IT-fusion endt i slagsmål og kaos

Ægteskabet mellem danske A Team og norske Ajourit er endt i et økonomisk morads. A Teams administrerende direktør og stifter Carsten Kaae mener, at danskerne er blevet misinformeret. En revisor-undersøgelse er sat i gang for at rede trådene ud.

Økonomien i den dansk-norske IT-uddannelsesvirksomhed A Team Ajourit sejler. Situationen i den i dag 310 mand store virksomhed er få måneder efter fusionen så kaotisk, at revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers nu er sat til at rede trådene ud, oplyser selskabets danske topdirektør og nyvalgte bestyrelsesmedlem Carsten Kaae.

- Der har været en stor vilje i bestyrelsen til at få lavet de undersøgelser, der er nødvendige. PricewaterhouseCoopers er ved at gennemgå regnskaberne og kortlægge alle enkeltsager en for en, og jeg regner med, at vi har et overblik over økonomien i næste uge, siger Carsten Kaae, der blev valgt ind i koncernbestyrelsen på selskabets generalforsamling mandag.

Udrensning i bestyrelse

Det samme blev en anden dansker, Kim Arthur Hueg, der ligeledes kommer fra A Team. Ud røg en række norske bestyrelsesmedlemmer, blandt dem koncerndirektør Rune Gisvold fra Merkantildata.

A Teams administrerende direktør og stifter Carsten Kaae afviste i sidste uge, at fusionen mellem A Team og Ajourit er i problemer, men forespurgt på ny erkender han, at ikke alt ser rosenrødt ud.

- Hvis du tæller Ajourits danske datterselskab med (i betalingsstandsning, red.), så er det rigtigt, at selskabet ikke er særlig sundt, men selve A Team er en sund forretning med en månedlig omsætning på 4,5?5 millioner kroner og overskud hver måned, siger Carsten Kaae.

I forbindelse med Ajourit Danmarks betalingsstandsning i sidste uge forklarede Carsten Kaae, at der har været visse problemer med lønkørslen i januar, men bortset fra det, så gik det godt i Danmark.

Lukket for kreditten

Hvad han ikke fortalte var, at Svenske Handelsbanken i Lyngby har nulstillet A Teams kassekredit, hvilket sammen med lønproblemerne har tvunget A Team til at bede sine norske hovedaktionærer om et akut lån på fire millioner kroner til dækning af skatter og lønninger.

Et lån som skal lægges oven i en i forvejen stor milliongæld.

- Det er rigtigt, at vi har fået tilført fire millioner kroner, men det er udelukkende på grund af rodet med lønsystemet, siger Carsten Kaae, der også erkender, at det danske selskab kæmper med en stor gæld.

Ifølge Computerworld Onlines oplysninger er der tale om et beløb i størrelsesordenen 40 millioner kroner. Det afvises dog af Carsten Kaae.

- Det er ikke så meget, men det er rigtigt, at vi har en stor gæld. Det er også noget af det, vi skal kigge på, siger han og forklarer, at gælden stammer fra lån, som A Teams moderselskab A Team International har ydet sine datterselskaber.

Milliongæld til TDC

Mellemregningerne med datterselskaberne er dog ikke de eneste, der tynger A Teams budget.

A Team International overtog i januar sidste år TDCs kursusafdeling Telecom med ni ansatte. Prisen var ifølge TDC en million kroner i aktier. Kort før jul kontaktede TDC A Team for at få indfriet aktierne. Hos TDC oplyser man, at selskabet siden har rykket flere gange for sine penge, men i dag stadig intet har hørt fra A Team.

Til det siger Carsten Kaae:

- Det er rigtigt, at vi ikke har betalt for aktierne, og det er en af de opgaver, vi skal løse. Problemet er, at der var nogle tjenestemænd, der skulle frikøbes fra deres kontrakt, og det er lidt svært at betale, når vi ikke ved, hvor stor den samlede regning bliver.

Ifølge Carsten Kaae er hovedårsagen til de mange problemer ikke, at A Team er i vanskeligheder, men derimod at økonomien i norske Ajourit - efter fusionen var gennemført - viste sig at være langt dårligere end lovet.

Nordmænd løb fra løfter

- De tal, vi blev præsenteret for, ser ikke ud, som de gjorde under forhandlingerne. Nordmændene lavede en grundig due diligence (undersøgelse af de økonomiske forhold, red.) af A Team, mens vi kun lavede en beskeden undersøgelse hos dem. Vi havde fuld tillid til, hvad deres bestyrelsesformand fortalte os. Han lovede os guld og grønne skove, men nu er han der ikke længere, siger Carsten Kaae.

- Jeg fortryder selvfølgelig, at vi ikke lavede en tilsvarende undersøgelse af Ajourit, før vi besluttede os at sælge til dem, men det var et krav fra deres side, at det kunne der ikke blive tale om. Men det var nogle af de største norske virksomheder, der stod bag (Merkantildata og Telenor), så vi troede ikke, at det var nødvendigt.

Manden, der forhandlede fusionen på plads mellem Ajourit og A Team, var direktøren for Merkantildata Invest, Carl Espen Wollebekk, der også var formand for Ajourits bestyrelse. Carl Espen Wollebekk forlod sin post i Merkantildata i februar og stoppede dermed også som bestyrelsesformand i Ajourit.

Ifølge Computerworld Onlines norske søstermedie Computerworld Norge blev han fyret på gråt papir af Merkantildatas nye koncernchef Arne Jensen.

Fusion under pres

Hans afløser i Merkantildata Invest, Rune Wahl, har ifølge Computerworld Norge fået besked på at holde igen på pengene, hvilket blandt andet skulle være årsagen til, at fusionen mellem A Team og Ajourit er kommet under voldsomt økonomisk pres.

Ifølge koncerndirektør Rune Gisvold fra Merkantildata og indtil i mandags også bestyrelsesmedlem i A Team Ajourit, er der dog trods trængslerne stadig håb for det dansk-norske IT-uddannelsesselskab:

- Både Merkantildata og Telenor har antydet, at de er villige til at bidrage til at finde en løsning på problemerne, og det kan betyde, at de skyder flere penge i selskabet, siger han til Computerworld Online.

På trods af uenighederne, mener også Carsten Kaae, at det nok skal lykkes at få selskabet på ret køl.

- Vi har valgt at undgå en konfrontation med nordmændene og finde en fælles løsning til gavn for både arbejdespladserne og virksomheden, siger Carsten Kaae og afviser, at der er risiko for en betalingsstandsning i A Team.

- Det er der ikke, siger han.

Ifølge Computerworld Norge har A Team Ajourit skåret medarbejderstaben ned fra 400 ansatte på fusionstidspunktet til 310 ansatte i dag. 10-15 stillinger skulle være nedlagt i Danmark.

Merkantildata er største aktionær i A Team Ajourit med en aktiepost på godt 40 procent. Næststørste aktionær er Telenor, mens Carsten Kaae ejer 15 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere