5 ting som vil forandre din GPS-navigator

Cirka 330.000 danskere køber i 2007 en GPS-navigator for første gang eller opgraderer deres gamle. Vi har samlet de fem teknologier, som allerede nu er ved at forandre GPS-navigatoren.

5 ting som vil forandre din GPS-navigator

Har du allerede købt en GPS-navigator, eller overvejer du det stadig? I så fald er du i samme båd som knapt 70 procent af pcworld.dk’s læsere.

Men er du på udkig efter andet end discount-modellerne under 2.000 kroner, så er der mange spændende ting på vej. Og flere af dem er allerede parat i de aktuelle modeller.

Vi har derfor samlet de fem mest spændende teknologier, som lige nu er ved at bryde igennem navigator-markedet. Flere af dem blev allerede efterlyst, da vi i GPS-bloggen spurgte: "Hvad ville du ændre på din GPS-navigator?".

Husk i øvrigt, at det i dag går så stærkt på GPS-navigationsmarkedet, at funktioner, som er forbeholdt det ene års topmodel, er at finde i mellemklassen året efter. For eksempel funktioner som TMC og store brede skærme.

På de næste par sider kan du finde de fem teknologier, som ændrer eller vil ændre din navigator. Husk, at du kan finde pcworldk’s oversigt over de seneste 17 GPS-navigatorer, som vi har testet, lige her.

1. Din navigator bliver klogere, mens du har den

Ved at indrapportere fejlagtige vejnavne og forkerte ensretninger som du opdager, er din GPS med til at forbedre kortene hos alle andre brugere.

Hvordan kan jeg få det?

Systemet findes allerede hos Tomtom i dag i den nye Tomtom 720 model og i den kommende model 920. Desværre er der endnu ikke mulighed for at tilføje nye veje, når for eksempel en motorvej står klar, men småfejl og unøjagtigheder burde opdages og rettes hurtigt af de 10 millioner registrerede Tomtom-brugere.

2. Vis dine ruter og del dine oplevelser

De fleste almindelige dumme GPS’er har i mange år kunne eksportere deres ruter i en datalog, hvorefter oplysninger om hastighed, position og dato/tid har kunnet vises med software som for eksempel Google Earth. På den måde er det nemt og sjovt at kunne vise eller flyve sommerturen til Frankrig igennem på Google Earth.

Hvordan kan jeg få det?

Mens de fleste GPS’er til for eksempel marine, cykel eller vandreture gemmer disse data, så er det endnu kun Garmins nye 700-serie af nüvi navigatorer og mobil-løsninger, der har denne funktion.

Det er sjovt, for Garmins gode cykel-GPS EDGE 305 har i lang tid kunne levere data om position, højde, hastighed og sågar puls til medfølgende programmer.

Du kan se et eksempel på en rute lige her. Før du ringer til nærpolitiet, så skal det lige nævnes, at turen er taget på mountainbike, så det er ikke en bil-GPS på seriøse afveje i skoven.

3. Vis hvor dine fotos er taget

Hvis din GPS kan spytte en liste over tidspunkt og besøgte positioner ud, en såkaldt datalog som omtalt i punkt to, så kan du kombinere de oplysninger med dit digitalkameras oplysninger om, hvornår billedet er taget.

Resultatet er såkaldte geokodede fotos, hvor billedet kædes til en specifik placering på jordkloden. På den måde kan du automatisk ordne dine fotos efter optagelsesdato, men nu også efter placering på et kort - hvis du har de matchende GPS-data. Læs mere om geokodning på Wikipedia.

Hvordan kan jeg få det?

Navman har allerede lavet en GPS med indbygget kamera, som vi har testet her , uden dog at falde helt for det. Sony har også lavet en GPS-logger kaldet GPS-CS1KA, hvis formål er netop dette.

Har du mod på at gøre en del af arbejdet selv, så er en god mulighed med en pris på knapt $40.

Microsoft er også på banen med et værktøj, som du kan se nærmere på her. Der er endnu ikke tale om et færdigt produkt, men snarere lidt forskning. Men det gør det bestemt ikke mindre spændende, at man inden for rimelig tid kan bladre i fotos efter tid eller sted.

Har du allerede taget fotos, som ikke er tagget med GPS-koordinater, så kan du manuelt placere dem. Det kræver blot det gratis Google-program Picasa. Derefter kan du også finde dem i Google Earth.

4. Se ruten på nye måder

De fleste har efterhånden vænnet sig til, at en navigator viser ruten set oppefra eller som en tilstræbt 3D, hvor 2D kortet strækker sig mod horisonten. Men kører man gennem store motorvejsfletninger eller i udlandet uden at have helt styr på hvad "Toutes directions" betyder i forhold til "Autres directions, viser systemet sine begrænsninger.

Der er derfor god basis for at lave en mere oplysende og realistisk visning af din rute. Det kunne være noget så simpelt som, at du får vejskiltene at se, inden du når frem, sådan at du kan placere dig i den rigtige bane.

Men det kunne også være mere avancerede ideer som ægte 3D-scannede billeder, en video af ruten - eller endda navigation direkte på satellitbilleder fra Google Maps.

Hvordan kan jeg få det?

Igen er flere af teknologierne enten delvist på markedet eller på vej. Vores test af topmodellen Navigon 7110 viste, at det indbyggede såkaldte RealityView giver et mere realistisk overblik over især komplicerede motorvejsudfletninger. Cirka en kilometer før man nærmer sig en udfletning, får man på skærmen vist de vejskilte, som er placeret over udfletningen.

Samtidig roder TeleAtlas med at få 3D-scannet flere byer i Europa, sådan at du kan navigere i ægte 3D. Det giver mulighed for endeligt at ”dreje til højre ved det høje hus henne om hjørnet”. Navigationsproducenten Tomtom købte i øvrigt TeleAtlas for ganske nyligt, så mon ikke vi ser teknologien hos Tomtom først?

Ved at navigere direkte på satellitfotos kan du også hurtigt danne dig et realistisk billede af omgivelserne. Her er teknologien på vej fra spanske Blusens, som er ved at lancere en helt ny serie GPS'er, der ikke bruger de traditionelle tegnede kort, men derimod satellit- og luftfotos, ganske som man kender det fra eksempelvis Google Earth.

Google er næste skridt

Næste skridt må derfor været at udnytte de videoer, kaldet Google Street View, som Google er ved at udarbejde. Her kan du, via en række videoer, gennemse din destination. Så mangler vi bare at kunne få adgang til et live-billede fra trafikkameraerne på motorvejene, før det er helt perfekt.

5. GPS og multimedieenhed

På mange måder er GPS-navigatorer mindst lige så kraftige som en smartphone - og lidt til. De har typisk stor hukommelse (til kort), en 400 Mhz eller bedre cpu (til rute-beregninger) og en stor og indbydende trykfølsom skærm. Samtidig har de næsten alle plads til et SD-kort, sådan at hukommelsen kan udvides.

Dermed kan det næsten være en skam, at enheden ikke udnyttes mere. Det kan være til fotos, videoer, tv eller andre bærbare multimedieoplevelser.

Hvordan kan jeg få det?

Både Garmin og Tomtom kan i dag vise billeder og spille MP3-filer. Garmin har desuden indgået et samarbejde med lydbogsproducenten Audible, hvorfor deres modeller leveres med en særlig e-bogs-oplæser til de lange ture.

Men på trods af de kraftige processorer er der ingen af de kendte mærker, som endnu har en enhed på markedet, der kan afspille DivX eller lignende formater. Det er måske, af hensyn til trafiksikkerheden, en meget god ide.

Men trafiksikkerhed eller ej, så er der ingen tvivl om, at vi i den kommende eller næste generation vil se enheder, der kan mere end at navigere.

Det kan blandt andet være GPS-navigatorer med digitale tunere og tv – eller enheder med WiFi og mail-programmer, sådan som HP allerede har lovet os.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere