Torsdagstippet: Det bedste billede på tv'et

Dvd-film er overklistret med mærkater og certifikationer, men er letterbox bedre end anamorfi, og skal lyden helst være indspillet i Dolby Digital eller DTS? Lær at vælge den rette udgave af dvd-filmen her.

Torsdagstippet: Det bedste billede på tv'et

Hvis man skal have den bedst mulige dvd-udgave af sin yndlingsfilm til hjemmebiografen, skal man vælge den i anamorfisk format med Dolby Digital-lyd.

Det er fordi, anamorfiske billeder eliminerer de fleste sorte bjælker og søjler rundt om billedet, og Dolby Digital også sikrer optimal udnyttelse af surround-systemet.

I filmindustrien er anamorfi brugt til at få et bredformat billede ned på almindelig 35 mm film. Problemet med 35 mm formatet (som er 1.37:1) er, at det er næsten identisk med tv-formatet 4:3 (1.33:1) og derfor ikke særlig praktisk til at optage film i widescreen.

Hvis man vil have et widescreen-billede ned på en 35 mm film, efterlader det automatisk letterbox-bjælker i toppen og bunden af billedet. Men det sker ikke, hvis man bruger en anamorfisk linse.

Anamorfisk linse

Med en anamorfisk linse optages billedet i widescreen, men komprimeres optisk til den halve bredde. Det vil sige, at på en 35 mm film ser billedet ud til at være presset sammen til halv bredde.

Det er selvfølgelig uholdbart at se på, så på biografens fremviser sørger endnu en anamorfisk linse for at strække billedet ud til dobbelt bredde, når det vises. På den måde opnås et widescreen-billede på 35 mm film i højere kvalitet end letterbox, netop fordi letterbox-området udnyttes.

Når lyden skal være perfekt

Når der på en dvd-æske står, at filmen er i 16:9 anamorfisk widescreen format, er det essentielt den samme proces, der foregår.

Dvd'ens film er presset sammen horisontalt, og blev den vist direkte, ville alle skuespillerne se høje og tynde ud. Men dvd-spilleren kan gøre to ting. Den kan enten sende billedet i fuld bredde til et widescreen tv, som presser det sammen vertikalt og dermed genopretter det korrekte billedformat, der passer til tv'et.

Eller den kan strække billedet ud til fuld bredde og lægge letterbox-bjælker i toppen og bunden, hvorefter det kan vises på et gammeldags 4:3-fjernsyn.

Tommelfingerregel

Når det gælder hjemmebiografen, er det Dolby Digital, der skal stå på dvd-æsken og surround-forstærkeren. Men læg mærke til, at Dolby Digital ikke nødvendigvis betyder surround sound. Et Dolby Digital lydspor kan indeholde alt fra et til seks lydspor.

Med et enkelt mono lydspor skal der stå Dolby Digital 1.0, og med to lydspor (altså stereo) skal der stå Dolby Digital 2.0. Hvis man vil udnytte sit surroundanlæg med to fronthøjttalere, to baghøjttalere og en centerhøjttaler, skal der stå Dolby Digital 5.0.

Har man også en subwoofer, kan man nyde Dolby Digital 5.1, og grunden til at der ikke skal stå 6.0 er, at den sidste kanal kun spiller de dybe basfrekvenser, som subwooferen skal have.

Mange dvd-film viser desværre kun Dolby Digital-logoet på æsken, og det kan derfor være svært at afgøre, hvor god en lyd en film egentlig har. Dog kan man som tommelfingerregel regne med, at hvis filmen understøtter 5.1, vælger producenten oftest også at trykke det på æsken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere