Han lever en hektisk hverdag i videns-kapløbet. Omdrejningspunktet er IT-sikkerhed. Og målet er succesfulde, innovative produkter og projekter. For tiden er han i gang med at løbe to nye selskaber i gang: Inkubatorselskabet Fortress Group og konsulentvirksomheden Fort Consult.
Flammen blev tændt, mens Ulf Munkedal læste til dataingeniør. Her gjorde han to afgørende erfaringer.
Tre måneders ulønnet oplæring og arbejde i en kammerats gulvfirma gav ham mod på at starte sit eget gulvfirma. Det resulterede i nul studiegæld og en masse erfaring i virksomhedsdrift. Men i det hårde arbejde med at slibe og høvle trægulve savnede Ulf Munkedal den mentale udfordring.
Den fik han til gengæld i et praktikophold hos IBM. Her lærte han samtidig meget om disciplin, punktlighed og dress code. Hermed var Ulf Munkedal klar til at kaste sig ud i risikovillig karriere med tonsvis af udfordringer.
Hans hidtil største firma er sikkerhedsselskabet Vigilante, som han byggede op sammen med Lars Neupart. På fire år voksede det til 120 ansatte og fik filialer i Europa og USA.
Ulf Munkedal: Privat: Uddannelse Karriere: Tillidsposter Seneste konference Foretrukne kilder |
Jeg kommer fra en familie af iværksættere og selvstændige. Derfor har jeg lige siden, jeg var helt lille, villet være selvstændig eller i hvert fald have et stort medejerskab og lede.
Hvordan gik det til, at du blev iværksætter?
Jeg kan ikke sige nej til en udfordring, og så elsker jeg at skabe. Der skal naturligvis en del til at kaste sig ud i det, og indimellem kan jeg have svært ved at forstå, at jeg gør det, når jeg tæller mine arbejdstimer sammen, men det er simpelthen en trang til at skabe værdi og få en forretning til at blomstre op. Nu er jeg blevet specialist i at stifte virksomheder inden for IT-sikkerhed, og det område er heldigvis interessant forretningsmæssigt. Men det kunne lige så godt være et helt andet område. Det er skabertrangen, der driver mig.
Hvordan har du fået dine virksomhedsidéer?
Jeg får mange idéer hele tiden. Jeg tror egentlig ikke, at jeg fra naturens side er bedre til at få gode idéer end så mange andre. Men jeg tror, at jeg har et talent for at genkende en god idé og lave en forretning ud af den.
Hvad motiverer dig til at arbejde?
Jeg har et meget stort behov for at lære hele tiden. Man lærer både af sine successer, men så sandelig også af sine fejl, og det motiverer mig. Visdom kan man tage med sig til sit næste projekt, både privat og arbejdsmæssigt, hvis man forstår at bearbejde sine erfaringer. Som mange andre er jeg nok lidt af en lommefilosof. Og hvis jeg skulle give mit bud på, hvad livet går ud på, ville det være at opleve og lære. Måske er det derfor, jeg blev iværksætter, for der oplever og lærer man utrolig meget hele tiden. Nogle gange mere, end man umiddelbart kan kapere.
Hvilken forskel vil du gerne gøre med dit arbejde?
Jeg vil gerne skabe noget, som måske ikke ville være blevet skabt, hvis ikke jeg havde gjort det. Det betyder arbejdsmæssigt, at jeg gerne vil skabe innovative produkter, gode virksomheder og spændende arbejdspladser på felter, hvor der ikke fandtes noget før. Det er mit ydmyge bidrag til at gøre verden til et bedre sted at være.
Du har startet virksomheder, siden du blev student. Hvorfor vælger du at starte forfra igen og igen fremfor at læne dig tilbage som direktør, når virksomheden har vokset sig stor - som Vigilante gjorde?
Helt ærligt, det kan jeg også godt selv undre mig over nogle gange. Specielt når et nyt projekt, som jeg har kastet mig over, i periode er op ad bakke eller tingene ikke rigtig vil lykkedes for mig. Indtil videre har det været skabertrangen og trangen til at overvinde umulige udfordringer, der har fået mig på banen som iværksætter igen hver eneste gang. Min trang til udfordringer har givet mig en del knubs, men den har også bragt mig til steder, hvor jeg ellers ikke kunne komme. Men jeg bliver bedre og bedre med tiden til at "slappe af", så derfor kan jeg godt forestille mig, at jeg ville blive og lede en virksomhed engang i fremtiden.
Hvad er det for nogle knubs, din trang til udfordringer har givet dig?
For eksempel det at gå fra en god stilling som udviklingschef for at starte egen virksomhed, som jeg gjorde, da jeg stiftede Neupart & Munkedal, var noget overmodigt. Men jeg kunne ikke stå for udfordringen. Uden min trang til udfordringer, tror jeg ikke, at jeg kunne have opgivet trygheden. Til gængæld fik jeg en del knubs, da jeg senere tog Vigilante til USA samtidig med, at virksomheden var i gang med en europæisk ekspansion, og vi skulle frigive nogle epokegørende nye produkter. På trods af at jeg havde uddelegeret alt, hvad jeg kunne, slog døgnets 24 timer simpelthen ikke til. Jeg måtte erkende, at jeg simpelthen havde taget munden for fuld. Så der måtte omprioriteres. Og da jeg har tendens til at være perfektionistisk, specielt på mine egne vegne, tog jeg det ret personligt, kan jeg huske.
Iværksættere fremhæver tit friheden som en værdi ved den tilværelse. Men giver man afkald på frihed ved at være iværksætter?
Som iværksætter skal man være villig til at arbejde meget, så på den led mister man noget af friheden over sin fritid. Desuden mener jeg, at man som iværksætter skal være villig til at gå meget langt for kunderne for eksempel på kvalitet og service. I virkeligheden sætter kunderne - uden hvem, man jo ikke kan lave forretning overhovedet - jo grænsen for ens handlefrihed som iværksætter og virksomhedsleder. Det skal man kunne lide og trives ved.
Hvor mange timer bruger du på at arbejde?
Jeg har altid haft et meget stort energiniveau og har derfor altid arbejdet meget i mine egne virksomheder. Engang betød det omkring 100 timer om ugen - altså godt og vel alle døgnets vågne timer. Men jeg er blevet meget bedre til at få balance i mit liv og prioritere andre interesser, så for øjeblikket er jeg vel nede på cirka 60 timer.
Hvilken type opgaver fylder mest i dit job?
Kommunikation. At tale med mennesker. Det gælder både at tale med kunder, medarbejdere, leverandører, investorer osv. Og så foretrækker jeg den mest direkte facon. Det er måske lidt utjekket i disse IT tider,
men jeg kan bedst li' at tale direkte med folk og dernæst at tale i telefon. På den måde kan jeg bedst udnytte min intuition og læse de små signaler, som jeg kan reagere på med det samme og på den måde spare meget tid i
længden. Men det bliver naturligvis også til rigtig mange e-mails på en normal dag. Jeg kan godt li' at tale, og jeg kan godt li' at lytte. Mennesker er spændende og i virkeligheden det, som al forretning grundlæggende set er bygget på.
Hvad er den største kilde til stress eller frustration i dit job?
Det er forskelligt alt efter hvor jeg er i en virksomheds levetid. Som iværksætter kommer man igennem mange faser, som f.eks: "Er der overhovedet nogen, der vil købe ens produkt? Kan man få økonomien til at hænge sammen?" Senere bliver det ting som: "Hvordan finder man medarbejdere, der er dygtige nok? Hvordan undgår man at blive taget ved næsen i udlandet?" Og senere igen bliver det: "Hvordan løser man konflikter i ejerkredsen, bestyrelsen eller ledelsen? Er det virkelig klogt at sælge sin virksomhed nu og til den pris?"
På grund af min erfaring er jeg med tiden blevet meget bedre til ikke at blive stresset. Nogle ting kan dog stadig gøre mig rigtig frustreret, hvis folk ikke overholder aftaler, kvaliteten ikke er helt i top, og hvis tingene ikke går så hurtigt, som jeg gerne ville.
Hvor foregår dit arbejde henne?
Mit arbejde foregår meget hos kunder og på kontoret for tiden. Men jeg lægger sjældent arbejdet helt fra mig, så jeg arbejder typisk overalt, også selv om man ikke lige kan se det på mig. Jeg tænker meget over tingene og hører meget gerne andres input til en problemstilling, som jeg arbejder med for tiden.
Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?
Wow, der er mange ting. Jeg ville specielt gerne kunne følge mere med i, hvad der foregår på iværksættersiden generelt, snarere end kun indenfor IT og IT-sikkerhed, som er mit specialeområde. Og så er der en masse personlige ting, som jeg desværre ikke får så meget tid til, f.eks at læse filosofi og psykologi.
Hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til?
Mange ting. Med min grundfilosofi om at lære og opleve må jeg også være klar til hele tiden at udvikle mig og blive bedre til alting. Mit fokusområde for øjeblikket er at blive bedre til at nyde mine sejre. Alt for tit farer jeg med det samme videre til næste projekt eller sætter endnu højere mål for mig selv.
Har du et motto?
Jeg har to: Alt kan lade sig gøre! Gør dig selv undværlig.
Er der et møde med en person, bog eller anden oplevelse, der har præget din karrierevej?
Det er meget svært at svare på, fordi så mange mennesker og oplevelser har præget min karrierevej... En af de første oplevelser af denne slags var nok dengang, min onkel Ib - som var selvstændig dengang, i dag er han pensioneret - viste os rundt på sin fabrik, dengang jeg blot var en lille knægt. Jeg var dybt fascineret af det hele og specielt det nye EDB system, som han også stolt viste os. Det var meget innovativt dengang.
Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden- og hvilke kilder tyer du især til?
Jeg er tilmeldt flere mailing-lister på nettet, som fylder min indbakke op med alt lige fra ledelsesfilosofier til problemstillinger og nye teknologier indenfor IT-sikkerhed. Jeg er meget selektiv, når jeg kigger dem igennem, og 80% bliver slettet ud fra subject linien alene. Men resten kigger jeg på og bruger som input til at læse mere på web sites rundt omkring.
Nettet bruger jeg til at indsamle informationer. Mit netværk bruger jeg mere til at udfordre mig selv på min viden og mine holdninger, ikke så meget til at indsamle viden. Jeg ser utrolig sjældent TV, men nyhederne på radioen fanger jeg, når jeg er ude at køre bil. Privat elsker jeg at læse bøger, specielt science-fiction.
Den mest værdifulde kilde til inspiration og energi er nok alle de iværksættere og virksomheder indenfor IT-sikkerhed, som kommer til mig og ønsker råd eller hjælp til deres projekter. Det er en ret eksklusiv kilde til at holde "fingeren på pulsen", som jeg føler mig ret priviligeret over at have.
Har du nogensinde fejlet, fordi du manglede opdateret viden?
Ofte. Som leder må man hele tiden tage beslutninger baseret på den viden og de indtryk, man får fra folk omkring sig, eller som man kan nå selv at filtrere sig ind til i en travl hverdag. En lille misforståelse, noget man ikke fik spurgt om eller noget, som ikke blev sagt, og så er det nemt at tage en forkert beslutning. Derfor er jeg en varm fortaler for uddelegering og for effektive og grundige foranalyser (3A'er kalder jeg det: Analyse, Alternativer, Anbefaling) hvis der er noget, som jeg skal være med til at beslutte.
Da jeg var yngre, var jeg ekstremt utålmodig, og så fik jeg ind i mellem taget lidt for hurtige beslutninger, uden at jeg havde den komplette viden. Det kunne være alt fra at tage den forkerte afkørsel på en motorvej i Tyskland til at ansætte en medarbejder til en stilling, som han ikke kunne klare.
Hvad ligger der på dit natbord lige nu?
Det er helt overfyldt af bøger for tiden. Der ligger blandt andet: Tre science fiction bøger, bl.a. "The Years Best Science Fiction", som er en årlig mursten med årets bedste noveller af genren. Tre filosofisk orienterede bøger, for eksempel "Politikens bog om de store filosoffer". "The Earth from the air 365 days", som er nogle fantastiske luftfotos fra hele verden af Yann Arthus-Bertrand, "Øjenvidner til historien" som er en samling af øjenvidnehistorier fra de sidste 2500 år. "Einstein, hans liv og univers" "Gigamanden". "Golf for begyndere", "It Happened At The Wall", som er en bog om Berlinmurens historie samt en bog om motorcykler.
Kan du nogensinde lægge dit fag og dine virksomheder fra dig mentalt?
Det kan være meget svært, specielt når jeg lige er ved at starte et projekt op. I løbet af ugen snurrer min hjerne helt vildt omkring arbejde og mit nuværende projekt. I weekenderne er jeg blevet bedre til at koble fuldstændig fra og nyde livet sammen med min kæreste, familie og venner - og mig selv.