Der er allerede i dag moms på bøger og cd?er solgt over Internet i de europæiske lande. Det nye forslag, som er på vej fra EU-Kommissionen, angår ikke denne handel med fysiske varer, men derimod handelen med virtuelle varer, musik, software og lignende, der kan downloades. Det skriver Financial Times.
Forslaget er i første række rettet mod de store amerikanske forhandlere, som i dag undgår at betale moms, VAT og så videre, når de sælger digitale varer.
Skal kun ramme de store
Firmaer, der overskrider en nærmere defineret tærskel skal, ifølge de foreløbige overvejelser, tvinges til at betale omsætningsafgift i EU, mens mindre firmaer forventes fortsat at blive fritaget.
- Det lader til, at Internet giver grobund for store virksomheder som Amazon.com, Sony og Time Warner, fordi det smukke ved Internet er, at mellemmændene skæres væk, udtaler EU-Kommissionens talsmand vedrørende skattespørgsmål, Stephen Bill.
Stephen Bill tilføjede, at det har været diskuteret med repræsentanter for det amerikanske handelskammer, om downloads skal klassificeres som beskatningsberettigede ydelser, der falder ind under reglerne for verdenshandel, eller om internetydelser skal beskattes i forbrugslandet.
Der er ikke offentliggjort, hvordan EU-Kommissionen har tænkt sig at opkræve afgiften. Kun at målet er, at gøre ordningen så enkel som muligt at administrere.
Det nye forslag vil undergrave præsident Clintons forslag, der blev præsenteret på WTO?s møde i 1998, om at handel med digitale varer skal forblive skattefri.
Verdenshandels organisationen, WTO, skulle have taget stilling til Clintons forslag ved det seneste møde i december i Seattle. Men mødet kollapsede, og dermed også forhandlingerne.
Stephen Bill talte ved en pressekonference i forbindelse med præsentationen af en kommissionsrapport, der handler om mangler i administrationen og i opkrævningen af skat i EU.