der netop tager afsæt i at gøre nettet til omdrejningspunkt for al databehandling.
Men hverken Microsoft eller Navision vil be- eller afkræfte Steve Ballmers danske powershopping. Microsoft anser artiklen i Financial Times som et rygte, mens Navison tirsdag meddelte Københavns Fondsbørs, at selskabet overvejer en mulig strategisk transaktion.
Boks:
Til salg-skiltet
Ikke kun teknologien, men også den veldrevne forretning gør Navision til et emne for opkøb. På under halvandet år er det lykkedes at fusionere de to ERP-huse Navision og Damgaard til en 1.100 mand stor virksomhed.
Halvårsregnskabet for 2001/2002 blev offentliggjort i februar. Omsætningen steg 19 procent til 849 millioner kroner. Overskuddet før skat, afskrivninger og lignende (det såkaldte EBITA) voksede 127 procent til 196 millioner kroner.
Navision fastholdt derfor forventningerne om en omsætningsvækst på 18 procent og en EBITA-vækst på 18 procent for hele året.

Billedtekst:
Var Microsofts topchef Steve Ballmer på powershopping i Vedbæk, da han besøgte Danmark midt i marts? Microsoft kalder foreløbig Financial Times' artikel om et muligt køb af Navision et rygte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere