Kun to dage inde i warm-up-perioden til årets Roskilde festival er det tydeligt for enhver udefrakommende, at anarkisme er den ideologi, der for længst har sejret på de enorme campingarealer omkring festivalpladsen.
Telt, telt, telt og telt. Så langt øjet rækker. Nå ja, og så en del repræsentanter fra den berusede del af ungdommen.
Traditionen tro samles ivrige festivaldeltagere i hobetal foran indgangen til festivalens camping-arealer for at få del i de bedste pladser til at slå lejr på. Og møder man op til festivalen blot et par dage senere, kan det være endog meget svært at finde en ledig plads.
Sådan er det i år, og sådan har det altid været. Men det vil muligvis ændre sig i fremtiden.
I hvert fald har et hold it-studerende fra DTU på dette års festival sat sig for at finde en metode til at overvåge campingarealernes fill-factor, således at det bliver muligt at få et overblik over, hvor på pladsen, der for de sent ankomne er mulighed for at klemme et tomands iglotelt ind.
"Roskilde Festival har længe ønsket at blive klogere på, hvordan menneskemængderne bevæger sig rundt på pladsen. Blandt andet i forhold til, hvor det bedst kan betale sig at placere de forskellige faciliteter. I øjeblikket er det et rent skøn, hvor folk rent faktisk opholder sig," fortæller Peter Kampø, der er DTU-studerende og frivillig medarbejder på Roskilde Festival igennem flere år.
Projektet er blevet til i forbindelse med, at DTU har valgt at udbyde "sommerkursus i Roskilde Festival" for sine studerende.
Tanken bag kurset er, at de studerende kan tilbringe tre uger af deres sommer på løse forskellige studierelaterede opgaver for Roskilde Festival - og oven i købet optjene ECTS-point, så det er muligt at gå til eksamen i festivalprojektet.
Samme principper bruges til terrorbekæmpelse
Da de studerende kun har haft tre uger til projektet, er der endnu ikke udviklet nogen konkret løsning. De tre uger er blevet brugt til at indsamle erfaringer om, hvordan et system vil kunne udvikles.
Til det formål har de studerende installeret et overvågningskamera ved en dankort-automat på et af campingarealernes bycentre, og meningen er så, at billedmaterialet fra kameraet skal bruges til at analysere kødannelse foran automaten.
Samme teknik skal så kunne anvendes over større arealer for at finde ledige teltpladser og give brugbare informationer om, hvor de befinder sig.
"Det er i realiteten de samme principper, man bruger i forbindelse med terrorbekæmpelse, hvor der findes overvågningssystemer, der kan analysere menneskers adfærd, og udpege dem, der opfører sig mistænkeligt," forklarer Sofiane Achiche, der er vejleder på projektet.
Han har selv erfaring med at anvende billedanalyse til at bestemme, hvilken papirkvalitet, man kan få ud af bestemte typer træ.
"Teknologien har mange anvendelsesmuligheder. Blandt andet kunne man også forestille sig, at billedanalyse kan hjælpe med at bestemme folkemængders indvirkning på miljøet," siger Sofiane Achiche.
fra dankort-kø til lejerovervågning
Hvordan projektet skal komme videre fra blot at være overvågning af en enkelt kø til en dankort-automat til at være et fuldt udbygget overvågnings- og billedanalysesystem af Roskildefestivalens enorme campingområde, er endnu ikke helt afklaret.
I første omgang bruger de studerende projektet til at undersøge forskellige muligheder for at bruge teknologien til at analysere de store menneskemængder. Men resultatet af sommerkurset skulle gerne ende ud i et proof of concept for, hvordan et fremtidigt system kan se ud.
"Vi er stadig langt fra mål, men om ikke andet, så er Roskilde Festival et godt sted at lave den slags eksperimenter," siger Sofiane Achiche.