Han fyrer sig selv hvert halve år

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2002.


35-årige Klaus Østermann sidder i et helt centralt topjob hos Citrix Systems Inc.

- Jeg fyrer mig selv hver sjette måned.
Den noget overraskende melding kommer fra manden, der med sin let ranglede fysik og blonde hår er arketypen på en 35-årig dansk mand. Han sidder bag rattet i en splinterny åben Jaguar E, der er på vej ud fra parkeringspladsen ved softwarehuset Citrix' hovedkvarter i Fort Lauderdale Florida.
Skinnet bedrager. Det ærkedanske udseende dækker over en global personlighed tilsat den amerikanske kulturs evige glæde ved at kæmpe og vinde.
Entreprenør
- Jeg er entreprenør-typen, der sætter et mål og derefter gør alt for at gennemføre det. Den entreprenørånd bliver ofte i Danmark forvekslet med et stort ego, fortæller Klaus Østermann mens han snor Jaguaren gennem trafikken på vej mod yndlingsrestauranten.
Den mentale øvelse med at fyre sig selv hver sjette måned bruger han til at lade som om, at han starter i et nyt job. Derfor er han nødt til at hæve sig op i fugleperspektivet over det "nye job" og overveje, hvad han vil gøre, hvilke ændringer der skal laves, og hvad der fungerer.
- Jeg har egentlig aldrig haft ambitioner om at blive administrerende direktør. Det er heller ikke afgørende om jeg har tre eller 1.000 ansatte under mig. Det afgørende er målet, og hvordan vi når det.
Svær titel
På visitkortet står der, Klaus Ostermann. Sr. Director, WW Channel/Partner Strategic Dev., Mktg. & Programs. Da han tager mobiltelefonen undervejs på køreturen, svarer han Klaus Østermann, så ingen kan være tvivl om det danske Ø.
Titlen er lidt mere kompliceret at placere. Men Klaus Østermanns ansvarsområder dækker den globale udvikling og implementering af partnerprogrammer og andre tiltag overfor de cirka 9.000 forhandlere og systemintegratorer, som sælger Citrix' produkter samt partnere blandt andre producenter af software og hardware.
Det er et job, der rører ved stort set alle områder på nær egentlig udvikling af Citrix-produkter. Dermed sidder Klaus Østermann i et helt centralt job hos Citrix, der følges med stadig større interesse i resten af IT-branchen og blandt investorerne på Wall Street, fordi firmaet ifølge hele raden af iagttagere udvikler software, som i den grad har potentiale til at effektivisere både udnyttelsen og økonomien i IT-løsninger.
Fra Lyngbyvej til Lauderdale
For halvandet år siden sad Klaus Østermann på Lyngbyvej i København. Da var han administrerende direktør for Citrix' nordiske aktiviteter.
Da Citrix i sensommeren 1999 gik på jagt efter en kandidat til at stå i spidsen for et nyt nordisk kontor, var Klaus Østermann svær at komme udenom. Han var ganske vist uden job, fordi han i starten af juni havde sagt op hos Merkantildata.
Her var han havnet, da Merkantildata i 1998 overtog CMA Systems, hvor han som 28-årig var blevet administrerende direktør. Men som en række andre topchefer i de virksomheder, der blev fusioneret med Merkantildata, valgte han andre græsgange.
Resultater gav genlyd
De resultater, som Klaus Østermann og hans nordiske Citrix-stab skabte fra september 1999, gav genlyd hele vejen til hovedkontoret i Florida. Hans ideer og arbejdsform skulle bruges globalt.
Et par måneder fløj han frem og tilbage mellem Florida og Danmark. Men 9. september 2001 landede han med sin canadisk fødte kone og fireårige datter til et permanent ophold i USA.
- I management-bøgerne lærer man jo at vælge. Enten er du strategen, der tænker, eller også er du praktikeren, der eksekverer, siger Klaus Østermann.
- Jeg sidder midt imellem begge stole. Jeg har både hovedet til at tænke strategierne og benene til at løbe ud og implementere dem.
Ledelse i fokus
Ledelse interesserer Klaus Østermann meget. Overvejelserne om, hvordan og hvorfor noget skal gøres, bruger han meget tid på.
Ikke altid til daglig. Men hvor andre tager stablen af ulæste bøger med på ferie, så foretrækker Klaus Østermann at sidde med den bærbare og notere overvejelserne om ledelse til senere brug i sit arbejde.
- Det er spændende at sætte holdet til at løse opgaven. Hos Citrix arbejder vi meget med en virtuel organisation, som sættes sammen fra projekt til projekt, fortæller han, mens køreturen ender foran foran Blue Moon Fish Co.
Restauranten ligger ud til en af de utallige kanaler i Fort Lauderdale og er stort set altid fyldt. Men for den smilende dansker fra Citrix er det ikke noget problem hurtigt at få et bord til to.
Klaus Østermann kommer her også tit. Krabberne på menuen, og udsigten til vandet er den ideelle kombination for vandski-entusiasten, der selv bor med udsigt til kanalen lidt herfra.

Billedtekst:
Skinnet bedrager. Klaus Østermanns ærkedanske udseende dækker over en global personlighed tilsat den amerikanske ulturs evige glæde ved at kæmpe og vinde.
Foto: Torben Klint

Boks:
Klaus Østermanns cv
1985-1992 IBM:
Først som marketingassistent og senere som projektleder og konsulent med mange internationale opgaver.
1992-1995 Uniware:
Selskabet kom senere til at hedde Avenir. Her var han salgs- og produktchef og endte som salgs- og marketingchef.
1995-1999 CMA Systems A/S:
Administrerende direktør. Virksomheden blev i december 1998 købt af Merkantildata.
1999- ? Citrix:
Administrerende direktør for Citrix' nordiske kontor frem til foråret 2001. I dag ansvarlig for udvikling og implementering af globale partnerstrategier og -aktiviteter i Citrix' hovedkvarter i Fort Lauderdale.

Boks:
Citrix
Softwarehuset Citrix udvikler software, der gør det muligt at køre store, tunge applikationer fra en eller flere servere på stort set enhver form for klient fra mobiltelefoner over håndholdte computere til både dagens pc'er og maskiner fra glade 386-dage.
Dermed kan Citrix-produkter bruges både, når det handler om at gøre arbejdet mobilt og endnu vigtigere nemt og billigt at administrere udrulning og vedligeholdelse af applikationer i IT-løsninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere