Enkelt at bruge – masser af fotoglæde

Kameraet er nemt at gå til og med masser af funktionalitet. Det giver god mulighed for kreativ udfoldelse, også for rutinerede fotografer.

Enkelt at bruge – masser af fotoglæde

Zoomkameraet S9500 er en spændende efterårsnyhed fra Fujifilm. Her er tale om en videreudvikling af den meget vellykkede model S7000 fra 2003, som har fået en ny og mere lysfølsom chip.

Zoomen er vokset fra 6X til næsten 11X forstørrelse, og kameraet har næsten alle tænkelige funktioner og faciliteter – dog desværre ikke billedstabilisator.
S9500 er ikke et lommekamera.

Det vejer hele 750g med batterier, men kan næsten ikke være mindre med al den funktionalitet, der er indbygget. På papiret er S9500 ganske godt klædt på med ni millioner pixels og den kraftige 10,7x zoom.

Det henvender sig til den seriøse og krævende fotograf, som ønsker et komplet kamera med høj billedkvalitet. Vores test viser, at kameraet klart kan leve op til de store forventninger.

Super CCD

Fujifilm er en spændende digitalkameraproducent, som i høj grad går sine egne veje. Fujifilm fremstiller og benytter billedsensorer af egen avl i form af de såkaldte Super CCD’er.

Disse chips er nu kommet til den 5. generation, og i FinePix S9500 benyttes en 1/1,6" Super CCD HR chip med 9,12 millioner effektive pixels. Man kan læse mange steder, at fem megapixel er nok til de fleste formål.

Men når man anskaffer et relativt kostbart high end kamera som S9500, så er megapixel bestemt ikke nok. Man begejstres let af den høje opløsning, som giver flere billeddetaljer og i det hele taget et langt bedre fotografisk materiale at arbejde med.

Fujifilms Super CCD HR udmærker sig ved en høj lysstyrke (ISO) med et forbavsende lavt støjniveau. Den største svaghed ved de moderne kompaktkameraer er netop den ringe lysfølsomhed.

Der findes masser af lækre lommekameraer med gode specifikationer, men de duer stort set kun ved ISO 100, og det kræver gode lysforhold, hvis man skal undgå rystede optagelser.

Så snart man skruer op for ISO’en, kommer der digital støj til. Det gælder også med Super CCD HR – bare i noget mindre omfang. Chippen er væsentligt større og af en anden konstruktion end de små CCD’er i lommekameraerne.

Resultatet er, at du kan optage ved både ISO 400 og 800 uden nævneværdig digital støj. Selv ISO 1600 giver acceptable billeder. På dette område minder FinePix S9500 mere om et digitalt spejlreflekskamera end om et kompaktkamera.

Masser af funktionalitet

Fujifilms kameraer er gerne hurtige i brug og lette at betjene. Man er ikke bange for at bruge knapper og hjul, og på dette store kamerahus er der god plads til dem.

Hele 18 knapper og hjul er det blevet til, men de er logisk og intuitivt placeret, så det er sjældent, at man får brug for manualen. De fleste funktioner kan aktiveres direkte med knapbetjening, og det er rigtig praktisk.

LCD skærmen kan foldes ud og tiltes op og ned på samme måde, som det kendes fra Konica Minoltas største modeller. Vi kunne godt savne en rigtig svingbar LCD skærm, som Canon laver dem.

Ellers er der mulighed for at holde kameraet op til øjet som et spejlreflekskamera ved at kigge ind i den elektroniske viewfinder.

Objektivet er et Fujinon med brændvidde gående fra 28 til 300 mm (omregnet til standard mål). Det er dejligt, at man har valgt en ægte vidvinkel; langt de fleste zoomkameraer går kun ned til omkring 35 mm.

De 28 mm giver en langt større billedvinkel, og det er noget alle fotografer vil få glæde af, ikke mindst ved indendørs optagelser. Man zoomer ved at dreje en ring på objektivet, ganske som et spejlreflekskamera; det er langt at foretrække frem for små og upræcise zoom knapper.

Hvad angår optagefunktioner er kameraet ganske komplet. Der er fem generelle optageprogrammer og dertil kommer fem motivprogrammer. En god nyhed er antirysteprogrammet (Anti blur), hvor kameraet selv skruer op for ISO og vælger den kortest mulige lukkertid.

Herudover er der et komplet udvalg af indstillingsmuligheder såsom tre lysmålere, eksponeringslås og –kompensation, bracketing og så videre.

Også mere rutinerede fotografer vil føle sig godt tilpas med dette kamera, som giver masser af plads til kreativ udfoldelse.

Strømforsyningen består af fire standard AA batterier, og her skal man selvfølgelig bruge genopladelige elementer. AA elementerne er gode på rejser, da de kan købes i enhver kiosk.

Der er også mulighed for at tilslutte en ekstern flash i kameraets hot shoe (en standard sokkel). Når først indstillingen for ekstern flash er aktiveret i menusystemet, skal den løse flash bare sættes i soklen.

Manualen råder ganske fornuftigt til, at man bruger enten det blændeprioriterede (A) eller det manuelle (M) program. Der advares om, at ikke alle dedikerede flash enheder af andre mærker vil fungere.

Vi fik dog uden problemer flash fra både Canon (420EX) og Nikon (SB600) til at virke. Selvfølgelig fungerer automatikken ikke, men hvis man giver sig lidt tid og tager nogle testskud (for eksempel i det manuelle program), kan man få stort udbytte af at montere en ekstern flash – og enhver billig standardflash kan bruges.

Videofilm kan optages i VGA størrelsen (640480 pixels) med 30 frames pr. sekund og monolyd. Et minut fylder cirka 65 MB, så der kan være 15 minutters video på et 1 GB kort. Videoen lagres i AVI formatet og kan afspilles direkte i Windows Media Player. Det medfølgende program ImageMixer kan let brænde videoklip direkte til cd eller dvd.

Der er ikke meget, man kan savne i dette kamera, som også har plads til hele to ram kort: dels et lille XD kort og dels standard CF kort. Et enkelt kiks er der dog. Det er ikke helt let at fotografere i RAW formatet. Funktionen er svær at aktivere, da man skal langt nede i menusystemet, og den giver horrible 31 MB store RAF filer.

Her burde Fujifilm implementere en tabsfri kompression, som både Nikon og Canon gør det i deres RAW filer; det halverer filstørrelsen. Men konverteres filerne til TIFF, fylder de 52 MB – så der er godt med billeddata gemt i de rå filer.

Konklusionen

Hvis man ikke er klar til at investere i et spejlreflekskamera med tilhørende objektiver, er Fujifilm FinePix S9500 Zoom et rigtig godt valg. Man får meget for pengene her.

Kameraet er velgennemtænkt og ganske komplet, og det leverer en fremragende billedkvalitet. Der medfølger modlysblænde, kamerarem, både engelsk og dansk manual samt en cd med en udmærket billedbrowser (FinePix Viewer).




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere