Elektronisk klasseværelse med internationale ambitioner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. februar 2002.


Nyt europæisk system til indlæring og undervisning i astronomi kan anvendes generelt til et utal af formål. Kernen i systemet er udviklet i Danmark.

Kernesoftwaren i et såkaldt virtuelt kontrolrum er udviklet i Danmark af DELTA-instituttet i Hørsholm. Nu vil instituttet søge at gøre udenlandske software-giganter som for eksempel Microsoft interesseret i at købe kernen.
Det virtuelle kontrolrum er et avanceret 3D edutainment-system der kombinerer indlæring i astronomi med teknikker hentet fra computerspil. Det kan bruges til at undervise i et utal af forskellige områder og altså ikke blot astronomi.
- Vi mener, at den generiske softwarekerne i systemet er så avanceret, at for eksempel Microsoft ville kunne spare megen udviklingstid at udvikle lignende systemer. Derfor prøver vi at gøre dem interesseret i at købe vores kerne, siger administrerende direktør Per Hartlev, DELTA.
Nyt undervisningsmiljø
Jørgen Bøgh været projektchef på Virtual Control Room (VCR). Han forklarer:
- Vi har villet udvikle en helt ny form for undervisningsmiljø - et elektronisk klasseværelse. Det vil udover astronomi for eksempel kunne anvendes til undervisning i kunst eller arkitektur.
Klasseværelset bygger på multimedie-undervisning med 3D modeller, computersimulering, video, animation, lys- og lydeffekter og teknikker hentet fra virtual reality.
Unge er målgruppen
Målgruppen for systemet er unge fra 16 til 18 år. Undervisningen foregår med rollespil i grupper, hvor de studerende iført 3D-briller skal løse en række opgaver. De samarbejder i grupper og har hver sin arbejdsstation med berøringsfølsomme skærme. Arbejdsstationerne er forbundet til et fælles netværk.
Personligt panel
En del af undervisningen finder desuden sted på en storskærm, der viser de fælles resultater.
Storskærmen er bærer af missionens historie.
Brugergrænsefladen mellem de studerende og systemet er et personligt panel, hvor den studerende holder en plade forsynet med en "pegepind". På storskærmen vises et virtuelt kontrolpanel, hvor knapper og kontroller kan aktiveres fra det personlige panel.
Selve indlæringen er udført som en mission, der har som endeligt formål at simulere det europæiske rumsamarbejde ESA's Rosetta-projekt, der går ud på at udforske kometen Wirtanen.
Skal være sjovt
De studerende guides gennem missionen af den kvindelige astronom doktor Ashley, der minder meget om en tegneseriefigur som Lara Croft.
- Vi har lagt vægt på, at systemet skal være sjovt for de studerende at anvende, siger professor Michael Gervautz, fra Wiens tekniske universitet.
Fra Danmark har også Tycho Brahe planetariet i København deltaget i udviklingen af systemet. De udenlandske deltagere kommer fra Belgien og Østrig og har alle tilknytning til institutioner, der forsker i astronomi og IT.

Billedtekst: Det internationale hold bag det virtuelle kontrolrum poserer her med de 3D briller, der er nødvendige for at få det fulde udbytte af teknologien bag kontrolrummet.




IT-JOB

Københavns Professionshøjskole

Cloudarkitekt

Netcompany A/S

Network Engineer

Danske Commodities A/S

Trading Operational Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering