Artikel top billede

Sommerfavoritter: Min yndlingsalgoritme

Martin Zachariasen, der står i spidsen for Danmarks skarpeste it-hjerner fortæller, hvorfor han sætter så stor pris på en klassisk algoritme. Måske den eneste algoritme med sin egen musikvideo.

På Datalogisk Institut på Københavns Universitet uddannes nogle af Danmarks skarpeste it-hjerner. I spidsen for dem står Martin Zachariasen, der er institutleder på DIKU.

Egentlig spurgte vi ham om hvilken programmør, der var hans yndling, men på eget initiativ fik han bøjet samtalen over i en mere teoretisk retning.

"Faktisk kunne jeg tænke mig, at temaet blev min yndlingsalgoritme. Selvom der er mange at vælge imellem, vælger jeg Quicksort," responderede Martin Zachariasen på Computerworlds henvendelse.

"Grunden til at jeg kom til at tænke på det er, fordi jeg for 20 år siden var studerende på DIKU, og på et algoritme-kursus blev Quicksort præsenteret som den første. Det er en klassiker, som alle dataloger og mange andre it-folk har stiftet bekendtskab med," fortæller han.

"Den har lidt kult over sig. Det er en af de algoritmer, man altid husker, selvom den ikke hører til blandt de mest elegante. Navnet er samtidig utrolig godt valgt."

"Det der gør den til noget helt specielt er, at den er enkel, nem at forklare, og så kan den skrives i få linjer kode. Samtidig kan den illustrere mange algoritmiske principper, og så er den praktisk anvendelig," siger Martin Zachariasen.

To talbunker giver fart

Quicksort er en klassisk rekursiv sorteringsprocedure og den er bredt anerkendt som en af de bedste sorteringsteknikker, selv om den stammer helt tilbage fra 1962, da it-branchen stadig var i sin vorden.

"Trods den høje alder løser Quicksort stadig en meget fundamental opgave indenfor problemløsning. Sortering er stadig noget af det første, man lærer inden for algoritmelære," fortæller Martin Zachariasen.

Quicksort er yderst effektiv til sortering af eksempelvis, strenge eller tal, og den fungerer kort fortalt ved at opdele mængden af enheder i to bunker.

Har man eksempelvis 100 tal, deler algoritmen dem op i to dele, hvor den ene er mindre end eller lig med 50 og den anden del er større end eller lig med 50. Denne proces gentages så igen og igen indtil tallene er sorteret.

"Metoden er enkel, og den demonstrerer samtidig en masse ting om algoritme-disciplinen," siger han.

"Samtidig opfører denne algoritme sig rigtig godt på en moderne computer, eksempelvis i arbejdet med cache i cpu'en. Derfor bruges den stadig i meget stort omfang."

Quicksort har desuden sin helt egen musikvideo, der illustrerer, hvordan den virker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere