Femten fede fiduser til Windows Vista

Vista er på gaden og ligner slet ikke Windows XP. Vi iler derfor straks til med fiduser til de vigtigste, de sjoveste og de mest spændende funktioner i den seneste udgave af Windows.

FIDUS #1: Vista downloader selv sine drivere

Internetadgang er det allerførste, man bør sikre sig, når man har installeret Windows Vista. En ny Windows-installation skal oftest suppleres med ekstra drivere, og disse indlæses gerne manuelt via cd-rom.

Men hvis Vista har Internetadgang, vil operativsystemet helt autonomt kontakte Windows Update og downloade de nødvendige drivere (såfremt de er tilgængelige fra Microsoft). Har man Enhedshåndterings-vinduet åbent, kan man følge med i, hvordan de ukendte hardwarenheder automatisk genkendes og installeres. Det er smart.

Men det kræver som sagt en netværksforbindelse, og disse er jo oftest trådløse nu om stunder. For at oprette forbindelse højreklikker man på netværksikonet i systembakken og vælger Opret forbindelse til et netværk.

Skal man kobles på et netværk, der broadcaster sit navn (SSID), er det blot at vælge netværket på listen og klikke på Opret forbindelse. Ellers må man klikke på Konfigurer en forbindelse eller et netværk, vælge Opret forbindelse til Internet og derefter Trådløs.

Nu får man tilbudt adgang til et Netværk uden navn, og når det er valgt, skal man indtaste netværkets navn og passphrase. Så er netforbindelsen i vinkel fremover, og man har adgang til drivere, opdateringer, email, web og så videre.

FIDUS #2: To ud af tre gratis antivirus giver problemer

Det første man bør gøre, når man kobler sin Windows-pc på internettet, er naturligvis at installere et antivirusprogram. En af PC Worlds mest læste artikler sidste år var minitesten af fem gratis antivirusprodukter, hvor to produkter (BitDefender og ClamWin) scorede lavt, fordi det var manuelle scannere. De tre andre produkter (AVG, AntiVir og avast!) lå til gengæld pænt side om side med henholdsvis 78, 79 og 80 point.

Hvilket antivirusprogram, man skulle installere på sin Windows XP, var altså svært at afgøre, men på Vista er det meget lettere. AVG installeres pænt, men når pc'en genstartes, informeres der om, at AVG's kernel interface ikke kan initialiseres, og at programmet ikke kan køre. Så AVG kan man godt glemme.

Endnu værre går det med AntiVir, hvor der allerede under installationen gøres opmærksom på, at programmet har kendte kompatibilitetsproblemer. Der skrives endvidere, at AntiVir ikke er kompatibel med denne version af Windows, men hvis man klikker på knappen Søg efter løsninger online, får man at vide, at Microsofts websider indeholder en løsning på problemet. Desværre er det umuligt at kontakte denne webside, så resultatet er, at AntiVir også må skrottes.

Heldigvis fungerer testvinderen avast! perfekt under Vista, og der er derfor ingen tvivl om, at det er dette gratis antivirusprogram, man skal vælge. Man kan dog nok regne med, at både AVG og AntiVir snarest muligt vil få løst deres problemer, så afskriv dem ikke helt endnu.

FIDUS #3: En helt ny Stifinder

Det kan godt være lidt forvirrende, første gang man skal navigere rundt i mapperne i Windows Vista. Stifinderen er et af de elementer, der har undergået den største ændring i forhold til Windows XP.

Øverst i Stifinder-vinduet sidder nu en adresselinje, der konstant afspejler den aktuelle mappes placering i filhierarkiet. Ved at klikke på den lille pil, der sidder efter hvert mappenavn i adresselinjen, får man en rullemenu med direkte adgang til alle underliggende mapper. På den måde er det uhyre nemt at navigere både op og ned i filsystemet.

Til højre for adresselinjen sidder det nu allestedsnærværende søgefelt, og under adresselinjen finder man to eller flere ikoner, hvor Organiser-ikonet åbner en rullemenu med diverse funktioner fra XP's Filer- og Rediger-menuer, og Visninger-ikonet åbner en rullemenu der er en videreudvikling af XP's menu af samme navn. Derudover vil Stifinder placere nogle flere ikoner afhængig af dokumentets type.

Foretrukne-menuen er væk og til dels erstattet af Navigationsruden i venstre side af vinduet, hvor man kan oprette links til sine oftest brugte mapper (men ikke til sine mest besøge websider), og i højre side af vinduet sidder som sædvanligt ruden med mappens indhold. Man fristes til at kalde den Indholdsruden, men det ville være forkert, for Indholdsruden er ikke slået til.

For at aktivere Indholdsruden vælger man Organiser -> Layout -> Indholdsrude, som åbner en ny rude i yderste højre side af vinduet. Når man markerer et dokument, som Windows genkender, vil indholdet automatisk blive vist i Indholdsruden.

Nederst i vinduet ses Detaljeruden, hvor man kan læse datoer for oprettelse og sidste ændring af det markerede dokument. Er der tale om et billede, kan du tilføje billedet et mærke og en klassifikation. Alt i alt en helt ny Stifinder, men absolut også en bedre Stifinder.

FIDUS #4: Mysteriet om de manglende menulinjer

En ting, der nok skal undre, når man begynder at udforske Vista, er de forsvundne menulinjer.

Microsoft har lavet meget om i Vista, og Windows XP-brugere får travlt med at lære det nye system at kende. En opgave, der ikke bliver lettere, når menulinjerne er væk. Hvad enten det er Dokument-mappen eller andre mapper, om det er i Kontrolpanelet eller i Internet Explorer, er menulinjen væk.

Men frygt ikke, for den er blot skjult bag Alt-tasten. Det vil sige, at et tryk på Alt-tasten bringer menulinjen frem på sin sædvanlige plads.

Man må rose Microsoft for at simplificere Windows' brugergrænseflade og samtidig spare dyrebar skærmplads.

Til gengæld skal de have ris for ikke at gennemføre konceptet. I email-programmet og i WordPad samt i mange andre Vista-programmer sidder menulinjen nemlig stadig på sin plads. Det ville gave klædt at Microsoft at være mere konsekvent, men det kan jo komme hen ad vejen.

FIDUS #5: Email uden spam og phishing

Noget af det første, mange gerne vil have på plads i et nyt operativsystem, er e-mail. Med Vista følger en opdateret version af Outlook Express, som har taget navneforandring til Windows Mail.

Men navnet er ikke den eneste forskel fra det gamle og usikre program. Der er også kommet gode værktøjer til frasortering af spam- og phishingmail.

Vælg menuen Funktioner -> Indstillinger for uønsket e-mail for at bruge disse værktøjer. På fanen Indstillinger vælges det ønskede filtreringsniveau, som normalt står på Lav. På fanen Afsendere, der er tillid til, kan man indtaste mail-adresser, som altid skal igennem filteret, men det nemmeste er nok at vælge, at der altid skal være tillid til e-mail fra de personer, man har gemt blandt sine kontaktpersoner.

På fanen Afsendere af uønsket email kan man registrere mail-adresser, der konsekvent skal blokeres, og på fanen International kan man blokere mail fra topdomæner (eksempelvis CN for Kina som huser mange spammere) og mail skrevet med specielle kodninger (tegnsæt) såsom kyrillisk eller arabisk. På den sidste fane, der hedder Phishing, kan man aktivere beskyttelse mod phishing-mail.

FIDUS #6: Et stært klippeværktøj der nemt overses

Under Windows XP kunne man kopiere det aktuelle skærmbillede ind i udklipsholderen ved at trykke Print Screen, og hvis man holdt Alt-knappen nede, kopierede man kun det aktuelle vindue. Men i Vista kan man tillige kopiere selvvalgte rektangler og organiske former.

Vælg Start -> Alle programmer -> Tilbehør -> Klippeværktøj, hvorefter hele skærmbilledet tones ned, og Klippeværktøj-vinduet åbnes. Under menuen Ny kan man vælge Frihåndsklip, Rektangulært klip, Vinduesklip og Fuldskærmsklip.

De to sidste er som sagt gamle kendinge fra Windows XP, men med Frihåndsklip kan man tegne en figur i frihånd på skærmen, som derefter bliver kopieret. Og med Rektangulært klip kan man markere et rektangel hvor som helst på skærmen og kopiere det.

Når man har lavet sit udklip, kan man klikke på Overstregningstusch-ikonet og markere udvalgte områder, og man kan også e-maile det udklippet direkte fra Klippeværktøjet. Aldrig har det altså været lettere at kommentere det, man ser. Klippeværktøjet drukner hurtigt blandt Vistas mange nye funktioner, men det er et værktøj, der virkelige kan gøre en forskel.

FIDUS #7: Nemt at gendanne dokumenter

Gendannelsespunkter er ikke en ny opfindelse i Windows Vista, men funktionen er blevet mere tydelig og har fået langt mere relevans for de fleste.

Det er nemlig blevet meget lettere at genskabe tidligere versioner af sine dokumenter. Er man eksempelvis kommet til at slette et vigtigt afsnit i sit tekstbehandlingsdokument, og er man kommet til at gemme denne uheldige ændring i originaldokumentet, er slaget normalt tabt.

Men i Vista højreklikker man blot på filen og vælger Gendan tidligere versioner. Så åbnes et vindue, hvor man kan åbne tidligere versioner af dokumentet og dermed redde det tabte afsnit.

For at dette kan lade sig gøre, skal der være oprette et gendannelsespunkt af dokumentet. Gendannelsespunkter oprettes automatisk hver dag og lige før vigtige systemhændelser som eksempelvis installation af et program eller en enhedsdriver. Man kan også oprette et gendannelsespunkt manuelt, men det er vist en af de ting, der lyder fornuftig, men sjældent bliver gjort.

FIDUS #8: Direkte adgang for kommandoprompten

Her er et tip til dem, stadig har brug for at åbne en kommandoprompt og udføre tekstbaserede kommandoer.

Førhen har man åbnet Kommandoprompten og derefter navigeret sig hen til den ønskede mappe med kommandoen CD. Det har været en utålelig og irriterende metode, som Microsoft heldigvis har gjort noget ved i Vista.

Nu holder man blot Shift-tasten nede og højreklikker på den mappe, man vil arbejde i. Fra den udvidede menu vælger man Åbn kommandovindue her, og straks har man en kommandoprompt åbnet i den aktuelle mappe.

Har man brug for at vide mappens placering i harddiskens filhierarki og indsætte denne viden i anden sammenhæng, kan man fra den udvidede menu også vælge Kopier som sti, og mappens sti vil derefter blive kopieret til udklipsholderen.

FIDUS #9: Alt-Tab bliver sexy med Start-tasten

I de seneste par år har magasiner og websider bragt mange billeder af Windows Vista, og et af det mest brugte motiver har været den nye 3D Alt-Tab funktion.

Man kan med Alt-Tab vælge det program eller vindue, der skal bringes til front og dermed være aktivt, og hidtil har det foregået via et lille, gråt vindue på midten af skærmen, hvor man skiftede mellem programmernes/vinduernes ikoner og navne. Ikke sexy, men funktionelt.

Når man bruger Alt-Tab i Vista, skifter man mellem miniatureudgaver af programmerne/vinduerne samt deres navne, og det er en smule bedre end den gamle metode, men stadig ikke sexy og slet ikke 3D.

For at skifte mellem programmer og vinduer på flotteste Vista-manér, er det nemlig Start-Tab, man skal bruge. Altså Windows Start-tasten nederst til venstre på tastaturet og så den sædvanlige Tab-tast. Så stakkes alle åbne programmer og vinduer i flot 3D perspektiv og animeres, når man skifter mellem dem. Det er ikke specielt mere funktionelt end den gamle metode, men det er vældig sexy.

FIDUS #10: Zoom i vinduer og programmer

Fordi Vistas nye brugergrænseflade er baseret på 3D-grafik, og fordi pc'ens grafikkortprocessor bruges til at tegne vinduer, menuer, ikoner og så videre, giver det nogle spændende muligheder.

Eksempelvis kan man få vist ikoner og billeder i præcis den størrelse, man ønsker det. Prøv at åbne mappen Billeder og vælg Visninger-menuen.

Her kan man vælge mellem en hel række forskellige størrelser, billederne i mappen skal have, eller man kan køre skyderen op og ned for at ramme en helt præcis størrelse.

Men zoom-funktionen kan også bruges på en lettere og mere effektiv måde. Hold blot Ctrl-tasten nede og kør musens scrollhjul frem og tilbage. Så forstørres og formindskes billeder og ikoner, og det er en rigtig effektiv måde at skabe sig det rette overblik over en mappes indhold. Og det bliver bedre endnu, for zoom-funktionen fungerer ikke kun i mapper.

Prøv det samme trick i Internet Explorer eller WordPad for at forstørre vinduernes indhold. Desværre virker zoom langt fra i alle programmer, men man kan jo håbe, at Microsoft vil arbejde på den sag. Det vil især de svagtseende glæde sig over.

FIDUS #11: Lettere at vælge mange filer

I Vista eksisterer der en herlig ny måde at vælge mange filer. Normalt holder man Ctrl-tasten nede og vælger de ønskede filer, men jo flere filer man vælger på denne måde, jo større er chancen for, at man pludselig får klikket forkert og mister alle de markeringer, man har foretaget.

I Vista kan man i stedet for at holde Ctrl-tasten nede bruge afkrydsningsfelter til at markere sine valg.

Åbn et Stifinder-vinduer såsom Dokumenter og hold Alt-tasten nede. Vælg nu Funktioner -> Mappeindstilinger og fanen Vis. Afkryds nu feltet Brug afkrydsningsfelter til at markere elementer og klik på Anvend og derefter på OK.

Bemærk hvorledes der nu fremkommer et afkrydsningsfelt over hvert ikon, musen kører hen over. Ved at markere et ikons afkrydsningsfelt vil dette forblive synligt og være en del af den fælles markering. For at fjerne alle markeringer klikkes der blot på et blankt sted i vinduet.

FIDUS #12: En komplet tilstandsrapport for pc'en

Windows Vista har et flot udvalg af diagnosticeringsprogrammer og værktøjer til systemvedligeholdelse.

Et af dem udarbejder en rigtig god rapport over pc'ens tilstand, som man kan bruge til at fokusere sin fejlfinding og optimering af systemet. Stien til dette værktøj er Kontrolpanel -> System og vedligeholdelse -> Brug værktøjer til at forbedre ydelsen -> Avancerede værktøjer -> Opret en systemtilstandsrapport.

Når programmet startes, skal man ikke foretage sig andet end at vente cirka 60 sekunder, mens rapporten udarbejdes. Er pc'en i tiptop stand, er rapporten ganske kedelig, men mangler der en enhedsdriver, er en harddisk ved at løbe fuld, eller er sikkerheden ikke optimale, får man en forholdsvis detaljeret advarsel.

FIDUS #13: Gadgets gør Vista sjovere

En af de mest synlige nyskabelser i Windows er Sidepanelet, som sidder i højre side af skærmen. I Sidepanelet kan man placere forskellige småprogrammer kaldet Gadgets, og som udgangspunkt har Vista placeret et ur, et lille diasshow og en RSS-læser.

Men sidstnævnte nyhedslæser viser ingen nyheder, og der er umiddelbart ingen funktion, der muliggør registreringen af en RSS-kanal. Løsningen er at åbne Internet Explorer og oprette et abonnement på en RSS-kanal der. Efterfølgende kan man højreklikke på RSS-læseren og vælge Indstillinger for at udpege de RSS-kanaler, man vil have vist.

Ved at højreklikke på Sidepanelet åbnes en menu, hvor man kan vælge at Tilføje gadgets. Dermed åbnes et vindue med yderligere gadgets, og nederst i dette vindue er der et link til Microsoft Gallery, hvor man kan hente endnu flere gadgets.

Dette link bør man absolut klikke på, for der eksisterer allerede mange spændende og brugbare gadgets til Sidepanelet. Eksempelvis en eBay-gadget, en Google-gadget, en Outlook-gadget og en iTunes-gadget samt mange flere.

FIDUS #14: Tænd og sluk for det grafiske gejl

Windows Vista ser utrolig lækker ud på en moderne pc med en godt 3D-grafikkort.

Det skyldes den nye Aero-brugergrænseflade, der skabes af grafikkortets processor og derfor kan udnytte masser af zoom-effekter, gennemsigtig grafik og ikke mindst Vistas flotte 3D Start-Tab programvælger.

Men på en ældre pc med knap så mange grafiske muskler forsvinder Aero-gejl. Vista vurderer selv, hvornår pc'en har for få kræfter til at trække den smarte grafik, og slår den fra, når det er nødvendigt.

Men selvfølgelig kan man have grund til at slå Aero til eller fra efter forgodtbefindende. Dette gøres ved at åbne Kontrolpanelet og klikke på Tilpas farver -> Åbn klassisk visning for at få flere farveindstillinger.

Nu kan man vælge mellem flere farveskemaer deriblandt Windows Aero, Windows Vista Basic, Windows standard og flere andre. Windows Aero udnytter som sagt grafikkortets mange muligheder, mens Windows Vista Basic skifter et par gear ned, så alle pc'er kan være med. Man kan også få Vista til at ligne en gammeldags Windows 2000 ved at vælge Windows Standard, men der er ikke noget Windows XP farveskema.

Klik på Anvend-knappen for at aktivere det valgte farveskema, og klik på OK-knappen for at afslutte vinduet.

FIDUS #15: Undgå lydchok med den nye mixer

Det er et chok, som de fleste har oplevet. Man afspiller en mediefil med dårlig lyd, eller man Skyper med en lavttalende person, så man skruer op for pc'ens lyd. Højt op. Og bedst som man er i gang med at se sin video eller snakke via sin IP-telefon, opdager Messenger, at en af ens kontaktpersoner er gået online.

Dette resulterer i et DIIIIIIINNNNNGG i overnaturlig lydstyrke. Det er ding'et fra Helvede.

I Windows Vista er dette blevet nemt at undgå. Klik på lydstyrkeikonet i systembakken og derefter på Mixer-linket under lydstyrke-skyderen. Det åbner for mere detaljerede indstillinger af lydstyrken, idet man nu kan indstille lydstyrken individuelt for hver enkelt af de kørende programmer. Slut med larmende lydchok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere