Syvende gang er sikkerhedens gang

For Windows-brugere bliver webbrowsing både sikrere og sjovere med Internet Explorer 7. Men der kommer ingen ny Outlook Express til XP.

Syvende gang er sikkerhedens gang

Verden bliver både et smukkere og sikrere sted, når Microsoft lancerer Internet Explorer 7 (IE7) senere på året. Store ord måske, men Microsoft har lyttet til verdens krav om en sikrere og bedre browser, og måske har de også bemærket Firefox' svulmende popularitet.

Under alle omstændigheder er IE7 en så omfattende opgradering, at verdens Windows-brugere vil kunne surfe både sikrere, nemmere og flottere end hidtil. På flere punkter kan ikke engang Firefox slå IE7.

I skrivende stund kan man prøvekøre “Internet Explorer 7.0 for Windows XP SP2 Beta 2 preview”, hvilket er en forpremiere på IE7 Beta 2. Selve IE7 vil blive lanceret senere på året i udgaver til Windows XP og Windows 2003 Server, og en endnu sikrere udgave vil være at finde i Windows Vista.

At udgaven med den øgede sikkerhed forbeholdes Vista er ikke et salgstrick for at få alle til at opgradere Windows. Det skyldes derimod, at Vista har en helt ny sikkerhedsmodel, som ikke tilbageføres til Windows XP, og det er denne sikkerhedsmodel, Vista’s IE7 udnytter.

Selv om den stærkere sikkerhed uden tvivl er den vigtigste fornyelse i IE7, er det de nye funktioner, de fleste vil lægge mærke til og glædes over. Men det allerførste, man ser, er den nye Vista-lignende brugergrænseflade, der i bund og grund gør, at IE7 ikke ligner et traditionelt Windows-program. Til at starte med er menulinjen væk. Den fremkaldes nu ved at tryk på ALT-tasten, og det virker forbløffende godt. Man sparer skærmplads og får et mindre forvirrende skærmbillede totalt set.

Gruppe-bogmærker

Andre elementer har også holdt flyttedag, så adressefeltet sidder ved siden af Tilbage- og Frem-pilene, og i værktøjslinjen derunder finder man ikoner til at styre Foretrukne, tabbed browsing og de klassiske knapper til Startside og Udskriv med videre.

Vi spoler lige tilbage til “tabbed browsing.” For mange vil den største nyskabelse i IE7 være tabbed browsing, hvilket på dansk må kaldes surfing i faneblade. Brugere af andre browsere – såsom Firefox og Opera – har længe nydt godt af denne funktion, og med IE7 har Microsoft ikke blot taget konceptet til sig. Det er også blevet forbedret.

Hvert faneblad i IE7 kan indeholde en åben webside, og når man har mere end ét faneblad, dukker der et ikon op i venstre side af værktøjslinjen ved siden af Foretrukne-ikonerne. Klikker man på dette ikon, skifter IE7 tilstand og viser samtlige åbne faneblade/websider i en samlet oversigt. Her kan man åbne den webside, man vil se, og man kan samtidig bede om at få lukket de andre websider.

Man kan også bogmærke de åbne sider som en gruppe, så man med et enkelt klik i Foretrukne-menuen kan åbne en hel række websider. Dette bliver utvivlsomt en meget brugt funktion.

Bedre zoom og udskrivning samt ny RSS

Tre mindre, men stadig vældig gode nye funktioner, er Zoom, Vis udskrift og RSS-læsning. Vi tager dem en ad gangen og starter med Zoom-funktion, der erstatter den gamle Tekststørrelse-funktion. Den nye zoom forstørrer nemlig ikke kun teksten, men også billederne på samme måde som Opera-browseren gør det. Det skal nok blive et hit hos de svagtseende.

Har man førhen været frustreret i sine forsøg på at få en anstændig udskrift ud af Internet Explorer, kan det rapporteres, at galskaben er forbi med IE7’s nye Vis Udskrift-funktion. Nu er det blevet nemt at udskrive både i stående og liggende format, og man kan tænde og slukke sidehoved- og fod, justere udskriftens margener samt zoome frit op og ned i størrelse. Mere brugervenlighed kan man næppe ønske sig.

Det samme gælder for Real Simple Syndication (RSS), der de seneste par år har vendt op og ned på, hvordan vi modtager nyheder. Når IE7 åbner en webside med et tilknyttet RSS-feed, lyser browserens RSS-knap automatisk op (hvis siden er kodet korrekt). Et enkelt klik opretter et abonnement, og fra Foretrukne-menuen har man nu adgang til samlingen af RSS-feeds.

Mest interessant bliver RSS dog, når informationerne præsenteres i eksempelvis Windows Sidebar, som foreløbig er forbeholdt Windows Vista.

Vigtigst er sikkerheden

Hidtil har sikkerheden været den mest tungtvejende grund til at vælge Firefox eller Opera frem for Internet Explorer.

Internet Explorer er det mest udnyttede angrebspunkt for alskens ondskab, men IE7 sætter en prop i dét hul.

Opgraderer man til Windows Vista i løbet af næste forår, vil IE7 for fremtiden blive afviklet i et såkaldt sandkasse-miljø, hvor programmet og eventuelle angreb derpå ikke vil kunne berøre resten af pc’en. Har man ikke andre grunde til at købe Vista, er dette grund nok.

På en almindelig Windows XP-installation vil man stadig kunne nyde godt af IE7’s nye antiphishing-filter, der gør adressefeltet gult og viser en gul advarsel, når man besøger en mistænkelig webadresse. Er der tale om et kendt phishing-websted, bliver adressefeltet rødt, og websiden bliver simpelthen ikke indlæst.

IE7 er også forberedt på at tage kampen op mod International Domain Name (IDN)-spoofing, hvor webadresser forfalskes ved at erstatte kendte bogstaver med visuelt identiske tegn fra andre alfabeter (en avanceret udgave af at erstatte bogstavet O med tallet 0). Ligeledes understøtter IE7 High Assurance Certificates, som er en langt sikrere løsning end simpel SSL-kryptering.

De nye sikkerhedstiltag stopper ikke der, og med IE7 bliver verden definitivt et sikrere sted, når det gælder webbrowsing. Smukkere og nemmere bliver den efter undertegnedes opfattelse også.

Top-3 fra Microsoft

Vi tvang Nis Bank Lorenzen, som er Windows produktchef hos Microsoft Danmark, til at udpege de tre umiddelbart største og vigtigste forbedringer i Internet Explorer 7:

– For danskere er internationale domænenavne især interessante, fordi det åbner muligheden for danske bogstaver i domænerne. Men det har taget lang tid at lave, fordi vi skulle sikre os mod IDN-spoofing.

– Derudover er der hele antiphishing-teknologien, der samtidig er en kontroversiel feature, idet den indbefatter, at vi kan holde øje med samtlige brugeres browsevaner, siger Nis Bank Lorenzen, som dog forsikrer, at det vil Microsoft ikke gøre – udover det etiske aspekt er konsekvenserne ved at blive taget i at gøre den slags simpelthen for omfattende.

Som sit tredje eksempel vælger Nis Bank Lorenzen den indbyggede RSS-teknologi. Ikke fordi RSS ikke har været mulig før IE7, men fordi han regner med, at IE7 vil være med til at udbrede RSS i Danmark på samme måde, som det bruges i USA.

Til gengæld må han skuffe alle dem, der ønsker sig en ny og sikrere Outlook Express:

– Det bliver kun i Vista, at Outlook Express udskiftes. Her kommer det nye e-mailprogram til at hedde Windows Mail, slet og ret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere