I-data i slagsmål om 280 millioner

Nick Jensens hårdtprøvede softwareselskab I-data er raget uklar med en stor kunde. Striden, der nu er på vej i voldgiftsretten, betyder i værste fald, at I-data mister 50 millioner kroner i allerede bogførte indtægter. I bedste fald venter der en check på 280 millioner kroner.

I-datas datterselskab MPI Tech havde muligvis et lig til millioner af kroner i lasten, da I-data købte selskabet i 2000.

Ifølge en revisionsrapport, som I-data har fået lavet, har MPI Tech et udestående med en stor kunde på op mod 280 millioner kroner, som kunden nægter at betale.

Kunden, som I-data ikke ønsker at oplyse navnet på, hævder derimod, at I-data har bogført 50 millioner kroner for meget. Heraf 31 millioner kroner i det i forvejen anstrengte regnskab for 2001.

Retssag undervejs

Uenighederne, der nu ender i voldgiftsretten, omfatter perioden oktober 1997 til september 1999 fremgår det af den regnskabsmeddelelse, som I-data sendte ud i påsken.

Sagen ventes afgjort inden for det næste år. I værste fald må I-data slette bogførte indtægter på sammenlagt 50 millioner kroner i regnskaberne for 2000 og 2001. Penge, som selskabet ikke har fået i hånden, men som man har regnet med.

I bedste fald kan selskabet, der forleden offentliggjorde et gigant underskud for 2001 på 796 millioner kroner, se frem til en check på op til 280 millioner kroner.

De 280 millioner er det beløb som I-data, ifølge en revisionsrapport selskabet har fået lavet af kundens salgsrapporter, har til gode.

Afviser snyd

Ifølge underdirektør Carl-Erik Nielsen fra I-data er der ikke tale om at selskabet er blevet snydt i forbindelse med afregningen af royality med kunden.

- Det tror jeg ikke, at vi er. Det der sker er at de har videresolgt noget af vores software i en samlet løsning og der er vi uenige om, hvor meget af løsningen, der skal betales royalities af, siger Carl-Erik Nielsen.

Han oplyser at parterne har forhandlet længe, men at I-datas tålmodighed nu er sluppet op.

- Det er derfor, at vi går i voldgiftsretten nu. Men det er en meget kompliceret sag, som ikke kan bringes i orden på en halv time. Vi vil gerne have de penge, som vi mener at have til gode, men det er en balancegang, for samtidig vil vi gerne bevare et godt forhold til kunden, siger Carl-Erik Nielsen.

Han oplyser at såvel kunden som I-data nu har gået sine procedurer igennem ved afregning af licensindtægter.

En analytiker, som Computerworld Online har forelagt sagen, påpeger, at det ser ud som om, I-data er blevet taget ved næsen.

Det er dog hans vurdering, at selskabet ikke har haft mulighed for at fange miseren før, fordi der ikke er tale om direkte salg af software men om licensindtægter, som er vanskelige at kontrollere.

Imidlertid er det hans opfattelse, at sagen kun kan falde ud til fordel for I-data idet der i værste fald er tale om penge, som selskabet ikke har modtaget. Vinder I-data sagen, kan det få en betydelig positiv effekt.

Fondsbørsen påtaler
I-data fik her til formiddag en påtale af Københavns Fondsbørs for at have offentliggjort en ufuldstændig årsregnskabsmeddelelse i påsken. Reglerne kræver at årsregnskabsmeddelelsen er revideret og indeholder ledelsens forventninger til fremtiden. Det var ikke tilfældet.

Selskabet bad om dispensation fra reglerne men fik afslag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere