Photoshop-guru: Her er mine yndlingstrick

Hun er en af de bedste i verden til Photoshop, som hun har brugt siden begyndelsen af 1990’erne. Mød Photoshop-guruen Julianne Kost der her afslører sine yndlingstrick, som kan gøre dig bedre til at behandle fotos.

Photoshop-guru: Her er mine yndlingstrick

Hvis du tilbage i 1992 havde et problem med Photoshop og ringede til den amerikanske supportafdeling, kunne du ende med at få Julianne Kost i røret.

Hun begyndte som 22 år med at tage telefoner for Adobe, men talentet var langt større end det, og hun steg hurtigt i graderne.

Vi møder Julianne Kost i et efterårsramt København anno 2007, hvor hun netop har holdt foredrag for over 600 mennesker i Cinemaxx på Fisketorvet.

I dag står der Senior Photoshop Evangelist på visitkortet, og det er ikke bare pral.

For Julianne Kost er en af de bedste i verden til at håndtere Adobes avancerede billedbehandlingsprogram, og for mange mennesker er hun en Photoshop-guru, de ser op til.

Dem var der nok en del af blandt tilhørerne i Cinemaxx-salen, hvor hun underholdt om de utallige muligheder, som gemmer sig i de nye programmer Photoshop CS3
og Lightroom.

Muligheder, som hun selv udnytter til fulde. Det kommer til udtryk i fantasifulde kompositioner, der nærmest ligner noget fra en drøm, og det er faktisk ikke helt ved siden af:

- Jeg har en god fantasi, og jeg har mange drømme, som jeg kan huske. Desuden har jeg en uddannelse i psykologi, og det hjælper mig med at afkode dem, fortæller Julianne Kost, der stresser af foran computeren ved at manipulere sine nærmest magiske billeder.

Ofte består de af små snapshots, som hun tager under sine mange rejser rundt om i verden for Adobe. De samles til et unikt og nyt udtryk af noget, som egentlig ikke eksisterer.

Bliv bedre: Giv dig selv opgaver

Men selv om Photoshop-guruen får hjælp og inspiration til sine værker gennem drømme, er der også mere praktiske metoder til at skabe storslåede fotos og kompositioner:

- Jeg giver altid mig selv opgaver. Når jeg for eksempel læser en bog, lader jeg sig om, at jeg skal designe forsiden.

For når du giver dig selv sådanne små opgaver, så laver du noget, du synes er sjovt, og som betyder noget for dig. For så er det ikke længere arbejde, men leg, forklarer Julianne Kost.

Samtidig er det vigtigt at lære at udnytte de forskellige former for værktøj til billedbehandling, så du ikke længere tænker over alle de tekniske funktioner.

- Jeg prøver at opfordre folk til at lære Photoshop så godt at kende, at det kommer til at ligge på rygmarven. For så kan man blot lade sine tanker flyde ud i billederne, siger Julianne.

Der findes flere metoder til at blive mere fortrolig og bedre til at bruge programmet. En mulighed er at tage kurser eller bruge nogle af de mange gratis guider, som findes på nettet. Eksempelvis Ret op på små skævheder, Lær at fritlægge billeder og Leg med lag.

Julianne Kost synes, det er bedst at tage længerevarende kurser over eksempelvis ti uger. Også selv om det kun er en time om ugen. For med de korte – men kompakte - kurser lærer du en masse meget hurtigt, men glemmer det også let igen.

Brug de oversete funktioner i Photoshop

Hvis du vil blive bedre til at manipulere og behandle fotos, er det også nødvendigt at gå på opdagelse i de mange muligheder, som billedbehandlingsprogrammerne tilbyder.

- En funktion, som bruges alt for lidt, er pen-værktøjet. Det tager lidt tid at vænne sig til det, men når du først har lært at bruge det, vil du aldrig mere bruge lasso-værktøjet igen, fortæller Julianne Kost, da hun bliver spurgt om, hvilken funktion der er den mest oversete i Photoshop.

Desuden findes en række værktøjer i Photoshop, som ifølge Julianne Kosts overbevisning kan gøre det hurtigere og lettere at behandle fotos.

Personligt bruger hun vanvittigt mange masker og lag i sine billeder, og netop muligheden for avanceret lagblandings-tilstande (i den engelske version af Photoshop: Layer Blending Modes) er essentiel i hendes arbejde.

Samtidig gør hun i stor stil brug af tastaturgenveje. Med Photoshop findes en mængde genveje, men du kan faktisk også selv lave dine egne tastaturgenveje til funktioner, som du bruger tit. Det kan være med til at sætte fart på dit arbejdstempo.

Gennem vinduesruden på et fly

Ud over de heftigt manipulerede fotos, som kan ses på de første sider i denne artikel, tager Julianne Kost også "almindelige" billeder, der dog alligevel har et særlig touch over sig.

For et år siden udgav hun bogen ”Window Seat”, der er en samling af 150 fotos, som hun har taget gennem vinduesruden på de fly, som hun jævnligt rejser jorden rundt med.

I alt havde hun over en lang årrække samlet over 3.000 fotos, som blev skåret ned til de 150 med god hjælp fra sin redaktør. Til at begynde med var det egentlig ikke meningen, at billederne skulle ende i en bog.

I virkeligheden var Julianne Kost nemlig så nervøs for at flyve, at hun måtte prøve at fokusere på noget andet under sine mange rejser.

Derfor greb hun sit kamera og skød løs på skyer, søer og usædvanlige landskaber fra sit passagersæde.

Det kræver dog også, at man har styr på fototeknikken, hvis man vil fange et godt billede:

- Jeg skyder RAW, fordi jeg efterfølgende vil foretage store ændringer i mine fotos. Der er nemlig næsten ikke nogen kontrast i billederne, der tages oppe i luften. Samtidig har jeg sat min blænde til F4, ellers får man alt det skidt og møg, som sidder på ruden, med på billedet, forklarer Julianne Kost.

Over årene er hun blevet en væsentlig bedre fotograf, og det har især hjulpet hende, at hun har stillet massevis af spørgsmål til fotografer og har suget viden til sig:

- De bedste fotografer har ikke noget problem med at dele deres tekniske viden, for de ved, at det ikke er det, som skaber deres billeder. Desuden går udviklingen så stærkt, både når det gælder operativsystemer, softwareprogrammer, printere og kameraer, at fotograferne hjælper hinanden med at følge den tekniske udvikling, siger Julianne Kost inden hun begiver sig ud i efterårets lunefulde vejr i retning mod Tivoli.

Hun vil fange nogle snapshots af København til sine særlige kompositioner, og hendes tid i supportafdelingen hos Adobe synes langt, langt væk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere