Q&A: Alt om de nyeste processorer

Intel og AMD sender konstant nye processormodeller på markedet og kaster om sig med flere kodeord end Q i James Bond. Vi har samlet de spørgsmål, som du er bange for at stille, i et hurtigt overblik over processorerne og deres kodenavne.

Q&A: Alt om de nyeste processorer

Motoren i din pc er processoren.

Er den for kraftig, brænder den bare strøm af, mens du lægger syvkabale, og er den for svag, ender du med at tælle papirklips, mens den tygger sig igennem opgaven.

Men de mange nye processorer er næste lige så svære at overskue, som en børnehave i sukkerchock.

Vi har derfor samlet de mest oplagte spørgsmål om de aktuelle processorer i denne Q&A.

Læs og bliv klogere på det, som i sidste ende driver din pc.

1: De fleste nye processorer har flere kerner end et rugbrød fra Schulstad, hvorfor?

Q: De fleste nye processorer har flere kerner end et rugbrød fra Schulstad, hvorfor?

A: Indtil for et par år siden var Intel og AMD låst i et våbenkapløb på mega- og gigahertz. Processorerne blev en lille smule hurtigere hvert år, men samtidig blev de en hel del varmere og brugte mere og mere strøm.

På det tidspunkt fandt forskerne ud af, at hvis du sænker hastigheden, men til gengæld samler to langsommere processorenheder (kaldet kerner) i én chip stiger regnekraften, samtidig med at varmeudviklingen er mindre. AMD var først ude med Athlon X2, der udnyttede dualcore teknologien, mens Intel skabte den mildest talt elendige Pentium D processor ud af to Pentium 4 processorer limet sammen i al hast.

Kort efter skabte Intel dog Core Duo og lige efter Core 2 Duo, som siden har været førende, når det kommer til ydelse.

I dag kan du få processorer med en, to, tre eller fire kerner. Sidst i 2008 eller i 2009 er de første processorer med otte kerner sandsynligvis klar fra Intel.

2: Kan jeg udnytte alle kernerne i en ny computer?

Q: Kan jeg udnytte alle kernerne i en ny computer?

A: Køber du en dualcore computer er svaret ja. Moderne styresystemer som Windows XP og Windows Vista kører så mange samtidige opgaver, at du klart kan mærke forskel på en og to kerner.

De nye processorer med tre (AMD) og fire (AMD og Intel) er dog fortsat mest til de krævende brugere, som arbejder med store billeder eller videoredigering.

Vores test af quadcore-processorer viser samtidig, at det er de færreste programmer – med video-, 3D- og fotoredigering som en undtagelse – der kan udnytte alle fire kerner på én gang.

De fire kerner er dog ikke spildt, for de gør din maskine i stand til at arbejde flydende, selvom du har et krævende program kørende. Men de fleste brugere kan opnå samme effekt med en rimelig og billigere dualcore.

3: Hvad er forskellene på nye og gamle Intel processormodeller?

Q: Hvad er forskellene på nye og gamle Intel processormodeller?

A: Når det kommer til Intel, er der tale om gradvise forbedringer, som er opnået gennem en anden måde at lave processorne på. Populært sagt bliver byggestenene mindre, hvorfor man kan skifte fra 65 til 45 nanometer produktionsteknologi. Samtidig betyder det, at strømforbruget falder og dermed den varme, som processoren udleder.

Med de nye Penryn-modeller er hastigheden, hvormed processoren kommunikere med resten af computeren, kaldet Frontsidebussen, steget fra 1.066 megahertz til 1.333 megahertz. Samtidig er den interne hukommelse i processoren steget en smule. Alt i alt er forbedringen på omkring 10 procent, når man sammenligner mellem to processorer, som kører med samme antal gigahertz.

Intels topmodel, kaldet QX9770, giver dog et blik ind i fremtiden. Den arbejder med en bushastighed på 1.600 megahertz og er dermed en smule hurtigere i intensive programmer. Læs vores test af QX9770 her.

4: Hvad er de aktuelle processorer og deres kodenavne?

Q: Hvad er de aktuelle processorer og deres kodenavne?

Intel:

  • Atom, også kendt som Silverthorne og platformen som Menlow. Miniprocessor til små mobile enheder som Ultra Mobile PC'er (UMPC) eller hvad Intel kalder Mobile Internet Devices (MID).

  • Core 2 Duo (65 nm) til bærbare, også kendt som Merom . Udgående processorer til bærbare.

  • Core 2 Duo (45 nm) til bærbare, også kendt som Penryn. Netop introduceret processor til bærbare computere. Vores foretrukne valg.

  • Core 2 Duo (65 nm) til stationære, også kendt som Conroe. Den udgående processor til stationære processorer.

  • Core 2 Duo (45 nm) stationære, også kendt som Wolfdale. Nyeste processor til stationære computere.

  • Nehalem (45 nm). Intels kommende processor til stationære og bærbare computere. Forventes klar i 2008 og er en forbedring af Penryn. Efterfølges i 2009 af den helt nye processor med kodeordet Westmere, som er baseret på en 32 nanometers produktionsteknik. Westmere efterfølges af Sandy Bridge i 2010.

    Blandt processorerne er der desuden betegnelsen quad, som betyder, at processoren har fire kerner i stedet for de normalt to. Quadcore-processorerne har desuden et Q-foran deres modelnummer, mobilprocessorerne et T og de normale desktopprocessorerne et E. Desuden findes der de såkaldte Extreme-modeller, som har et X i deres navn. Seneste Extreme-model er QX9770.

    Desværre er det svært at kende forskel på modelnumrene og sikre sig, at det er den nyeste, som du køber. Heldigvis har Intel lavet en fin oversigt, som du kan finde her. Da prisen mellem den ældre 65 nm og den nye 45 nm processor ikke er voldsomt stor, anbefaler vi, at du går efter Penryn-serien.

    AMD:

  • Turion X2 er AMD's processor til bærbare computere. Ved samme hastigheder i megahertz er den en cirka 10-15 procent langsommere end Core 2 Duo.

  • Turion X2 Ultra også kendt som Griffin er AMD's kommende mobile processorer, som de hævder er væsentligt hurtigere. Lanceres sandsynligvis i sommeren 2008 som en del af Puma-platformen.

  • Athlon X2 er AMD's indtil for nyligt kraftigste linje af processorer. De er udstyret med et modelnavn, som stiger i takt med kraften i processoren. Det lille X2 angiver, at der er tale om en dualcore processor.

  • Phenom X3 er AMD's nyeste processor-serie. Navnet efterfølges af et nummer, som stiger i takt med hastigheden for denne type processor. Numrene er ikke sammenlignelige med andre modeller. X3 betyder, at der er tale om en triplekerne, noget som AMD er alene på markedet med.

  • Phenom X4 som med X3 er der tale om AMD's nyeste serie af processorer. Topmodellen hedder pt. 9850 og X4 betyder, at der er tale om en quadcore processorer med fire kerner.

  • Du kan læse mere om AMD's nylige lancering af Phenom i vores dækning her.

    5: Kan jeg skifte min nuværende processor ud med en mere moderne?

    Q: Kan jeg skifte min nuværende processor ud med en mere moderne?

    A: Oftest kan du godt gøre det og får en meget hurtigere processor. Som minimum skal den gamle og den nye processor have samme sokkel. Intel bruger i dag soklen LGA775 på sine Core 2 Duo, mens AMD anvender AM2 og AM2+ soklen.

    Det kommer dog an på dit bundkort. Ved at bruge programmet CPU-Z (gratis download her) kan du finde producenten og modellen på dit bundkort. Bevæbnet med den information kan du besøge producentens hjemmeside for at se, hvorvidt en nyere processor er understøttet.

    Husk at du måske skal have en ny køler til din processor, specielt hvis den nye processor kører væsentligt hurtigere og dermed generere mere varme.

    En sidste ting er, at ikke kun processorer udvikler sig, men også bundkortets chipset som styrer ting som harddiske, hukommelse og grafikkort. Det kan derfor ofte betale sig at købe nyt bundkort, processor og hukommelse på samme tid.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Also A/S
    Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere