Test: Top 10 programmer i Vista
Windows Vista frigives til erhvervsbrug den 30. november og til private den 30. januar. Fokusområderne for denne udgave af Windows har været brugergrænsefladen og sikkerheden, men der følger faktisk også en hel række interessante applikationer med.
Med Vista kan man lave sin egen dvd, og man kan samkøre familiens kalendere. Der er også kommet et program til styring af billedsamlingen og en vældig opstramning af browseren og email-programmet, og så har Media Player og Media Center også fået nye klæder.
Hvis ikke Vistas nye udseende eller forbedrede sikkerhed er argument nok for at opgradere, så kan de nye applikationer måske lokke dankortet frem. Eller måske ikke. Bedøm selv, når vi præsenterer de væsentligste nye eller forbedrede applikationer i Windows Vista.
Sidebar i Vista
Det første, nye program, man stifter bekendtskab med i Windows Vista hedder Sidebar og sidder i højre side af skærmen.
Da verden i 1995 skiftede fra Windows 3.11 til Windows 95 ændrede Microsoft brugen af Windows drastisk med Start-menuen i bunden af skærmen. Helt så stort et skridt er Sidebar ikke, men det skal nok vise sig at blive et populært program.
I sig selv kan Sidebar faktisk ingenting. Det er blot en gennemsigtig parkeringsplads for gadgets, som kan vise et ur, vejrudsigten, en kalender, aktiekurserne, RSS-feeds og alt muligt andet.
Selvom gadgets-konceptet langt fra er nyt og allerede eksisterer til Windows i form af blandt andet Yahoo! Widgets, vil Sidebar alligevel være mange Windows-brugeres første møde med gadgets.
Internet Explorer 7
Browseren er et af nutidens mest brugte programmer, og selvfølgelig er Internet Explorer 7 et grundelement i Windows Vista.
Der er sket meget, siden dengang Windows ikke inkluderede en browser, og Internet Explorer var en del af en ekstra Plus-pakke, man skulle købe separat.
Internet Explorer 7 er allerede dækket omfattende i mange artikler, men for lige at remse de vigtigste nyskabelser op, så understøtter IE7 såkaldt "tabbed browsing", som betyder, at man kan have flere websider åbne samtidig, men i hvert sit faneblad.
Browseren kan også læse RSS-feeds (distribuerede nyhedslister) og så er den langt bedre end forgængeren til at udskrive websider på papir.
Vigtigst er dog sikkerheden, hvor IE7 har fået indbygget beskyttelse mod phishing og Domain Name Spoofing. Browseren køres også i beskyttet tilstand, hvor den kun har operativsystemets tilladelse til at browse websider, men ikke til at ændre pc'ens indstillinger eller filer.
Windows DVD Maker
DVD Maker er en af de største, nye applikationer i Windows og nok også den applikation, der vil vække mest opsigt blandt hjemmebrugere.
Med DVD Maker kan man nemlig samle sine videofiler, digitale billeder og musik til en dvd med interaktive menuer.
Styrken ved DVD Maker er uden tvivl programmets tilgængelighed. Både at det er inkluderet i Windows, men også at det er så simpelt at benytte, at alle burde kunne være med.
Prisen for denne tilgængelighed er så en vis mangel på kontrol over dvd'en. Man kan ganske vist vælge mellem en række menu-skabeloner, og man kan tilrette disse skabeloner, men så er det også slut.
DVD Maker fungerer som en guide, hvor man på første skærmbillede kan udvælge de mediefiler, man ønsker at inkludere på dvd'en. Der understøtter selvfølgelig Windows egne medieformater (wmv for video og wma for audio), men ikke QuickTime, som ellers er meget udbredt, og mpeg-importen er også meget kræsen. Mpeg-videoer, som andre dvd-programmer importerer uden at kny, vil DVD Maker ikke altid vide af.
Skal dvd'en vises i NTSC-format eller på et bredskærms-tv, kan man vælge at få produceret dvd'en til disse formater, men ellers er det videre til næste skærmbillede i guiden.
Her vælger man dvd'ens menu fra en række skabeloner, og bagefter kan tekster, videofiler, baggrundsmusik og knapper tilrettes. Ikke nok til, at man selv kan forme et dvd-projekt efter eget hoved, men rigeligt til at dække de flestes ambitioner om at lave en personlig dvd.
Har man inkluderet digitalfotos blandt de udvalgte mediefiler, vil disse automatisk blive lavet om til et slideshow med tilhørende baggrundsmusik. Igen har man ikke den store kontrol med processen, men resultatet bliver pænt.
Inden man brænder sin dvd, kan man vælge at se et preview af menuen. Det kan være en stor hjælp, når man skal finjustere detaljerne og se, om menuen fungerer, som man forventer det.
DVD Maker opretter automatisk et menupunkt kaldet "Scenes", men det fungerer ikke som på kommercielle dvd'er.
Normalt giver scener adgang til forskellige punkter i en film, men i en DVD Maker produktion, giver menupunktet blot mulighed for at vælge mellem de inkluderede mediefiler. Det er ikke et decideret problem, men dog en krølle man bør være opmærksom på.
Afslutningsvis klikker man på Burn-knappen og brænder sin dvd. Meget nemmere kan det ikke være.
Har man før benyttet markedets billigste og simpleste programmer til at lave dvd'er, vil man erfare, at DVD Maker er endnu simplere og endnu billigere. Men har man blot en lille smule erfaring med mere avancerede hobbyprogrammer, vil man hurtigt føle sig fanget. Ikke desto mindre skal DVD Maker have ros. Et godt lille program, der kan det meste for de fleste.
Windows Media Player 11
Det første, man lægger mærke til, når Media Player 11 startes, er naturligvis programmets nye grafik, men opbygningen af Media Player ligner sig selv.
Toppen af vinduet er domineret af funktionerne Now Playing (viser hvad der afspilles lige nu), Library (oversigt over pc'ens mediefiler), Rip (kopiering af musik fra cd), Burn (brænding af audio-cd eller data-cd/dvd), Sync (synkronisering med håndholdt afspiller) og Media Guide (gratis adgang til online musik og film med mere).
Man kan klikke på disse seks hovedområder for at åbne dem, og så er der noget nyt: Man kan også højreklikke på dem og få adgang til deres relevante konfigurationsmuligheder og underfunktioner. I stedet for at samle alle konfigurationer i en kombineret og uoverskuelig dialogboks med masser af faneblade, er de altså blevet delt ud til programmets hovedområder, og det giver overblik.
Media Player 11 ligger også til grund for musiktjenesten URGE, der har MTV som indholdsleverandør. Via URGE kan man købe millioner af sange, lytte til reklamefri radiostationer, abonnere på ny musik, læse featureartikler, interview med mere og gå på opdagelse i materiale fra MTV, VH1 og CMT, som man ellers ikke kan finde andre steder.
URGE skal i øvrigt ikke forvirres med Zune.net, som erstatter MSN Music fra Media Player 10. Ja. forvirringen er åbenlys, men forklaringen lyder nogenlunde sådan her: Via Media Player 10 kunne man gå ind i Microsofts online musikbutik, MSN Music, og købe sin musik.
Med lanceringen af Microsofts Zune - håndholdt medieafspiller - lancerede Microsoft også en ny online musikbutik kaldet Zune.net, som fungerer sammen med Zune-hardwaren. Zune-konceptet erstatter MSN Music og er Microsofts helt egen online musiktjeneste. URGE er derimod (som nævnt) skabt sammen med MTV og er ikke sammenkoblet med Zune.
Bemærk dog, at musik indkøbt via MSN Music eller URGE eller de andre musiktjenester, der understøtter Microsofts DRM-beskyttede musikformat og er med i Plays For Sure-initiativet, ikke vil kunne afspilles på Zune. Men Zune-musik vil kunne afspilles på Media Player 11.
Årsagen til al denne forvirring er, at Microsoft helst vil holde Zune-forretningen adskilt fra andre online musiktjenester på samme måde, som Apple holder iPod og iTunes i stram snor. Resultatet er desværre udbredt forvirring.
Men tilbage til Media Player 11, som også integrerer sig med XBox 360 og andre hardwarenheder, så det er let at streame sin musik til forskellige modtagere i huset, hvis man vel at mærke har etableret et hjemmenetværk.
Der er mange flere nyheder i Media Player 11 end de, der er nævnt her, men overordnet set er det i detaljerne, man skal finde forskellene til Media Player 10. I detaljerne, i musikdelingen og i musiktjenesterne.
Windows Photo Gallery
I Windows XP var der ikke nogen nævneværdig styring af ens evigt voksende digitale billedsamling, men det var ikke noget problem.
Der eksisterer adskillige gode og gratis billedstyringsprogrammer på nettet, blandt andet Picasa fra Google, som man kan downloade. Med Windows Vista får verden nu Windows Photo Gallery, og selvom der ikke er tale om specielt raffineret billedstyring, er det ligesom med Windows DVD Maker nok til de flestes behov.
Vigtigst af alt i Photo Gallery er indeksering og browsing af billeder. Udover at billederne kan vises efter, hvornår de var taget, og hvor på harddisken de befinder sig, kan man også bruge nøgleord og karakterer til at klassificere sine billeder.
Nøgleordene er simpelthen ord, der påhæftes billeder med et fælles indhold. Eksempelvis kan man give alle sine billeder af biler nøgleordet "bil", hvorefter det er nemt at bede Photo Gallery om at vise alle billeder med dette nøgleord. Karaktersystemer er baseret på fem stjerner, så man kan angive kvalitets- eller vigtighedsniveauet af individuelle billeder. Man kan altså bede om at se alle dem med fem-stjernede biler, og så vil Photo Gallery kun vise Ferrari, Jaguar, Skoda og den slags.
Udover styring af billedsamlingen har Photo Gallery også indbygget funktioner til at redigere i billeder. Man kan justere belysningen og farven samt beskære billedet og fjerne røde øjne. Det er ikke så omfattende, men igen nok til at de fleste dagligdags fotoopgaver.
Når man vil have et billede videre på papir, cd eller mail, har Photo Gallery også potentiale. Man kan selvfølgelig udskrive billederne, men programmet tilbyder også at bestille professionelle fremkaldelser over nettet. Med et enkelt klik kan man desuden vælge at sende billeder via email.
Er det derimod et digitalt medie, man vil overføre sine billeder til, kan man brænde udvalgte billeder til en data-cd eller en video-dvd, hvor sidstnævnte mulighed overfører de valgte billeder til DVD Maker. Man kan også vælge at fremstille en film med billederne, hvorefter de bliver overført til Movie Maker. Herfra kan man arkivere sin film til brug på cd, websider, digitalt videokamera eller andre destinationer.
I betragtning af, at Windows førhen ikke havde et billedstyringsprogram, er Photo Gallery en velkommen nyskabelse. Programmet er ikke helt så avanceret som Picasa, men det er godt nok.
Windows Media Center
I de udgaver af Windows Vista, hvor Media Center er inkluderet, får man virkelig en herlig og brugervenlig måde et benytte sin pc.
Media Center har tidligere været solgt i form af en specialudgave af Windows XP, men programmet bevæger sig nu ind som en Windows-komponent på linje med programmer som Media Player og Photo Gallery.
Media Center er, for dem der ikke lige ved det, en yderst simplificeret brugergrænseflade mod Windows. Man kan benytte pc'en som multimedia-central med musik, video, tv, billeder, vejrudsigt og meget mere via en fjernbetjening, og derfor bruges Media Center især, når pc'en sluttes til et tv.
Men det mest interessante ved at se Media Center inkluderet i Windows er, at det muligvis er første skridt i en plan, som Microsofts direktør Steve Ballmer tidligere har nævnt som en sidebemærkning: Skiftet fra brugen af bitmapgrafik til 3D grafik i Windows' brugergrænseflade er en af de helt store ændringer fra XP til Vista, men Windows ligner stadig sig selv med Skrivebord og Startmenu. En af efterfølgerne til Vista varsler dog om at bruge den nye 3D-brugergrænseflade til at ændre hele måden, hvormed man bruger en pc. Altså en radikal ændring.
Inkluderingen af Media Center i Windows Vista kunne være en god måde at vænne brugerne til at se Windows med helt nye øjne. Men det er selvfølgelig ren spekulation.
Windows Sync Center
For at overføre dokumenter mellem pc'en og andre pc'er eller servere eller pda'er, mobiltelefoner og musikafspillere, har man enten været henvist til tredjepartssoftware eller Microsofts ActiveSync.
Dette ændrer sig med Windows Vistas nye Sync Center, hvor man får en enkel og ensartet indgang til samtlige synkroniseringer.
Det er et godt initiativ, men det det er selvfølgelig ikke perfekt, før fabrikanterne af mobiltelefoner med videre støtter op omkring det. Tiden vil vise, om det vil ske.
Windows Backup and Restore Center
Det er helt med blandede følelser, at det nye Windows Backup and Restore Center (WBARC) vil blive modtaget. Nogle vil finde Vistas faciliteter til sikkerhedskopiering nemme og effektive, mens andre vil rive sig i håret over manglende kontrol.
WBARC er godt, fordi brugerfladen er vældig gennemskuelig, og man selv bestemmer, hvornår pc'en skal lave en automatisk sikkerhedskopi af henholdsvis dokumenter, musik, fotos og andre filer.
Men WBARC er om omvendt irriterende, fordi brugeren ikke har detaljeret kontrol over, hvilke mapper og filer, der sikkerhedskopieres. Man får kun lov til at vælge mellem abstrakte dokumenttyper som "Billeder" og "Musik" og så videre uden at få at vide, om eksempelvis "Musik" inkluderer mp3-, ogg- og acc-musik ud over Microsofts egne wma-filer.
En sikkerhedskopi kan skrives til harddisken, cd'er og dvd'er eller til netværkssteder, og dermed må det siges at være et tilfredsstillende system for de fleste. Men lidt mere information og kontrol over, hvad der sikkerhedskopieres, ville være kærkomment.
Windows Mail
Hvis er der et Windows-program, der har været udskældt, så er det Outlook Express. Dette email-program har været hovedredskab for så mange orme og vira, at eksperter flere gange har anbefalet, at man simpelthen slettede det fra pc'en og installerede et hvilket som helst andet email-program.
Fordi sikkerhed har været et af de helt store fokusområder for Microsoft med denne udgave af Windows, er Outlook Express blevet omdøbt til Windows Mail, og der er blevet indbygget spamfilter og phishing-filter.
Desuden er der blevet indbygget en søgefunktion, så man kan bede email-programmet om at finde emails med et bestemt indhold. Denne søgefunktion er faktisk blot Windows Vista gennemintegrerede søgemaskine, hvorfor man også kan søge på email-indhold ude fra Vistas egen søgefunktion.
Der har førhen været kritik af Outlook Express' manglende stabilitet, når programmet skulle håndtere store mængder af email. En del af denne ustabilitet har skyldtes, at samtlige emails har været arkiveret i en fælles .dbx-fil, som voksede sig alt for stor til praktisk håndtering. I Windows Mail bliver hver email arkiveret i sin egen .eml-fil, og det løser problemet med den store fil, men det kan også komme til at betyde en væsentlig forringelse af programmets hastighed.
Windows Contact og Calendar
Adressekartoteket i Windows XP er et forkølet og utiltalende lille program, der i høj grad trængte til at blive erstattet. I Windows Vista er kontakter blevet simplificeret til en mappe på linje med mappen til billeder, mappen til musik og mappen til dokumenter.
Man kan oprette kontaktpersoner i denne mappe og endda samle dem i grupper, som kan benyttes som mailinglister i Windows Mail. Altså en tiltrængt forbedring og strømlining af det eksisterende adressekartotek.
Windows Calendar er derimod en nyhed, som rigtig mange sandsynligvis vil sætte pris på. Her er tale om en time-manager (for nu at låne et 80'er-udtryk) med indbygget aftale- og opgavestyring samt deling af kalendere.
Det vil i praksis sige, at man kan oprette aftaler, der forekommer dagligt, ugentligt, månedligt eller årligt og blive gjort opmærksom på, når tiden for aftalen nærmer sig. Man kan også oprette opgavelister til sig selv, hvor hver opgave kan have et start- og sluttidspunkt samt en prioritet.
Endnu bedre bliver det kun med den indbyggede kalenderdeling. Ved at dele sin kalender med andre, enten lokalt på pc'en eller via nettet, kan man samkøre flere kalendere (eventuelt familiemedlemmernes personlige kalendere) og sikre sig, at alle har de vigtige fællesaftaler i deres kalender.
Windows Calendar er desuden .iCalendar-kompatibel, så man kan abonnere på andre kalendere udgivet i dette format. Et eksempel kunne være fodboldklubben, der udgav en .iCalendar for juniors træningstider og søndagskampe. Ved at abonnere på denne kalender kan man være sikker på, at der altid gøres plads i kalenderen til denne aktivitet.
Et stykke hen ad vejen kan Windows Mail, Contacts og Calendar også gøre det ud for Microsoft Office-programmet Outlook. Ganske vist er Outlook mere avanceret, men mange vil kunne klare sig fint med disse tre Vista-programmer.
Konklusion: Skal shareware-folket være bekymret?
Som ved lanceringen af Windows XP kunne man umiddelbart frygte, at de mange indbyggede småprogrammer ville betyde døden for underskoven af shareware- eller andre tilføjelsesprogrammer.
Men det bliver for mentlig ikke tilfældet. For selvom mange af programmerne er smarte og i nogle tilfælde nyskabende, så reflekterer de stadig den måde, som Microsofts programmører ser verden på.
Det er ikke nødvendigvis den bedste måde for dig eller mig, og så er det jo heldigt, at der findes 10.000-vis af alternativer.
Husk at mange af dem kan du hente i vores download-sektion her.
Hvis du vil vide mere om Vista, så læs mere her:
www.vistabloggen.dk