20. januar 2010 - 14:53Der er
18 kommentarer og 1 løsning
Grafik med forkerte farver
Jeg ved godt, at der er en vis farveforskel fra skærm til print, men hvis jeg arbejder i working cmyk og bruger pantone solid to process, så blir min udskrift af lilla farver, bordeaux, altså mere rødlig end lilla.
Hvad sker der hvis du konverterer Pantone-farven til deres respektive CMYK-værdier? En del af problematiken kunne være printerens håndtering af Pantone-farver og dens interne konvertering til CMYK. Der er dog - som du sikkert ved - mange potentielle årsager til forskelen. Printerens formåen er blot en af en lang række mulige fejlkilder.
Pdf'ens indhold ledte mig i den retning, da den ikke som sådan indeholder Pantone-angivelser men udelukkende deres CMYK-angivelser.
...men kommer lige til at tænke på, om ikke jeg er lidt dum til det her - jeg gemmer nemlig som en .jpg fil - så kan man vel ikke regne med farverne - eller hvad ???
Noget i den stil ja. CMYK-værdien bør stå angivet på din Solid to Process-vifte ud for hver af de farver der kan genskabes via CMYK. De der ikke kan trykkes ved hjælp af 4-farvet bør være angivet specielt.
Du bør uden de store problemer kunne regne med farverne i en .jpg-fil. Årsagen til at man ikke traditionelt anbefaler en .jpg-fil til tryk er på grund af dens ødelæggende komprimering. Via en .tif med lzw eller zip komprimering bør du opnå en næsten tilsvarende komprimering - af den ikke-ødelæggende slags.
Filformatet har i grove træk ingen betydning for farvehåndteringen. Filformatet bestemmer udelukkende om du har en ødelæggende eller ikke-ødelæggende komprimering af dit materiale. Det vigtige pt. er stadigvæk angivelserne af farverne og dernæst printerens håndtering af de farver.
Hvis du ikke kan se en farveforskel på f.eks. 2 felter i henholdsvis reel Pantone og selvsamme Pantone-farve angivet med dets CMYK-værdier, så må problemet være et andet sted.
Hvilken farve sammenligner du printet med? En On-screen variant af Pantone-farven eller en fra Pantone-viften?
Lav 2 firkanter. Én med den oprindelige Pantone-farve. Lav så en ekstra med samme Pantone-farve men angiv farven til de angivne CMYK-værdier. Smid dem ved siden af hinanden og print arket. Er de ens? Hvilken er mest korrekt?
Hvad sammenligner du den printede farve med? Farven på din skærm eller en Pantone-vifte? Er printeren kalibreret? Er skærmen kalibreret? Er dine programmer indstillet til en fælles standard(FOGRA eller lign.)? Forandrer farveværdierne sig ved konvertering til en pdf-fil? Sker der en konvertering af farven fra f.eks. pdf-filen til det endelige print? Det er bare nogle af spørgsmålene.
Sidste spørgsmål i rækken - skal du selv printe tryksagen på printeren eller skal den til en ekstern printer/trykker? Du kan nemlig bruge ufatteligt lang tid(og muligvis penge) på noget som reelt set er unødvendigt, hvis det alligevel skal sendes ud af huset.
Sammenligner - ja bl.a. mine øjne kan se, at det ikke er en lilla farve. Nej jeg sammenligner ikke med skærmen. Jeg går lidt efter det print fra toptryk.dk - den er lilla på printet - det ville ikke gøre noget, at min farveprøve fra photoshop ikke helt havde samme farve/nuance, men den er desværre meget langt fra lilla.
Måske er jeg ude på dybt vand - det er til ekstern print ud af huset :/
Jeg synes bare det er mærkeligt, at det kun er lilla jeg har problemer med. Ved nærmere eftertanke har jeg heller ikke kunnet udskrive lilla tekst i word - så det er vel printeren..
Overordnet set skal man passe på med at "se". Men det er en helt anden snak.
Umiddelbart tror jeg du har ret. Det lyder til at være printeren, som har problemer i den lilla sektor. I det tilfælde ville jeg alliere mig med en Pantone-vifte, og ja den koster desværre penge, eller alliere mig med en monitor der kan kalibreres korrekt efter en angivet standard. Så ville du have et bedre udgangspunkt inden du sender til trykkeriet.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.