Navision Stat rullet ud på rekordtid

Halvandet år før tid er statens nye økonomisystem Navision Stat nu ude i samtlige godt 300 statsinstitutioner. Kodeordene bag succesen har været private partnerskaber og valget af et standardsystem, der har gjort endeligt op med det offentliges tendens til at anvende specialfremstillede systemer.

Da Arbejdsmarkedsstyrelsen og en række kontorer under Statsamtet i sidste uge gik over til statsinstitutionernes regnskabs- og økonomisystem, Navision Stat, var det en mærkedag.

Arbejdsmarkedsstyrelsen og Statsamtet var nemlig de sidste af statens omkring 300 institutioner, der overgik til fællessystemet Navision Stat, der nu én gang for alle har afløst det gamle Statens Centrale Regnskabssystem (SCR), som havde ry for at være en tung, gammel dame at danse med.

Den komplette statslige implementering af Navision Stat bliver i dag torsdag og i morgen fredag fejret på behørig vis af en lang række offentligt ansatte, der sammen med en vifte af samarbejdspartnere fra det private erhvervsliv mødes til symposium til en stor konference i København.

Og deltagernes smil og rosende ord til hinanden er da også til at forstå.

Implementeringen af Navision Stat er nemlig en succeshistorie af de sjældne - i hvert fald når det handler om offentlige IT-projekter.

Arbejdsformidlingens ombruste Amanda-system kuldsejlede med to års forsinkelse og en merpris på 150 millioner kroner. Forsvarets DeMars blev langt dyrere end forventet. Og så var der Told & Skats importsystem, erhvervsskolernes administrative system (EASY) og de videregående uddannelsers edb-system (VUE), der alle oplevede fordyrende problemer.

Med denne det offentliges alt andet end imponerende track record giver implementeringen af Navision Stat derfor god grund til begejstring.

Økonomistyrelsen har nemlig erklæret sig klar med implementeringen i over 300 statslige institutioner næsten halvandet år før oprindeligt planlagt.

- Vi har gennemført en meget stor implementering meget hurtigt og har til fulde indfriet vores målsætning. Så vi kan være meget tilfredse, sagde direktør i Økonomistyrelsen, Anders Nørskov, til konferencen.

Han pegede dog samtidig på, at det på trods af den hastige udrulning af Navision Stat langt fra er tid til at hvile på laurbærrene i de offentlige institutioner.

- Dette her er ikke slutpunktet. Der er mange steder, hvor de statslige institutioner kan gøre det bedre, og nu skal vi videre mod en stadig mere effektiv økonomistyring. Teknologien udfordrer os hele tiden med nye krav og muligheder. Det handler i bund og grund bare om at mobilisere fantasien, sagde Anders Nørskov.

Succes skyldes valg af standardsystem

I Økonomistyrelsen - der har stået som primus motor i implementeringen i de 300 statsinstitutioner - er man ikke i tvivl om, at succesen med systemet i vid udstrækning skyldes, at man tidligt i processen valgte at fokusere på et standardsystem og en fælles platform.

Desuden valgte styrelsen at gå bort fra det traditionelle kunde-leverandørforhold til fordel for deciderede partneraftaler med leverandørerne. Det skabte en helt anderledes effektiv dynamik i implementeringen.

Beslutningen om at vælge et allerede udviklet system med muligheden for at købe opgraderinger var dengang på mange måder et opgør med den offentlige IT-kultur, hvor specialfremstillede systemer til de enkelte institutioner ellers hørte til dagens orden.

- Dengang var der et stigende antal dispensationer om at gå egne vegne, men i dag er alle på vej over til Navision Stat. Det viser, at det var rigtigt at vælge et fremtidssikret standardsystem, siger IT-direktør i Økonomistyrelsen, Henrik Munch Jørgensen.

Optimering er kodeordet

Med implementeringen af Navision Stats basispakke handler det nu om at optimere udnyttelsen af økonomistyrings-systemet - for eksempel ved at supplere med forskellige add-on produkter, videreuddannelse af de statslige brugere, udvidelse af standardløsningerne og opgraderinger til versioner af Navision Stat med større funktionalitet.

- Vi skal nu til at høste gevinsten, og det er strengt nødvendigt. For der venter hårde tider forude med kraftigt forøgede effektivitetskrav. Vi skal forvente, at vi som offentligt ansatte mindst skal levere samme scenarie for færre penge, sagde Henrik Munch Jørgensen.

Til det kan Navision Stat gavne, idet systemet gør det muligt at styre de enkelte myndigheders økonomi decentralt med en effektiv rapportering og budgetopfølgning. Det betyder, at de enkelte myndigheders regnskabsfolk på en let og overskuelig måde kan se, hvor mange penge, der i deres egen institution går til for eksempel blokke, kuglepenne, rejser eller telefon.

Idéen er, at muligheden for at styre økonomien lokalt vil åbne op for pæne effektiviseringsgevinster.

Finansminister Thor Pedersen (K) lægger da heller ikke skjul på, at hensigten med Navision Stat er at frigøre ressourcer i forvaltningen, som i stedet skal bruges direkte på borgerne.

- Regeringen lægger op til en omfattende budgetreform i det offentlige i de kommende år, og med implementeringen af Navision Stat er det systemmæssige grundlag indenfor rækkevide. Jeg er overbevist om, at de mange muligheder, der ligger i Navision Stat, er helt afgørende for dén digitaliserede forvaltning, som regeringen ønsker, siger han.



Vil du vide mere om Navision og digital forvaltning?

NewsScanner overvåger 300+ medier

Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere