Artikel top billede

Godt nyt hvis du savner dyster underholdning ved poolen: Kort og godt fra gyserens sværvægtsmester

Savner du dyster underholdning ved poolen, så er der godt nyt fra en af verdens mest underkendte forfattere.

Er du på vej på ferie, er der måske lige tid til at samle seneste samling historier op i lufthavnskiosken fra en af verdens mest kendte, produktive og – i den brede offentlighed – skammeligt underkendte forfattere. Nemlig amerikanske Stephen King.

Samlingen udkom i maj, hedder ”You Like it Darker” og rummer 12 historier: Syv noveller og fem såkaldte novellaer, der bedst kan betegnes som korte romaner.

De fleste – men ikke alle – bogens historier har i klassisk King-stil et vist overnaturligt tilsnit.

Til gengæld spænder de fra klassisk Lovecraft-horror (The Dreamers) til psykologisk spænding som for eksempel den velturnerede neglebider Danny Coughlin’s Bad Dream om en helt almindelig mand, der får en meget nidkær efterforsker på nakken.

Dertil kommer historier som for eksempel de undertiden rørende Two Talented Bastids og The Answer Man, der handler om menneskers drømme og kringlede veje gennem livet mod alderdommen.

Under alle omstændigheder er samlingens bundniveau højt, ligesom enkelte af fortællingerne efter undertegnede ydmyge mening er noget af det bedste, Stephen King har skrevet i årevis – og det siger ikke så lidt.

For selv om han angiveligt har solgt mere end 400 millioner bøger verden over og er elsket af sine ”Constant Readers”, som King selv kalder sine læsere, så har han i offentligheden ry som forfatter af banale horrorhistorier uden større litterære kvaliteter end en regnvåd udgave af lokalavisen.

Hvilket er urimeligt.

For selv om manden vitterligt er ekstremt produktiv – og der ganske rigtigt ofte gemmer sig uhyrer under sengen i hans historier – så er han også eminent dygtig til at skabe troværdige personkarakteristikker og dialoger.

Håndværket er også i orden, og hans non-fiction bog ”Om at skrive” nævnes ofte som en af de allerbedste lærebøger for dem, der gerne selv vil blive bedre til at sætte ord på papir.

Stephen King har gennem sine mere end 70 bøger bevæget sig på tværs af talrige genrer fra fantasy og science fiction til krimi, men ofte er hans mest troværdige aktører helt almindelige mennesker uden blot et gram af magi i sig.

Tænk for eksempel på den bindegale sygeplejerske, der holder en bestsellerforfatter fanget i romanen Misery. Eller på den stoiske og uskyldigt dømte livstidsfange Andy Dufresne i ”A Shawshank Redemption” (En verden udenfor).

Han har også skrevet en fremragende bog med drabet på John F. Kennedy (22/11/63) som omdrejningspunkt.

Her skal man ganske vist sluge præmissen om, at det er muligt at rejse i tid, men ellers nævnes den ofte som et godt udgangspunkt for læsere, der ellers er helt sikre på, at de ikke kan fordrage Stephen King.

Nå, men senest på udgivelseslisten findes i hvert fald You Like It Darker, dog indtil videre kun i amerikansk udgave. Og ja; den er – som titlen antyder – undertiden en smule dyster.

Titel: You Like It Darker

Forfatter: Stephen King