Radio skal høres på nettet

Hvis du er træt af FM-båndets grød af popmusik, reklamer og sniksnak – så sluk radioen og tænd din computer.

Radio skal høres på nettet

Musik til arbejdet er en rar ting. Men hvis du har en transistor-radio stående ved din pc, kunne du lige så godt placere en skrivemaskine ved siden af printeren. For den gamle, æterbårne radiomodtager kan slet ikke måle sig med internettets udvalg af stationer.

Betjeningen på nettet er såmænd lige så tilgængelig som den gamle transistor. Prøv selv at gå til www.dr.dk/
netradio, og klik på en af de mange kanaler. Så spiller det. Du kan eksempelvis vælge rock, hiphop, klassisk, country, jazz og dansktop.

Den valgte station åbnes i et separat vindue, hvor du kan justere lydkvaliteten op til et niveau, der overgår det store flertal af MP3-filer.

Eller du kan klikke dig videre til andre af DR’s kanaler og programmer. Det meste er hentet fra P1 eller DR’s DAB-kanaler, og det ville være en overdrivelse at sige, at her er noget for enhver smag – det vender vi tilbage til. Men DR’s webradio er en glimrende start for de dovne.
Lige så nemt går det på: www.vh1.com/radio og www.mtv.com/mtvradio. Her kan du klikke dig ind på alt fra traditionel country til “rebelsk kvinderock”.

Klog snak

Og det er ikke musik alt sammen. Engelske BBC www.bbc.co.uk/radio/ har mange spændende udsendelser på de virtuelle hylder.

Skal vi vælge en enkelt perle fra skattekisten, må det blive “In Our Time” (se under Radio 4), hvor forskere diskuterer filosofi, historie, kultur, videnskab og andet godt. Her kan du blandt andet blive klogere på kryptografi, kunstig intelligens, nordisk mytologi og engle! Se selv på: kortlink.dk/2dn3.

Den seneste udsendelse kan hentes ned i MP3-format, mens resten skal afspilles med RealPlayer. Sidstnævnte var for nogle år siden den foretrukne afspiller til webradio, men spyware og besværlig installation har givet programmet et blakket ry. Heldigvis viser BBC vej til en “ren” udgave på: kortlink.dk/2dn4.

De nævnte stationer er selvfølgelig bare toppen af isbjerget. En samlet indgang til mere end 10.000 radiostationer fra det meste af kloden kan findes på: www.radio-locator.com.

Alle genrer

En anden mulighed er at “google” sig frem. Søg for eksempel efter genren – efterfulgt af ordet “streaming”. På den måde fandt vi både en indgang til keltisk inspireret musik www.ramsisle.com/celtic/webradio.htm. Og i den mere kuriøse genre: Et websted, der streamer musik fra gamle computerspil www.kohina.com/.

De fleste programmer til afspilning af mediefiler har også en radio-funktion. I Windows Media Player 10 er den gemt godt af vejen, men du kan kalde den frem ved at vælge Guide og dernæst Radio fra den vandrette menu nedenunder (ikke at forveksle med den større radio-knap øverst til højre). Herfra vises vej til et bredt udvalg af radiostationer. Hvis du ikke har den nye Media Player, kan du hente den fra: kortlink.dk/2dnc.

Prøv også iTunes, som udmærker sig ved en langt mere elegant og overskuelig brugerflade. Her skal man bare vælge Radio fra kilde-menuen til venstre – og så vælge en station fra den genre-opdelte liste.

Du kan føje dine yndlingsstationer til biblioteket eller til en spilleliste, så du nemt finder dem igen. Den nye version af iTunes kan hentes fra: www.apple.com/dk/itunes/.

De store netværk

Det bredeste udvalg finder man dog på de store radionetværk, som lader alle og enhver oprette sin egen station.

Mest kendt er www.shoutcast.com, som er udviklet af folkene bag den populære Winamp-afspiller. Fra hovedsiden kan du søge efter bestemte stations-navne eller musikgenrer. Søgningen gælder også de sange, der spilles netop nu. Så hvis du har lyst til at høre noget Beatles, er der garanti for succes. Skriv blot gruppens navn i søgefeltet.

Shoutcast omfatter så mange stationer, at man med fordel kan udfylde felterne til højre. Her kan søgningen begrænses til kun at omfatte kanaler med høj lydkvalitet. Alle disse stationer streamer i MP3-format, så med en bitrate på 128 kbps er kvaliteten lige så god, som det man normalt finder på de ulovlige fildelings-tjenster.

Tjek om det spiller

For at lytte med skal du bruge et program, der kan håndtere playlister i PLS-format. Måske har du allerede det fornødne.

Det kan du hurtigt afprøve ved at klikke på en af de gule “tune in” knapper til venstre i stations-listen. Hvis du får en fejlmelding i stedet for musik, skal du hente en kompatibel afspiller.

For eksempel Winamp www.winamp.com/player/ eller XMPlay www.un4seen.com/xmplay.html.

Et andet stort netværk er Live365 www.live365.com, som også tilbyder tusinder og atter tusinder af radiostationer. Fra kristen pop til hardcore dødsmetal. Eller hvad med belgisk bluegrass? Cubansk country? Findes det, findes det her.

Kvaliteten svinger om kap med musikken, men præsentationen er en tand mere pædagogisk end Shoutcast. For eksempel angives lydkvaliteten ikke med bitrater men med mere forståelige termer som “CD”, “FM” og “AM”. Til gengæld må man til lommerne for at få fuld adgang til alle stationerne.

Efter din smag

På nettet er der flere muligheder for at høre en radiokanal, der er tilpasset netop din musiksmag.

Et godt eksempel er Pandora (www.pandora.com), som bygger på omfattende analyser af populær musik. Skriv navnet på en musiker eller en sang, du godt kan lide – og straks har du en station, der spiller musik i samme dur (eller mol). Du kan løbende vurdere sangene, så systemet får et endnu bedre indtryk af din musiksmag. Det er ikke nødvendigt at installere noget eller registrere sig – alt foregår direkte i browseren.

Last.FM (www.last.fm) gør i praksis det samme som Pandora, men ud fra en anden metode, som på mange måder er mere effektiv. I stedet for musik-analyse anvendes nemlig “collaborative filtering”. Metoden bygger på det faktum, at nok er vi mennesker forskellige – men vi er det på samme måde. Så hvis du elsker Beatles, og de fleste andre Beatles-elskere er vilde med Enya, så vil du også blive udsat for sidstnævnte, selv om de to umiddelbart virker ret forskellige.

Klar til optagelse

Det er fint, at vi kan lytte til alle disse fantastiske radiostationer. Men endnu bedre, at vi også kan optage dem til MP3 og høre de bedste sange og indslag igen og igen. Endda uden at bryde loven om ophavsret.

Prøv for eksempel Boombox, som kan hentes fra www.download.com (skriv ”boombox” i søgefeltet). Programmet ser ikke ud af meget, men fra menuen Recorder kan du optage et væld af stationer. Sangene splittes automatisk op i separate MP3-filer, og betjeningen kunne ikke være nemmere. Boombox kræver en Shoutcast-kompatibel afspiller (for eksempel Winamp eller XMPlay). Bemærk, at programmet bliver ved med at optage, selv om du lukker afspilleren.

Det samme gælder Stationripper, som nok er det mest kendte værktøj til at optage shoutcast-stationer. Programmet udmærker sig ved at være oversat til dansk. En anden fordel er, at den gratis version kan optage to radiostationer på samme tid. Og at MP3-filerne får indlejret oplysninger om kunstner og sangtitel (ID3-tags). Læs mere på www.stationripper.dk, hvor du også kan hente den danske version af programmet.

Tyske Magix tilbyder et lignende værktøj med Webradio Recorder. Programmet har flere funktioner, og er eksempelvis ikke begrænset til shoutcast-stationer. Men hvad hjælper det, når mange af stationerne – i særdeleshed de danske – alligevel ikke virker. Samtidig er programmet tungt og langsomt at arbejde med, og når det så tilmed koster penge (249 kr.), er der al mulig grund til at holde sig til de gratis alternativer.

Hvis du vil optage radio fra stationer uden for shoutcast-netværket, for eksempel DR’s webradio, kan du bruge et hvilket som helst program, som kan optage, hvad der nu afspilles på pc’en. For eksempel Loop recorder (www.looprecorder.de). Her skal du dog selv splitte sangene op i enkelte lydfiler.

Radio på dåse

De fleste net-stationer sender i en kontinuerlig strøm – streaming – mens du lytter. Fordelen er, at man ikke skal vente på, at hele lydfilen hentes ned på harddisken. Omvendt er det en ulempe, at man ikke umiddelbart kan gemme filen til senere brug.

En anden model for webradio er de populære “podcasts”, hvor komplette lydfiler (typisk MP3) hentes ned. Ofte sker dette automatisk med den såkaldte RSS-teknologi, som blandt andet er indbygget i iTunes. Her skal du blot klikke på Music Store i kildelisten til venstre og vælge Podcasts fra det nye vindue.

Markér den ønskede udsendelse og klik på Hent episode. Klik på subscribe (abonnér), hvis nye udsendelser automatisk skal hentes ned. Du bestemmer selv, hvor ofte dette skal ske, og i hvilket omfang ældre udsendelser skal bevares på computeren ved at trykke Rediger, Indstillinger, Podcasts.

Det er småt med danske udsendelser i iTunes-kataloget, men man kan abonnere på enhver podcast ved at indtaste dens adresse, som normalt fremgår af udgiverens webside. Prøv for eksempel at rette browseren mod: dr.dk/podcast. Under menupunkter Programmer findes adresser til en stribe kendte udsendelser. Markér adressen under det ønskede program med musen, højreklik på den og vælg kopier fra genvejsmenuen.

Gå herefter ind i iTunes og vælg Avanceret, Abonner på podcast. Højreklik i det hvide felt og vælg Sæt ind for at indsætte den adresse, du netop kopierede. Når du klikker OK, dukker udsendelsen op på podcast-spillelisten, der åbnes ved at vælge Podcasts fra kildelisten til venstre. Højreklik på den for at se flere muligheder.

Når dine podcasts er hentet ned på harddisken, kan de overføres til din MP3-afspiller på normal vis. Har du en iPod, nyder du godt af den automatiske overførsel fra iTunes. Men podcasting virker med alle MP3-afspilllere.

Et godt samlingssted for danske podcasts er: www.podhead.dk

Net-radio uden pc

Hvis netradioen skal nydes fra sofahjørnet, ved kødgryderne eller andre steder i boligen, hvor der ikke lige står en pc, findes der flere løsninger.

Man kan selvfølgelig trække et kabel fra pc’ens lydudgang til musikanlæggets forstærker. Men kablet skæmmer, og man bliver snart træt af at rende ind til computeren, hver gang der skal skiftes kanal.

Næste trin er at købe en medie-modtager, der typisk placeres under tv’et og kobles på hjemmets netværk (ofte trådløst). Der findes et væld af disse bokse, som via fjernbetjeningen giver adgang til både netradio og pc’ens samling af fotos, video og MP3-musik.

Er man mere ambitiøs, kan man i stedet for modtagerboksen placere selve pc’en i stuen. Altså en HTPC-løsning, der typisk kører med Windows XP Media Center Edition.

Endelig findes der radioer, mikroanlæg og sågar hele hjemmebiografer, som kobler sig på nettet – igen ofte trådløst – helt uafhængigt af pc’en. Philips er førende på dette felt. Vi har testet flere af firmaets såkaldte Streamium-modeller, og de fungerer glimrende. Men modsat pc’en giver disse apparater ikke fri adgang til alle nettets radiostationer, og dansk indhold er en mangelvare. Mere information på www.streamium.com




IT-JOB

Danske Commodities A/S

Incident Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Azure Architect

Danske Commodities A/S

Trading Operational Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere