Billige netværksteknologier angriber Fibre Channel

Storagebranchen samles om IP som ny standard i SAN-verdenen. I første omgang ventes den at supplere Fibre Channel.

Denne artikel er trykt i Computerworld den 27. februar 2001.

I fremtiden behøver virksomheder ikke investere i dyre Fibre Channel-løsninger, hvis de vil opbygge et SAN (Storage Area Network). I stedet kan de anvende almindeligt Gigabit Ethernet-udstyr med TCP/IP.

Det er en af konsekvenserne af, at lagringsbranchen nu samles om at støtte ISCSI-specifikationen. Storage Networking Industry Association (SNIA), der omfatter alle de store spillere på markedet for datalagring, har nedsat SNIA IP Storage Forum.

Denne arbejdsgruppe skal arbejde for anvendelsen af IP i datalagring.

Oprindelig var harddiske og båndstationer koblet direkte til serverne, typisk via SCSI-forbindelser (Small Computer Systems Interconnect).

For at få bedre styr på diskpladsen samt øget båndbredde er nogle virksomheder begyndt at opbygge SAN. Det går ud på at placere diskene på et særligt netværk, hvorfra de er forbundet til serverne. Den foretrukne netværksteknologi har været Fibre Channel, der er udviklet til formålet.

Lokalnet og diske mødes

Med ISCSI (IP-baseret SCSI) forbindes lagringsverdenen og lokalnetverdenen. Diskene kobles her til en særlig ISCSI-enhed via SCSI eller Fibre Channel. ISCSI-enheden danner bro over til et lokalnet, typisk med Gigabit Ethernet.

Serverne anvender et normalt netværkskort til at kommunikere med enheden. Det kræver blot installation af en driver, der får netværkskortet til at se ud som en lokalt tilkoblet SCSI-disk. Serveren ved dermed ikke, at den gemmer på en netværksforbundet disk, den ser disken som en lokal SCSI-disk.

En fordel ved denne teknologi er, at den gør det muligt at opbygge geografisk spredte SAN. Hvis man kan acceptere den lavere båndbredde, der som regel vil være på en fjernopkobling, kan virksomheden samle alle diske et sted, mens serverne står rundt om i landet.

En anden mulig fordel er, at priserne kan blive lavere. Ethernet-udstyr fremstilles af en lang række producenter, mens der kun er få på markedet for Fibre Channel. Hvis teknologien vinder indpas, er det derfor muligt, at priserne bliver væsentligt lavere.

Velkendt teknologi

En tredje fordel er, at virksomhederne kan holde sig til én netværksteknologi, hvor de i dag skal sætte sig ind i to: Ethernet til lokalnettet og Fibre Channel til SAN'et.

- Den næste store vækstbølge i lagringsbranchen bliver sandsynligvis IP-baseret lagring, siger analytiker Ashok Kumar fra U.S. Bancorp Piper Jaffray til Infoworld.

Men teknologien har den ulempe, at den er ny. Der er endnu kun få produkter på markedet, og ISCSI-standarden ventes først færdig til sommer. Og den er ikke det eneste bud på en standard: Fibre Channel over IP (FCIP) er et andet bud på, hvordan disktrafik kan sendes over et IP-baseret net.

At IP bliver taget alvorligt i Fibre Channel-verdenen fremgår af, at en af de største leverandører af Fibre Channel-switche, amerikanske Brocade, vil understøtte den. Firmaet vil komme med ISCSI-tilkobling til den kommende Silkworm 12000-switch. IP-funktionerne ventes dog først klar til næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer