Toshibas tablet pc i sværvægtsklassen

Toshiba Portege M400 knuser regneark til morgenmad og imponerer med flot samlekvalitet og fine specifikationer. Men prisen er komplet umulig at retfærdiggøre.

Toshibas tablet pc i sværvægtsklassen

Det har længe nærmet sig vildledning at kalde denne særlige pc-afart for tablet, når størrelserne mere bragte mindelser om mursten end produkter fra medicinalvarebranchen.

Såedes også med denne kantede sag fra Toshiba, der med sin vægt på lidt over 2.200 gram er mindst et halvt kilogram tungere end det, vi normalt opfatter som maskiner i det ultrabærbare segment.

Det er lidt ærgerligt. Ideen bag tablet-maskinerne er jo netop, at de skal kunne betjenes stående med en hånd på maskinen og en anden skriblende på skærmen med en magnetpen. Det orker man bare ikke i længden, hvis maskinen vejer mere end et kilos penge. Med mindre der alligevel står styrketræning på programmet.

Vanvittigt hurtig arbejdsmaskine

Toshiba-maskinen har dog så mange gode takter, at vi godt kan lide den lidt alligevel.

Først og fremmest er den lynende hurtig. Basisspecifikationerne tæller en 100 GB SATA-harddisk med 5400 omdrejningerne per. minut, to gigabyte systemhukommelse samt ikke mindst en Intel Core Duo T7200 på 2 Ghz.

Det gør den til en regulær talknuser, der da også scorer rigtig hæderlige 3337 point i vores PCMark05-benchmark. I flere af testens parametre – og navnlig indenfor de CPU-relaterede – scorer Toshibaen endda højere end en gennemsnitlig spillebærbar.

Ikke god til Vista (tror vi nok...)

Derimod måler vi maskinens grafiske ydeevne som langt mere beskeden. Ikke overraskende, eftersom eneste grafiske kredsløb er de, der sidder på Intel 945GM chipsættet.

I den forbindelse kan det ærgre lidt, at Toshibaen blev leveret med Windows XP Tablet PC Edition og ikke med Windows Vista, hvis mere avancerede versioner også understøtter tablet-funktionaliteten.

På den led har vi nemlig ikke mulighed for at teste, hvor godt den håndterer Vistas ressourceædende grafiske brugergrænseflade, Aero. Man kan dog godt gå ud fra, at oplevelsen ikke just ville få englene til at synge.

Formidabel arbejdsmaskine

Men ret skal være ret, og en tablet-maskine som denne anskaffes også først og fremmest til mere seriøse formål end de, der kommer ud af et avanceret 3D-skærmkort, og som arbejdsmaskine er Toshiba Portege M400 formidabel.

Tastaturet er præcist og velfungende, og trods sin lidenhed giver den letlæselige 12-tommer skærm med sin SXGA-opløsning på 1400 x 1050 pixels et godt overblik. Ligeledes er skærmen på én gang nem at vende og sidder godt fast uden tendens til at glide bagover. Selv når maskinen – som for eksempel under en togtur – rystes godt igennem.

Alt i alt opleves samlekvaliteten som særdeles fornuftig uden raslende dele eller andre finurligheder. Så om end du næppe har lyst til at slæbe rundt på computeren fire-fem timer dagligt, så skulle den såmænd nok kunne holde til det, hvis du forsøgte.

Fin batteritid – og vanvittig pris

Med tre USB-porte, Bluetooth og integreret fingeraftrykslæser er der heller ikke noget at udsætte på udstyrsniveauet.

Endelig målte vi batteritiden til 3 timer og 22 minutter ved næstlaveste skærmstyrke og tændt trådløst netværk. Her er med andre ord tale om en fornuftig – om ikke ekstravagant – arbejdstid per opladning.

Ekstravagant er derimod eneste ord, der rimeligvis beskriver den vejledende udsalgspris på 18.690 kroner.

Det er ganske enkelt langt ude i feberfantasierne at tage så meget for en computer, når fuldt acceptable alternativer snildt kan erhverves både tre- og firetusinde kroner billigere, og det trækker naturligvis ned i vores karaktergivning.

Toshiba Portege M400 får karakteren tre ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere