Navision-stiftere til tops i Microsoft

Navisions hovedkvarter i Vedbæk bliver med Microsofts overtagelse af virksomheden software-gigantens største udviklingscenter udenfor USA. Navisions topchefer får ledende poster i Microsoft. Navision-aktionærer kan frit sælge deres aktier eller ombytte til Microsoft-aktier.

Fattede, men glade, præsenterede Navisions topdirektør-duo, Jesper Balser og Preben Damgaard, tirsdag middag deres livsværks kommende ejer, Microsoft, i form af chefen for Microsoft Business Solutions, amerikaneren Doug Burgum.

Det skete til et stort anlagt præsentationsmøde på det fornemme SAS Royal Hotel i hjertet af København, hvor de to selskaber foran et massivt presseopbud præsenterede planerne for deres kommende milliardfusion, som de har arbejdet på i flere måneder.

Når de mere tekniske dele af handlen er faldet på plads i løbet af de kommende to til fire måneder, bliver Navision en del af Microsoft Business Solutions, der på mange måder er udset til at blive en af Microsofts vækstdrivere i de kommende år.

Vedbæk, hvor Navision har til huse, bliver med købet Microsofts største udviklingscenter udenfor USA og dermed helt central i Microsofts fokus på det europæiske marked.

Topchefen for Microsoft Business Solutions, Doug Burgum, var dog forsigtig med at vurdere, om antallet af medarbejdere i afdelingen ville stige i løbet af det kommende år.

- Umiddelbart læner jeg til et ja. Vi vil udvide udviklingen, men der vil naturligvis være nogle overlapninger med Microsofts egne aktiviteter, som vi skal kigge på først, sagde han.

Navisionchefer til tops i Microsoft

Navisions to administrerende direktører, Preben Damgaard og Jesper Balser, får med fusionen plads i den absolutte top i Microsoft Business Solutions.

Preben Damgaard bliver med hovedkontor i Navisions bygninger i Vedbæk nord for København øverste chef for Microsoft Business i vækstområdet EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika), mens Jesper Balser bliver øverste direktør for Microsoft Business' globale strategi-afdeling.

Det er desuden aftalt, at de fem stiftere af Navision - Jesper Balser, Peter Bang, Torben Wind samt brødrene Preben og Erik Damgaard - som en del af handlen skal bytte deres aktier i Navision til aktier i Microsoft.

Det betyder, at de fem stiftere hver især vil få aktier for omkring en milliard kroner i Microsoft, mens alle øvrige Navision-aktionærer selv kan vælge, om de vil sælge deres aktier kontant til kurs 300 eller bytte dem til aktier i Microsoft - igen til 300 kroner per Navision-aktie - eller handle i en kombination af de to muligheder.

Stifterne ønskede ikke at oplyse, hvor lang tid de ifølge aftalen er forpligtede til at beholde deres Microsoft-aktier.

Inden handlen går endeligt igennem, skal 90 procent af aktionærerne sige ja. Navisions bestyrelse med 60 procent af aktierne har allerede sagt ja, og det ventes pensionskasser og investeringsforeninger også at gøre.

Så snart de tekniske sider af handlen er på plads, vil Navision blive afmeldt fra Fondsbørsen.

En klar fordel

Handlen er ifølge Navision-ledelsens klare overbevisning til udpræget fordel for alle sider af Navision-forretningen.

Som følge af handlen vil Navisions kunder nemlig få tilbudt nye muligheder og vil ultimativt have sikret deres investering for fremtiden, mens selskabets medarbejdere fremover vil få en hovedrolle i et absolut vækstområde. Investorerne vil desuden næppe klage, mener Navision.

- Microsoft vil øge investeringerne i udvikling, support og marketing, og vi er overbeviste om, at det på alle måder er bedst for investorer, kunder og medarbejdere at være en del af Microsoft, sagde Preben Damgaard.

Han garanterede dog samtidig, at handlen ikke ændrer ved Navisions specielle forretningsstrategi, hvor selskabets produkter bliver solgt videre via en vifte af specialiserede forhandlere som for eksempel Columbus IT Partner, Aston og EDB Gruppen.

Jesper Balser pegede på, at Navision altid har stræbt efter at blive en absolut førende virksomhed, og at handlen er et led i at nå netop dette mål.

- For det hele handler jo om at nå visioner og mål. Vi er overbeviste om, at vi også uden Microsoft har, hvad der kræves, for at nå vores mål om at blive den globalt ledende virksomhed i vores branche. Men som en del af Microsoft - der har voldsomme ressourcer, og som er teknologisk førende - kommer vi hurtigere til målet, sagde han.

Begge parter undersøgte markedet

Fusionen med Microsoft er langt fra opstået ud af ingenting. Såvel Microsoft som Navision har gennem en længere periode undersøgt forskellige muligheder for at forstærke deres positioner på markedet.

Begge parter har da også tidligere været i kontakt med andre partnere, inden aftalen om det kommende ægteskab faldt på plads.

- Verden bliver mindre. Der er en voldsom konsolidering i gang i branchen, hvor vi enten kan stikke hovedet i busken eller vælge at være med til at ændre verden. Vi har altid været tilbøjelige til at vælge det sidste, sagde Jesper Balser

På samme måde har Microsoft Business Solutions længe ønsket at komme stærkt ind på det europæiske marked og har ifølge administrerende direktør for Microsoft i Norden, Jens Moberg, da også haft samtaler med en række andre selskaber med potentiale.

Da det kom til stykket, var ingen af dem imidlertid så interessante som Navision.

Øverste chef for Microsoft Business Solutions, Doug Burgum, erklærer, at Microsoft har stor tillid til Navisions nuværende produktlinie, der skal udvikles, men ikke ændres væsentligt.

Navision beholder også indtil videre sit navn, som Microsoft vurderer er et særdeles stærkt og tillidsvækkende brand.

Se Microsofts købstilbud til Navision her.

Følg Navision på Fondsbørsen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere