Slut med at være bange for Linux
Den seneste udgave af Ubuntu Linux (v7.10) udkom i går den 18. oktober.
Ubuntu har ry for at være den mest brugervenlige Linux-distribution i omløb, og det kan bekræftes endnu engang med denne nye udgave.
Selv om version 7.10 lyder som en mindre opgradering (sidste udgave hed 7.04), er der faktisk kommet en hel del store nyheder på bordet deriblandt skrivning til NTFS-diske og fuldautomatisk printerinstallation.
Men lad os starte med den nyhed, som de fleste nok vil tale mest om: Compiz Fusion udstyrer skrivebordet med en række 3D effekter, der med et godt grafikkort kan få Windows Vista til at ligne en gammel håndtaske.
Effekterne ses dog bedst live, så klik på filmen i bunden af dette afsnit for at se Ubuntu 7.10 i fuld sving.
NTFS-skrivning og automatisk printerkonfiguration
Tidligere udgaver af Ubuntu har kunnet læse data fra Microsoft NTFS-formaterede diske, men det har ikke været muligt at skrive data til dem.
Det har ændret sig med inkludering af NFTS-3G projektet, der kan skrive til partitioner formateret af Windows 2000, XP Server 2003 og Vista.
Det har taget tolv år at udvikle NTFS-3G, men siden februar 2007 har driveren været erklæret stabil og har derfor fundet vej ind i Ubuntu 7.10. Da det blev forsøgt at kopiere et par filer fra Ubuntu til test-pc'ens Vista-partition, gik det da også smertefrit, så den sag må siges at være i vinkel. Dejligt.
Mens vi er ved harddisken, er der nu også mulighed for at kryptere hele harddisken (eller dele af den, hvis man opretter sine partitioner manuelt.)
Dette er især velkomment på notebooks, som er nemme at miste, men hvor tyvens adgang til maskinens data stoppes af krypteringen.
Nem installation af printere
Ubuntu påstår på deres webside, at den nye v7.10 kan installere printere blot ved at slutte dem til pc'en og tænde dem.
Med vores kendskab til printer og printerdrivere under både Linux og Windows lød det som det rene løgn, så det skulle komme an på en prøve. Med et usb-kabel blev en Canon Pixma iP5200 sluttet til pc'en og tændt, og selvfølgelig crashede maskinen, mens printeren brød i flammer.
Nej, undskyld. Ubuntu fandt straks printeren og installerede den med en generisk text-driver. Vi blev så tilbudt at vælge en bedre driver på en lang liste, så vi klikkede først på Canon og derefter på Pixma iP5200. Et sidste klik på "Udskriv testside" bekræftede påstanden på Ubuntu's webside, da en nydelig farveudskrift summede ud af printeren.
Selvfølgelig får man ikke samme styremuligheder som med Windows-driveren, men udskrivning er intet problem, og installationen var meget lettere end på Windows.
Skal man online, har det aldrig været lettere end med Ubuntu 7.10. Med et klik på netværksikonet vælger man at tilslutte sig et trådløst netværk. Er det krypteret, vælger man blot krypteringsmetoden og indtaster sin keyphrase, og så er den i vinkel.
Det er selvfølgelig stadig nødvendigt, at man har et WiFi-kort, der er understøttet af Linux, og test-pc'en krævede faktisk en proprietær driver for at fungere.
Dette var dog ikke noget problem, for ubuntu fandt og installerede driveren automatisk med sin "Restricted Drivers Manager", og så var der WiFi på dyret. Puristerne vil helt sikkert grimme sig over brugen af den slags ufri kode, men for dælen hvor gik det dog let.
Nem Bluetooth (og sådan får du Ubuntu)
Et andet område, der traditionelt har voldt Linux-brugere store kvaler, er konfigurationen af skærmen. Men i Ubuntu 7.10 er der kommet en ny dialogboks, hvor man kan vælge driver og indstille opløsningen og refresh-raten for op til to tilsluttede skærme.
Bluetooth-styringen er også god og simpel under Ubuntu. Det lykkedes endda at bruge en ældre Belkin Bluetooth-adapter, som Vista absolut ikke ville kendes ved, så det var en klar sejr til Linux-siden.
Derudover er der inkluderet alt det software, man typisk har brug for inklusive en Pidkin IM-klient, der kan snakke med de fleste protokoller inklusive Windows Messenger.
Der er også kontorpakke (OpenOffice), grafikprogrammer, afspilning af MP3-musik og videofiler, og kender Ubuntu ikke den codec, filmen er kodet med, tilbyder den at finde den på nettet. Og det virker bare.
Linux for alle
For notebook-brugere er der endnu mere godt nyt, idet Ubuntu 7.10 er baseret på Linux kernel 2.6.22-14, hvor dynticks-koden er inkluderet. Det giver selvfølgelig ikke mening for almindelige mennesker, men det betyder, at det er muligt for processoren at bruge mindre strøm og skabe mindre varme, hvilket betyder længere batteritid og en mere stille pc.
Men hvad betyder det alt sammen så? Er Ubuntu 7.10 den Linux-distribution, man kan give til almindelige mennesker med god samvittighed?
Svaret må være JA! Selvfølgelig fungerer Ubuntu lidt anderledes end Windows, selvfølgelig er der meget software (især spil), som kun kører på Windows, og selvfølgelig er der mange hardwarefabrikanter, der ikke understøtter Linux. Men det er alt sammen gammel snak.
Med en moderne pc, hvor man sikrer sig, at al hardware er understøttet, og med indkøb af printer og webcam og andet ekstraudstyr med Linux-understøttelse, fungerer Ubuntu præcis lige så godt som Windows XP og Vista.
På nogle områder endda bedre. Så download Ubuntu 7.10, det er gratis, og tag en prøvetur. Systemet kan bootes fra cd'en, så man behøver ikke at slette pc'ens harddisk. Det er slut med at være bange for det ukendte.