Bill Gates forsvarer sig i retten

Mandag var Microsofts topchef Bill Gates i retten for at forsvare sit livsværk. Her beskrev han den ødelæggende effekt en eventuel opsplitning af Windows vil få for pc-producenterne, forbrugerne og Microsoft..

Bill Gates havde fundet det pæne jakkesæt frem, da han mandag mødte op i retten i Washington D.C for at afgive forklaring.

Med sig havde han en alenlang powerpoint-præsentation, der skulle illustrere, hvor ødelæggende konsekvenserne ville være, hvis sanktionerne, som ni delstater plus District of Columbia havde foreslået, blev taget til følge.

Delstaterne har blandt andet foreslået, at Microsoft udleverer dele af kildekoden til Windows.

De ni stater kræver også, at Microsoft tvinges til at levere tynde udgaver af Windows ? adskilt fra Internet Explorer browseren, Windows Media Player og beskedtjenesten Windows Messenger.

På den måde skulle pc-producenterne selv kunne sammensætte en softwarepakke ud fra kundernes ønsker.

På sine mange powerpoint-slides argumenterede Bill Gates imidlertid for, at sanktionerne ville skade både forbrugerne, pc-industrien og naturligvis Microsoft.

Hvis Microsoft var tvunget til at fjerne eksempelvis Internet Explorer-kode fra Windows, ville andre funktioner i Windows såvel som eksterne programmer ikke virke, fordi de afhang af elementer fra Explorer, sagde Gates.

Det ville således være vanskeligt at producere en tynd udgave af Windows, der havde samme funktionalitet som styresystemet har i dag, lød forklaringen.

Forskellige Windows

Et andet af Bill Gates? argumenter gik på, at sanktionerne ville føre til et fragmenteret Windows.

- Hvis staterne fik deres sanktioner igennem, ville Windows ikke længere være ensartet. Enhver, der tilbød at købe 10.000 licenser, ville i bund og grund have mulighed for at lave vilkårlige ændringer i Windows, sagde han.

Hvis AOL Time Warner eksempelvis valgte at lave sin egen version af Windows, kunne selskabet vælge at slå de funktioner i styresystemet fra, som AOL?s konkurrenter er afhængige af, sagde Bill Gates og fortsatte:

- Producenter af nye programmer til Windows ville i så fald blive stillet i en situation, hvor de skulle vælge, hvilken udgave af Windows deres programmer skulle køre på, hvilket igen ville øge udviklingsomkostningerne for disse firmaer, tilføjede han.

Gates brugte også meget tid på at illustrere, hvor skadeligt det ville være for Microsoft, hvis selskabet blev tvunget til at lade offentligheden snuse i kildekoden til Windows.

Han henviste blandt andet til, at konkurrenter, der havde fået fat i ?opskriften til Windows?, let og billigt ville kunne lave kloner af styresystemet, så Microsoft ikke fik noget ud af det oprindelige arbejde.

Så snart Bill Gates var færdig med sin powerpoint-præsentation, tog advokat Steve Kuney, der repræsenterer de ni delstater plus District of Columbia, over.

Med Bill Gates i vidneskranken forsøgte Kuney at bevise, at Gates overdrev de konsekvenser, sanktionerne ville få.

I forhøret spurgte Steve Kuney også Gates, om Microsoft fortsat foretager handlinger, der er med til at bevare selskabets ulovlige monopol, hvortil Gates svarede:

- Det er jeg ikke bekendt med, men hvis jeg opdager, at det sker, vil jeg stoppe det.

Sanktioner var for milde

I den første del af retssagen blev Microsoft dømt for brud på monopollovgivningen. Det fik den daværende dommer, Thomas Penfield Jackson til at dømme Microsoft til en tvungen opsplitning, hvilket senere blev opgivet.

Efterfølgende, i november 2001, indgik Microsoft forlig med ni amerikanske delstater og det amerikanske justitsministerium.

Forliget går på, at det skal være nemmere for pc-producenter at placere ikke-Microsoftprogrammer i Windows. Desuden skal Microsoft åbne dele af sin Windows-kildekode for andre softwarefirmaer.

Endvidere skal Microsoft donere software og computere for en milliard dollar til fattige amerikanske skoler. Det har fået andre selskaber som Apple og Sun til at protestere mod åbningen af en ladeport for et nyt monopol på skoleområdet.

Tilbage var ni andre delstater plus District of Columbia, der forkastede sanktionerne med henvisning til, at de var for milde.

Afhøringerne i sagen ventes at fortsætte mindst to måneder endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere