Sådan: Byg selv en 30 watt computer til 3.000 kroner

Prisen på strøm stiger år for år, men heldigvis bliver producenterne også bedre og bedre til at spare på strømmen. Vi har samlet en fuldt funktionsdygtig, men energirigtig pc til under 3.000 kroner. Se her hvordan du selv gør.

Sådan: Byg selv en 30 watt computer til 3.000 kroner

Prisen for de stadigt kraftigere computere er et øget strømforbrug. Det gør ondt på både miljøet og tegnebogen, når regningen skal betales.

Men har du ikke brug for den ekstreme regnekraft, som de moderne quadcore-processorer tilbyder, så findes der et billigt, flot, hurtigt og miljøvenligt alternativ.

Det er vi sikre på, for vi har bygget et selv. Det er ikke svært, og du kan selv se hvordan her.

Skal være pæn, hurtig og billig

Ofte er det sådan, at skal der spares, så mister du funktioner eller design. Vores udfordring var derfor at samle en maskine, som var både pæn, hurtig nok til de fleste opgaver og samtidig til at betale. Det nytter, i vores øjne, ikke noget, at besparelsen først er tjent ind om to eller tre år, hvor tiden er løbet fra hardwaren.

Vi har derfor samlet en stationær computer med dele, som kan købes frit på nettet. Samtidig har vi samlet en computer, som kan køre de nyeste styrestym fra Microsoft: Windows Vista.

Det skal du bruge

En lille pc, som samtidig er kraftig, kan med fordel støtte sig op ad bærbar teknologi.

Mange af delene, som vi har brugt, er derfor udstyr, som du kan finde i en moderne bærbar pc. Samlet pris: 2.900 kroner inklusive porto.

Processor og motherboard: 725 kroner
Når det kommer til kraft, strømforbrug og pris, er der ikke noget, som kan slå den spritnye Atom-processor fra Intel. Den er mindre end en fingernegl, men leverer ydelse nok til de fleste opgaver. Du kan læse vores reportage fra lanceringen i Shanghai her.

Vi valgte at bestille et motherboard baseret på Intel D945GCLF og en Intel Atom 230 processor på 1,6 gigahertz. Processoren udvikler blot fire watt (kaldet TDP). Til sammen koster de to centrale elementer blot 450 kroner.

Vi bestilte pakken (se efter ordrekode MB-026) hos Tranquilpc.co.uk. Husk at købe versionen med "pre-wired P4 power connector", som lader dig anvende en mini-strømforsyning uden det særlige P4-stik. Se også billedet til højre.

Med porto til Danmark løb prisen for et færdigsamlet motherboard med processor og køler op på 725 kroner.

Hukommelse: 399 kroner
Ram er heldigvis billige. Vores motherboard bruger standard DDR2 ram, men har kun plads til en hukommelsesklods.

Vi valgte en Corsair XMS2 DDR2 pc6400 klods på 2 gigabyte til 399 kroner inklusive transport.

Hardddisk: 423 kroner
Vores ambition er ikke at bygge en medieserver, men blot en rummelig almindelig computer.

Vil valgte derfor en Hitachi 160 gigabyte 2,5 tomme harddisk med 5.400 rpm harddisk og SATA-tilslutning til 423 kroner inklusive transport. SATA-diske i 2,5 tomme størrelsen har desuden den fordel, at de bruger samme type stik som deres storebrødre på 3,5 tomme.

Kabinet og strømforsyning: 1.020 kroner
Vores ambition var, at den lille energirigtige computer også skulle være pæn. Samtidig er det rart med et kvalitetskabinet med plads og godt tilbehør.

SilverStone har i mange år lavet flotte alukabinetter til både små og store computere. Deres LC09 kabinet (i sølv eller sort) leveres derfor specielt til de såkaldte mini-ITX-bundkort (som vores). Det gode ved LC09 er desuden, at kabinettet leveres inklusive alle skruer, omformere til slim-dvd-drev, interne kabler og "knæk" til eventuelle PCI-kort.

Vi anvender derfor et SilverStone LaScala LC09 kabinet i sølv til 1.020 kroner inklusive transport.

Optisk drev: 321 kroner
En rigtig computer har et optisk drev, også selvom vi bruger det mindre og mindre. Vi havde en gammel dvd-skriver fra en død bærbar pc liggende, hvad de fleste kan klare sig med.

Et godt bud kan dog være LiteOn DS-8A1P til 321 kroner inklusive transport.

Husk: Styresystem
Vores udfordring var, at den strømbesparende computer skulle køre et aktuelt forbrugersystem. Vi har derfor anvendt Windows Vista. For omkring 750 kroner kan du få en Vista Home Premium på dansk i OEM-version, hvilket du dermed skal lægge oven i prisen.

Du kan også vælge at køre Linux på maskinen, som traditionelt har noget mindre systemkrav - og som er gratis. Du finder vores guide til at installere Linux på under en halv time lige her.

SDD er smart, men alt for dyrt

Vi prøvede i øvrigt også at installere vores computer på en såkaldt SSD-disk, som i stedet for magnetiske plader blot indeholder flash-ram. Det betød, at vi kunne tage endnu omkring 1½ Watt af forbruget - men til gengæld steg prisen på maskinen med et par tusinde kroner, og harddiskens størrelse krøb fra 160 gigabyte til 16 gigabyte.

Samtidig er der pt. en diskussion om hvorvidt SSD-drev reelt sænker strømforbruget. I ad-hoc test på redaktionen har vi blandt andet kunne konstatere, at bærbare computere ikke nødvendigvis får bedre batterilevetid ved at anvende SSD-drev. I denne test kunne vi dog se en svag forbedring, men her er heller ikke tale om forsøg med dvale-tilstand.

Så konklusionen er SSD har potentiale, men stadigt for småt, for dyrt og ikke den store energisparer.

Konklusion: Hvad kan den og hvad kan den ikke

Efter at have brugt vores hjemmebyggede computer i et par uger kan vi konstatere, at målet er nået. Vi har formået at bygge en computer, som lever op til de aktuelle krav, du kan stille til den.

Det vil sige, at den virker fint med Windows Vista, med Officepakken version 2007 og til surf. Vi har desuden afspillet video fra både nettet og DivX-film i høj opløsning. Og Photoshop CS3 kunne maskinen klare, selvom store billeder og avancerede filtre ikke var superhurtige.

3D-spil er selvfølgelig udelukkede, men børnespil og netspil klarer den uden problemer.

Vi fik dog vores minicomputer til at spille det nyere Civilization IV. Det hakkede, men kunne spilles.

Så alt i alt klarede vores strømbesparende maskine sig bedre, end vi havde turde håbe. Det eneste, vi savner, er muligheden for at anvende den bedre DVI-skærmtilslutning, men det ville kræve et dedikeret grafikkort - og så ryger strømforbruget i vejret.

Sådan gør du: Billedgalleri 1

Sådan gør du: Billedgalleri 2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere