Stor rift om digital signatur

Virksomheder, advokater og revisorer har i stort tal taget Erhvervs- & Selskabsstyrelsens tilbud om oprettelse af en digital signatur til sig. Til gengæld er det gået lidt mere sløvt end forventet med at benytte signaturen i praksis.

De danske erhvervsmyndigheders lancering af en digital underskrift sidste år i forbindelse med stiftelse af aktie- og anpartsselskaber via internettet, har fået en god modtagelse hos advokater, revisorer og virksomheder. Det viser helt nye tal fra Erhvervs & Selskabsstyrelsen.

Tallene viser til gengæld også, at brugerne er tøvende med at benytte signaturen i praksis.

Ifølge styrelsens tal havde 927 virksomheder indtil mandag i denne uge oprettet en digital signatur. 3158 brugere havde oprettet et certifikat. Heraf 1323 advokater og 305 revisorer, som har fået tilbudt signaturen gratis som led i en samarbejdsaftale med Erhvervs & Selskabsstyrelsen.

Langsom start

Siden ordningen trådte i kraft sidste år er der stiftet 342 selskaber elektronisk. Det tal skal ses i forhold til, at der hvert år stiftes 14.000 aktie- og anpartsselskaber i Danmark.

- Antallet af selskaber, der er stiftet digitalt, er mindre, end vi havde ventet, men i den første Webreg-version, vi lavede, gik der 3/4 år før der skete noget, og siden er det gået stærkt, siger projektleder Thorbjørn Langkilde fra Erhvervs & Selskabsstyrelsen.

Muligheden for at underskrive dokumenter elektronisk blev indført i september i forbindelse med, at Erhvervs & Selskabsstyrelsen tog en ny version af sit web-registreringssystem i brug. Den digitale underskrift gør det muligt at oprette et nyt selskab stort set fra det ene øjeblik til det næste, fordi de nødvendige dokumenter kan rundsendes og underskrives elektronisk.

Tidligere kunne ekspeditionstiden være 14 dage eller mere. Et af målene med indførelsen af en digital signatur er at frigøre medarbejdere i Erhvervs & Selskabsstyrelsen til andre og mere krævende opgaver.

Danmark i front

De danske erhvervsmyndigheder er blandt de myndigheder i verden, der er længst fremme i udviklingen henimod den digitale forvaltning. I november sidste år blev det muligt at indsende årsregnskaber elektronisk.

Det seneste initiativ på området har fået navnet ?Søndagsåbent?. Her kan en dagligvarebutiks revisor underskrive en digital erklæring om, at en given butiks omsætning ikke overstiger 23 millioner kroner.

Regeringen præsenterer i dag sin IT-handlingsplan, og her er indførelsen af en digital borgersignatur et af de centrale emner. I fremtiden skal det være muligt for alle danskere at klare al kommunikation med det offentlige elektronisk uden brug af papir.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere