Artikel top billede

Telia: 4G er det nemmeste vi har lanceret

Verdens første 4G-udrulning har vist sig forholdsvis smertefri, fortæller TeliaSonera-direktør om sine erfaringer.

"Teknologien har leveret - også mere, end vi havde forventet - og det er den nemmeste lancering, vi har lavet, fordi vi modsat ved 2G og 3G ikke skulle have tale med."

TeliaSoneras Tommy Ljunggreen gør status for den udrulning af 4G-mobilnet, som han i rollen som vice president var med til at skyde i gang i december sidste år. Dengang åbnede selskabet for 4G-mobilnet i både Stockholm og Oslo.

"De store udgifter ved udrulning af mobilnet er master og tårne, men de er der i forvejen. Derfor er 4G-nettet relativt billigt at udrulle," fortæller han om den svenske 4G-lancering, der i dag omfatter fire byer.

I Danmark har de tre operatører TDC, Telia og Telenor annonceret, at de alle vil udrulle 4G-mobilnet, mens mobiloperatøren 3 har været mere tilbageholdende med at melde klart ud.

"Der er gode grunde til at udrulle mobilnettet nu. Den ene del er de rent kommercielle grunde, men samtidig står vi også overfor at løbe tør for kapacitet i 3G-nettet," forklarer Tommy Ljunggreen.

4G til mere end 200 svenske byer

Bella Center i København er på anden dag fyldt med repræsentanter fra den nordiske telebranche ved konferencen Nordic Broadband Forum 2010. Det er her, at Tommy Ljunggreen holder sit oplæg, hvor han flere gange understreger, at business casen er i orden.

Men forbrugerne skal på sigt indstille sig på et opgør med flatrate. Ifølge Tommy Ljunggreen bliver fremtidens mobilt bredbånd-produkt strikket sammen på en måde, hvor prisen afgør, hvilken hastighed brugeren får, samt hvilken datamængde kunden får ret til at hente.

"Vi bliver nødt til at lave den forretningsmodel, hvis vi skal være fair over for alle vores kunder og ikke bare dem, der vil have noget gratis," siger TeliaSonera-direktøren.

I dag har TeliaSonera 4G-mobilnet i fire svenske byer, mens Oslo stadig er den eneste i Norge. 25 flere byer får 4G-adgang i Sverige i løbet af dette år, mens fire byer kommer på 4G-landkortet i Norge. Mere end 200 svenske byer vil få 4G-adgang i 2011.

TeliaSoneras svenske 4G-netværk blev testet af Nokia Siemens Networks i august, hvor selskabet målte en gennemsnitshastighed på 44 megabit-download og 23 megabit-upload.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere