Smart GPS til mobilen

TomTom Mobile 5 er den perfekte GPS løsning til dem, der kan nøjes med skærmen på mobiltelefonen.

Livet med et GPS navigationssystem i baglommen er blevet endnu lettere. GPS systemet Mobile 5 fra hollandske TomTom er et godt valg, hvis man ikke ønsker at slæbe rundt på en lommecomputer og alligevel altid har mobiltelefonen ved hånden.

Mobile 5 består af et hukommelseskort med kort over de skandinaviske lande, program software samt en lille smart og stilfuld batteridrevet GPS modtager med Bluetooth. Løsningen fås som plug and play til en række smartphones fra blandt andet Nokia, Sony Ericsson og Qtek, og den byder på en lang række forbedringer i forhold til tidligere versioner.

Vi testede GPS’en på en Qtek 8020 smartphone. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at en mobiltelefon har en mindre skærm end en lommecomputer, hvilket sætter en naturlig begrænsning for hvor stort et kortudsnit, der vises.

Men hvis telefonen placeres inden for chaufførens umiddelbare rækkevidde under bilkørsel, bliver kørselsinformationerne givet på en hensigtsmæssig måde via 3D kortet, og kombineret med stemmenavigation overlades chaufføren i trygge hænder og guides smidigt rundt overalt.

GPS systemet udstyrer telefonen med mange nyttige navigationsfunktioner, som er med til at gøre en omflakkende tilværelse på landevejen lettere. For eksempel er TomTom Contact Navigator en ny og smart funktion, hvor det direkte fra telefonens menusystem er muligt at lægge en rute til personerne i adressekartoteket uden at starte programmet på forhånd.

En anden ny og praktisk funktion giver mulighed for at vælge hvilken rutetype, man ønsker, afhængig af om turen skal foregå i bil, på cykel eller gående.

Let at gå til

Allerede fra første færd er det imponerende, hvor let TomTom Mobile 5 er at gå til. Programmet er enkelt at installere på telefonen, og instruktionerne kommer automatisk på skærmen. Efter mindre end 10 minutter er navigationssystemet aktiveret vis GPRS og klar til brug.

Det er let at finde rundt i programmets forskellige funktioner, som er nummererede og kan vælges både med telefonens taster og ved at bruge joysticket.

Der er mulighed for at udregne forskellige ruter fra punkt A til punkt B, selvom GPS’en ikke er tændt. Ruten kan desuden vises med en beskrivelse, som vi kender fra Krak og Eniro, eller hvis man har lidt tid til overs sågar animeres på skærmen.

Selvom telefonen har en lille skærm, har producenten formået at få plads til mange detaljer.

Kørselsinformationerne gives god tid i forvejen, så medtrafikanterne ikke bliver overrasket over pludselige manøvrer, og der er altid information om næste manøvre og afstanden dertil.

Skal der for eksempel holdes til højre eller venstre ved en motorvejsforgrening, gives beskeden et par kilometer i forvejen, og ved almindelig landevejs og bykørsel gives der altid besked adskillelige hundrede meter i forvejen. Og beskeden gentages altid umiddelbart før den skal udføres.

Hurtig kalkulering

En rute fra Skagen til Gedser eller Rådhuspladsen i København kalkuleres på knap et halvt minut, og skal man bare fra Århus til Odense, er den klaret på under 10 sekunder. Når den givne rute er analyseret, tager det ikke mange sekunder at udregne et alternativ, hvis man alligevel kører forkert, men udregningstiden er afhængig af, hvor langt der er til rutens mål.

Det er muligt at blive informeret om forskellige POI punkter (points of interest), der vises i højre hjørne af skærmen sammen med en valgfri lyd. Det kan for eksempel være restauranter, museer, offentlige parkeringspladser eller tankstationer – en funktion som kan være meget nyttig, når der er ved at være lavvande i brændstoftanken.

Enkelte gange kan det tage lidt tid at få forbindelse med GPS’en, især hvis den har ligget i bilen og er meget kold. Man skal også være opmærksom på, at varmedæmpende forruder kan gøre det svært at opnår GPS signal.

Det gælder især for mange franske bilmærker og kan ses, hvis forruden har et blåligt skær. Desuden kan det godt ærgre lidt, at det medfølgende kort ikke dækker samtlige europæiske lande i stedet for blot Skandinavien. Man ender immervæk oftere i Tyskland end i Finland.

Alt i alt må vi konkludere, at TomTom Mobile 5 imponerer med et meget funktionelt GPS navigationssystem, som er fornuftigt integreret med mobiltelefonens funktioner.

Hvis man ikke skal bruge GPS’en hver eneste dag og samtidig ikke har brug for en lommecomputer, er TomTom Mobile 5 et glimrende valg, hvor det selvfølgelig kan være nødvendigt at gå på kompromis i forhold til de traditionelle løsninger med større skærm. Til gengæld er det hele altid lige ved hånden og let at bruge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere