Flyt nettet over på dit skrivebord

Ny teknik svejser kendte programmeringssprog sammen i små og gratis programmer, der kan ligge på dit skrivebord. De trækker på nettets fordele, men virker også offline. Prøv den nye teknologi her.

Flyt nettet over på dit skrivebord

Fremtiden ligger ikke kun i webbrowseren. Det mener Adobe, som er klar med teknologien AIR, der samler det bedste fra nettet i små programmer på dit skrivebord.

AIR skulle måske hellere hedde Blender, for den blander alle nettets kendte programmeringssprog som HTML, Flash, Java og Ajax til en stor omgang avanceret kommunikationssuppe.

AIR står for Adobe Integrated Runtime, men hvordan fungerer det egentligt?

For at får svar på det spørgsmål, møder vi Mike Downey i København, hvor amerikaneren er på et kort besøg.

Med i bagagen har han en lang karriere i det kendte Macromedia, der lancerede Flash og siden blev en del af Adobe. I dag skriver han Group Manager of Platform Evangelism på visitkortet, og hans speciale er AIR.

- Teknologien vil ikke erstatte browseren. Men vi mener, at AIR giver nogle webprogrammer langt flere sofistikerede muligheder, som eksempelvis at køre indhold offline, siger Mike Downey.

I øjeblikket er AIR i sin tredje betaversion, men Mike Downey forventer, at programmet er parat i version 1.0 senere på året, og det kan vende lidt op og ned på din normale web-surfing.

Ligegyldigt med styresystemet

Kort fortalt lader AIR programmører flette forskellige kendte teknikker fra nettet sammen i et program. Det kører uafhængigt af platform, og derfor er det ligegyldigt, om du kører Mac eller Windows.

Det betyder heller ikke noget, hvilke versioner af et styresystem, du bruger. Oplevelsen vil være den samme. Senere på året vil Linux også være understøttet.

En af fordelene ved teknikken er, at programmerne også virker, selv om de er offline.

Det betyder på sigt, at du eksempelvis kan booke en flyrejse eller sætte ting til salg på onlineauktionen eBay, selv om du ikke er på nettet. Ligeså snart du får forbindelse, vil computeren foretage den handling, du har bedt den om.

Billedbehandling on og offline

Adobe er også på vej med det længe ventede Photoshop Express, der bliver en gratis online udgave af det populære billedredigeringsprogram.

Mike Downey forklarer, at der kommer en AIR-version af programmet, og det betyder, at du kan arbejde offline med billedbehandlingen, og så snart du er online, får du nye muligheder.

Det helt store spring er dog, at programmerne ikke længere er bundet til bestemte styresystemer:

- Som tiden går, bliver styresystemer stadig mindre relevante. Det betyder ikke rigtig noget efterhånden, og det er nettet, som har ændret det. Jeg glæder mig til den dag, hvor det ikke længere er afgørende, hvilket styresystem jeg kører. Og det bliver browsere og teknologier som AIR, der vil gøre det muligt, siger Mike Downey.

Prøv Adobe AIR gratis her

Allerede nu kan du prøve teknologien, selv om det er sparsomt med programmer, der understøtter Adobe AIR i dens nuværende betaform.

For at kunne køre de små programmer, skal du have Adobe AIR installeret. Det finder du her.

Herefter er det bare om at slå sig løs på denne side, hvor Adobe har oplinet en håndfuld programmer.

Nogle af de mest interessante er:

Drag’n’Share

Bruger du Google Dokumenter? I så fald er her et genialt værktøj. Via Drag’n’Share kan du ganske enkelt få uploadet dine dokumenter uden at bruge en browser. Du trækker dem bare ind i programmet, og så har du gemt dem på Google Dokumenter.
Download det her.

Bee

Hvis du har en blog baseret på Wordpress, får du med Bee et nyt interface. Det mest interessante er, at du kan skrive dine indlæg offline og derefter få dem online, når du har en forbindelse.
Download det her.

Programmerne er især ment som eksempler og inspirationskilde til udviklere, der kan få et indblik i, hvad teknologien Adobe AIR egentlig kan præstere. Almindelige brugere er dog velkomne til at prøve programmerne og få fornemmelsen af den nyeste teknologi.

Når version 1.0 er på gaden, kan vi vente at se mange flere programmer, der understøtter Adobe AIR. Desuden er der planer om at lancere Adobe AIR på mobilen, og det forventer Mike Downey sker i løbet 2008 eller til næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere