Find dit digitale spejlrefleks og legebarnet frem
I august 2003 overraskede Canon det meste af foto-verdenen med lanceringen af deres EOS 300D.
For hvor digitale spejlreflekskameraer normalt kostede både 30, 40 og 50.000, startede EOS 300D på knapt 10.000 danske kroner inklusive et standardobjektiv.
Siden er salget af digitale spejlreflekskameraer tordnet frem, og både Nikon, Panasonic, Sony og Olympus har lanceret DSLR-kameraer i forbrugerklassen. Eller prosumer, som blandingen mellem udstyr der før var reserveret professionelle fotografer og en prisklasse der matcher entusiaster, i dag kaldes.
Et rimeligt kamera kan i dag købes, inklusive et standardobjektiv, for under 6.000 kroner. Derfor har Canon i Danmark alene siden 2004 solgt 31.400 eksemplarer af de populære 300D, 350D og 400D kameraer.
Kameraernes styrke er deres muligheder for at tilpasse indstillingerne til lyset og motivets bevægelser, i stedet for at stole på de regler der gør sig gældende med mere eller mindre fuldautomatiske kompaktkameraer.
Kom sikkert ud af den grønne zone
På trods af de mange muligheder for at tilpasse indstillingerne til omgivelsene og motivet, tager mange fortsat billeder med kameraets sikkert indstillet på den grønne mode.
Det er synd, for det gør dit højtydende digitale spejlreflekskamera til et stort kompaktkamera med god optik.
Men det er faktisk ikke så svært at komme ud af den grønne zone og i gang med at tage bedre billeder.
En god måde at starte på er ved at bruge din pc til at styre kameraet, og her igennem se hvad de forskellige indstillinger har af betydning for billedets kvalitet. Er det for eksempel en lavere blænde, en højere ISO eller en længere lukketid, der er behov for, når mørket falder på? Og kan dit kamera stadigt tage seværdige billeder ved 1600 ISO? Løsningen er et prøve sig frem.
Med til flere digitale spejlreflekskameraer følger ofte software til at styre kameraet fra din pc. Derefter er det bare at placere kameraet på en (sikker) overflade eller et kamerastativ.
God og alsidig software
Når vi på pcworld.dk’s redaktion skal tage billeder, foregår det ofte med et Canon 30D (se anmeldelse her).
Her bruger vi programmet DSLR Remote Pro fra Breeze Systems.
Programmet, som kan prøves gratis i 15 dage før køb, koster 95 dollar, eller knapt 520 kroner. Men det kan være godt givet ud. DSLR Remote Pro øger nemlig muligheden for at få mere ud af dit kamera.
Først og fremmest kan du, så længe kameraet er i den manuelle ”M”-tilstand styre praktisk talt alle funktioner inklusive blænde, ISO, lukketid, lysmåling og flash kompensation.
Optag direkte på pc'en
Derudover tilbyder DSLR Remote Pro også muligheden for at optage billederne direkte på pc’en, sådan at du ikke skal fumle med hukommelseskort, når du leger.
Andre muligheder er desuden, at skærmen på pc’en kan slukkes, mens der tages billeder, hvilket kan være en fordel, hvis du tager billeder om natten og ikke vil have andre lyskilder til at forstyrre motivet. Se for eksempel de billeder af månen ude til højre, som vi på redaktionen selv har taget forleden aften.
Sidst men ikke mindst tilbyder DSLR Remote Pro at tage tidsstyrede optagelser. Det betyder, at du kan sætte pc’en og kameraet til at tage et billede for eksempel hver time i 24 timer, sådan at du til sidst kan lave billedsamlinger eller filmsekvenser af blomster der drejer sig efter lyset, solnedgange eller lignende. Kun fantasien sætter grænser.
Programmer til Nikon og alternativer
Har du ikke et digitalt spejlrefleks, udgiver Breeze Systems desuden et program til Canons PowerShot-serie. Prisen er her 49 dollar. Det kan du læse mere om her.
Er du på udkig efter et helt gratis alternativ, som også virker med Canon kameraer, kunne det være Remote Capture, som du kan hente her.
Er du indehaver af et af de mange populære Nikon kameraer, så udgiver Nikon et program kaldet Nikon Camera Control Pro. Du kan læse mere om det her.
Prisen på Nikons software er omkring 530 kroner uden eventuel fragt. Du kan prøve en gratis version her hos Nikon.
Timede optagelser
Som et eksempel på, hvad man kan med timer-funktionen, har vi lavet en kort film med billeder taget i sekvens. Først er det Ny Ellebjerg station, hvor der er taget et billede hvert minut over en times tid. Læg mærke til hvordan skyggerne flytter sig, og lyset ændrer sig.
(Video er blevet fjernet)