Guide: Alt du skal vide om den digitale tv-fremtid
Fra 31. oktober 2009 er det slut med at modtage analoge tv-signaler via den krøllede stueantenne eller stilladset på taget. Herefter strømmer der nemlig kun digitale tv-signaler ud fra de danske sendemaster.
Samtidig har Folketinget besluttet at udfase de digitale signaltyper, du kan modtage den dag i dag, og udskifte dem med nogle andre; det sker dog først i 2012.
For at gøre forvirringen total, har den offentligt finansierede oplysningsindsats om digitaliseringen og dens konsekvenser været stærkt forsinket.
Forståeligt nok er mange tv-seere temmelig forvirrede, og formiddagsaviserne puster jævnligt til ilden med tophistorier á la "DIT NYE TV ER FORÆLDET NÆSTE ÅR!".
Hvilket på alle planer er noget frygteligt vrøvl.
De færreste danskere berøres
Reelt får digitaliseringen 31. oktober 2009 nemlig ingen som helst betydning for mere end 70 procent af danskerne.
Modtager du tv via kabel, satellit, bredbånd eller fællesantenne, kan du fortsætte med at se tv, præcis som du gør i dag. Uanset hvor gammelt dit tv er og uden at skulle købe ekstraudstyr af nogen art.
Bor du i en af de 670.000 husstande med antenne i stuen eller på taget, kan du også sagtens bruge dit nuværende tv efter 31. oktober 2009. Uanset om det er nyt eller har ti år på bagen.
Men med mindre dit apparat er helt nyt, bliver du formentlig nødt til at købe en intern eller ekstern tuner. Det kan du alt sammen læse meget mere om på de næste sider.
Hvad er fidusen ved digitalt tv?
Digitale tv-signaler "afkodes" - populært sagt - som nuller og et-taller i tuneren og er betydeligt mere modstandsdygtige overfor atmosfærisk støj og andre elektromagnetiske forstyrrelser end de gammeldags analoge signaler.
Derfor står et digitalt tv-signal sædvanligvis langt skarpere end et analogt.
Det gør en synlig forskel på alle tv-apparater, men navnlig har fladskærmsejere stor glæde af digitale tv-signaler. Det skyldes, at dårlig signalkvalitet slår hårdere igennem på de store paneler med deres høje opløsning end på gamle billedrørsmodeller.
Hvilket også forklarer, hvorfor mange nybagte fladskærmsejere må konstatere, at et almindeligt tv-signal tager sig elendigt ud på hjemmets nye husalter.
Mange flere digitale fordele
Desuden giver digital signaldistribution mulighed for at koble tv-signalerne med en række ekstratjenester såsom digitale programguider og et større udvalg af undertekster med mere. Fuldstændig som satellitkunderne allerede kender det.
Bedre lyd, plads til flere kanaler i sendenettet og ægte bredformat er også blandt de fordele, du kan høste ved at modtage tv digitalt.
Sidst, men ikke mindst, skal det konstateres, at digitalt tv ikke nødvendigvis er det samme som High Definition TV (eller HDTV), der med sin højere opløsning kan vise flere detaljer end de kendte Standard Definition-signaler.
For selv om HDTV også kan distribueres via digitale sendenet - det være sig via kabel, æterbårne signaler eller noget helt tredje - så vil langt de fleste af de programmer, vi kommer til at modtage de næste mange år, have samme opløsning som i dag.
Modtager du tv via satellit, bredbånd eller kabel?
Som satellit- eller bredbånds-tv kunde får digitaliseringen ingen konsekvenser for dig. Du modtager nemlig allerede digitale signaler via det udstyr, du har købt eller lejet af tv-udbyderen.
Modtager du via kabel, berøres du heller ikke nødvendigvis af digitaliseringen. Tv-udbyderne fortsætter nemlig med at udsende analoge signaler, som du kan se via din almindelige tv-tuner.
Derfor tvinges ingen danske kabelkunder til at skifte udstyr indenfor en overskuelig fremtid.
Både Stofa og YouSee udsender imidlertid også digitale signaler i superflot kvalitet. Dem kan du se, hvis du køber eller lejer en særlig modtageboks af tv-udbyderen.
Indbygget digital tuner
Samtidig får du adgang til en række digitale tjenester. Typisk i form af en elektronisk programguide og forskellige undertekst-muligheder og så videre.
Du kan dog modtage digitale udsendelser fra din kabel-tv udbyder - uden ekstraboks. Nemlig hvis dit tv har en indbygget digital tuner af DVB-C typen og er udstyret med et Common Interface-stik, så du kan anvende tv-udbyderens dekoderkort (hvilket du naturligvis skal betale for at leje).
Med denne fremgangsmåde slipper du for at have en ekstra boks stående ved siden af tv-apparatet. Til gengæld risikerer du at gå glip af en eller flere digitale ekstratjenester, som udbyderne stiller til rådighed.
Det skyldes alt overvejende, at kabeludbydere og/eller tv-producenter ikke altid overholder de vedtagede standarder til punkt og prikke, og derfor passer udstyr og metadata i signalerne ikke altid sammen.
Ligeledes skal du ikke regne med, at de indbyggede DVB-C tunere kan afkode eventuelle HD-udsendelser, som tv-udbyderen distribuerer; her skal du typisk have fat i udbyderens egen modtageboks.
Modtager du tv via antenne?
Modtager du via fællesantenne?
Mange danskere er tilsluttet et fællesantenneanlæg. Det kan være alt fra et lille anlæg, der betjener en enkelt opgang og op til store anlæg, der sørger for tv-signaler til hele kvarterer eller bysamfund.
Som hovedregel vil antenneforeningerne fortsat sende analoge tv-signaler til deres medlemmer. Fuldstændig ligesom kabel-tv udbyderne.
Samtidig er antenneforeningerne forpligtet til at distribuere digitale signaler, så medlemmer med en digital tuner (typisk af DVB-C typen, men der er undtagelser) kan drage fordel af den forbedrede kvalitet.
Din antenneforening kan fortælle dig præcis, hvilke krav der stilles, for at du kan se samtlige digitale kanaler over fællesantennen efter 31. oktober 2009.
Modtager du tv via en stue- eller tagantenne?
Så er du blandt dem, der berøres af digitaliseringen.
Du kan allerede i dag modtage DR, DR2, TV2 og Tegnsprogskanalen digitalt, hvis du har et tv med DVB-T-tuner, eller hvis du har købt en ekstern DVB-T-tuner. Du vil også kunne anvende dit nuværende udstyr til at se DR, DR2, TV2 og Tegnsprogskanalen frem til 2012.
Imidlertid har Folketinget besluttet, at man i forbindelse med overgangen til digital transmission i november 2009 skal anvende en ny måde at "pakke" de digitale signaler på, kaldet MPEG4 (hvor de nuværende digitale signaler sendes med MPEG2).
Desværre understøtter langt de fleste DVB-T tunere i tv-apparater og settop-bokse, der er blevet solgt de senere år, kun MPEG2. Disse tunere kan ikke modtage MPEG4-kodede signaler (hvorimod DVB-T tunere med MPEG4-dekoder godt kan modtage MPEG2-komprimerede signaler).
Dit nye fjernsyn bør kunne modtage MPEG4-kodede signaler
Altså: Vil du efter 31. oktober 2009 kunne se samtlige digitale tv-kanaler via din antenne - og ikke kun DR, DR2, TV2 og Tegnsprogskanalen frem til 2012 - er du nødt til at anskaffe en DVB-T-tuner, der kan afkode MPEG4.
Disse tunere er allerede på markedet nu eller godt på vej.
Dels har mange nye tv-apparater indbygget tuner med MPEG4-dekoder (men spørg dig lige for, før du køber, hvis det har betydning for dig). Dels som eksterne tunerbokse og i form af særlige kort, du kan sætte i tv-apparater, der er udstyret med en "Common Interface"-port.
De fleste fladskærme på det danske marked har en CI-port, og disse apparater vil uden videre kunne opgraderes til at modtage digitale signaler, der er MPEG4-kodet, ved at stikke et MPEG4-kort i fjernsynet, når disse kort kommer på markedet.
De første MPEG4-kompatible tunere koster 1.000-1.200 kroner, men ventes hurtigt at blive billigere.
Pas på med parallelimport og netkøb fra udlandet!
Der er ofte penge at spare ved at købe et tv-apparat i udlandet eller gennem en dansk virksomhed, der parallelimporterer deres produkter.
I mange tilfælde virker udstyret helt efter hensigten. For eksempel hvis du "henter" signalet til tv-apparatet via en ekstern enhed såsom en satellitmodtager eller en harddiskoptager.
Men er en velfungerende, indbygget DVB-T tuner med MPEG4-understøttelse afgørende for, at du får glæde af dit nye tv-apparat, skal du holde dig fra nethandel eller udenlandsk shopping.
Hvis du lader dig friste
Der anvendes nemlig forskellige signalstandarder på tværs af de europæiske lande. I dansk sammenhæng skal DVB-T udstyrede apparater således understøtte den fællesnordiske NorDig-standard for at fungere efter hensigten.
Derfor risikerer du, at apparatet ikke kan modtage digitale tv-signaler via antenne fra det danske sendenet, hvis du har købt et tv beregnet på andet end det danske marked. Også selv om apparatet har både DVB-T tuner og understøtter MPEG4-komprimeringen.
Det skal du huske, hvis du lader dig friste af et spændende tilbud via en virksomhed, der driver parallelimport - hvilket mange mindre onlinebutikker giver sig af med, så her skal du spørge dem direkte - eller via butikker i udlandet.
For køber du et tv uden om de almindelige danske kanaler, vil den danske importør næppe løfte en finger for at hjælpe dig med at ændre apparatet eller få det byttet, hvis det ikke fungerer som forventet.