Ekstremt alsidigt lommekamera

Orker du ikke at slæbe fotokufferten med på ferie, kommer du i stedet meget langt med det 255 gram tunge Lumix DMC-TZ3 fra Panasonic. Men helt gratis er det ikke.

Ekstremt alsidigt lommekamera

Med en vægt på over 250 gram er Panasonic Lumix DMC-TZ3 ikke et lille fjervægterfnug.

Samtidig kan den fysiske størrelse – en anelse politisk ukorrekt – sammenlignes med en overvægtig pakke Prince 100.

Så der findes altså også mange udmærkede kameraer, der er betydeligt mindre.

På den anden side bliver man et eller andet sted nødt til at gå på kompromis, hvis man vil have et nogenlunde kompakt kamera med en skærm på tre tommer samt ti gange optisk zoom svarende til et 28-280 millimeter objektiv.

Sidstnævnte er decideret imponerende. De fleste mellemklassekameraer i denne størrelse har kun op til fem gange optisk zoom eller mindre endnu.

På den anden side sikrer kameraets store spændvidde, at du såmænd også kan tage snapshots i regulær vidvinkel, og det vender vi tilbage til.

Den maksimale opløsning på 7,2 megapixel er helt acceptabel, selv om mindre også kunne have gjort det.

God optik og styringssoftware er som bekendt af større betydning end megapixel i metermål.

Vellykket vidvinkel

Kameraets vidvinkel er ekstremt brugbar i mange situationer. Ofte vil den være dagligfotografens førstevalg, da den fanger en langt større scene end de vanlige 35 millimeter objektiver.

Det gør det for eksempel nemmere at knipse et billede af storfamilien Pingvin i Zoo uden først at skulle vandre fem meter baglæns (og måske skvatte i en halvspist Jungle-Burger).

Ligeledes er det under næsten alle forhold nemt at tage vellykkede billeder med enten auto-indstilling eller et af de prædefinerede motivprogrammer.

Kameraets start- og optagetid er naturligvis ikke på højde med det, man oplever med et digitalt spejlreflekskamera.

Men målt mod andre digitale kompaktkameraer opleves reaktionsevnen som rigtig fin, og det gør TZ3 meget velegnet til at skyde situationer, før de er overstået.

Zoom med udfordringer

Vi kommer dog ikke uden om, at det kan være svært at holde kameraet tilstrækkeligt stille til at få fuldt udbytte af dets imponerede telekapacitet.

For selv om den optiske billedstabilisering i TZ3 er tydeligt effektiv et langt stykke hen ad vejen, kommer den ofte til kort ved højere zoom-værdier, hvis du fotograferer uden håndstøtte eller stativ.

Du kan derfor med fordel anskaffe dig en trefod, hvis du har planer om at forevige det lokale havørnepar eller den ulidelige nabos sorte arbejde.

Heldigvis kan man efterhånden få endog meget små tre-fods standere, og med sådan en størrelse i rygsækken er du rigtig godt hjulpet.

For så kan du nemlig med ti gange zoom opnå resultater, der er virkelig imponerende taget i betragtning, at vi her har at gøre med et kompaktkamera. Se selv testbilledet til højre.

To motiver ud af et stykke

Ud over den vanlige autofunktion kan du med Panasonics nye kamera eksperimentere med 21 forskellige prædefinerede motivindstillinger

Sjovt nok kan hver enkelt billedindstilling tilgås i to forskellige udgaver, der igen kan tilpasses individuelt.

På den måde kan du definere forskellige udgaver af standardindstillinger som ”Night Scenery” eller ”Portrait” eller et hvilket som helst af de 19 andre motivprogrammer.

I teorien er det sådan set meget smart, men i praksis vil de fleste nok finde det en smule overflødigt og forvirrende.

Kompaktmodel med ambitioner

Bortset fra denne lille pudsighed er kameraet logisk og enkelt at betjene. Billedkvaliteten har vi – navnlig ved lavere ISO-værdier – ikke noget at udsætte på.

Det skulle da også bare mangle, prisen og den udmærkede Leica-optikken taget i betragtning.

Dermed ikke sagt, at Panasonic DMC-TZ3 er det rette kamera for alle. Lejlighedsvise feriefotografer vil uden tvivl finde det for kostbart, stort og tungt.

På den anden side gør objektivets store spændvidde og kameraets mange indstillingsmuligheder det særdeles anvendeligt til amatørfotografen på weekendudflugt.

For selv om man ikke orker at slæbe sit abnormt kostbare digitale spejlrefleksudstyr med til Lalandia, kan man jo godt tage en smule ambitioner med i bæltepungen alligevel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere