Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Leder: Hvor er visionen, minister?

Computerworld mener: Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen får efter 74 dage et syvtal for sin præstation. Karakteren 10 eller endnu bedre 12 kræver en vision med flere konkrete ideer.

7 for en god præstation.

Det er karakteren fra Computerworld til den nye minister for videnskab, teknologi og udvikling efter det første interview med mulighed for direkte at adressere it-Danmark.

Charlotte Sahl-Madsen er den første konservative minister i dette resort. Hvis - og i givet fald hvor - der er en it-politisk forskel mellem det liberale Venstre og de konservative, så er den ikke til at få øje på. For som sin forgænger, venstremanden Helge Sander, så har Charlotte Sahl-Madsen valgt at stille sig med begge fødder plantet solidt i konklusionerne fra den rapport, som Højhastigskomiteen fremlagde i januar.

Det er godt. For det er, som vi flere gange har fremhævet på denne plads, et stykke solidt arbejde, leveret af de bedste hoveder i it-branchen.

Men det er ikke nyt, og det er heller ikke visionært, når man lige har fået overdraget ansvaret for rigets videnskab, teknologi og udvikling.

Det er de tre ingredienser, der sammen med en sund samfundsøkonomi kan skabe mere velstand og velfærd.

Det er også de tre ingredienser, der i mangel af en sund samfundsøkonomi kan være med til at sænke omkostningerne i en stor og dyr offentlig sektor samt skabe grundlaget for innovation og dermed fremgang for det private erhvervsliv, så samfundsøkonomien igen bliver sund og kan vokse yderligere ved hjælp af videnskab, teknologi og udvikling.

Charlotte Sahl-Madsen kredser i dagens interview meget om digitaliseringen af den offentlige sektor. Det afsnit i rapporten "Danmark som højhastighedssamfund" fra Højhastighedskomiteen, der beskriver, hvordan det offentlige Danmark skal være frontløber for sammenhængende it-anvendelse.

Hun peger også på et bedre samspil mellem det offentlige og private virksomheder i nye måder at anvende de data, som den offentlige sektor i dag sidder på. Cloud laboratoriet på ITU er en anden af de aktiviteter, hun læner sig op ad for at omsætte rapporten til handling.

Det er uden tvivl sådan, Danmark som højhastighedssamfund skal se ud. Så beslutningen om at gøre den til sit politiske fundament er en god præstation. Men karakteren 10 eller endnu bedre 12 ville have krævet en vision med flere konkrete ideer.

Enslydende opposition

Selvfølgelig skal en ny minister have lov til at sætte sig ind i sagerne. Den nye regering med Charlotte Sahl-Madsen som videnskabsminister, trådte først til 23. februar. Men et politisk menneske med erhvervsmæssig baggrund i innovation og teknologi samt et konservativt grundsyn burde måske nok kunne levere et par konkrete visioner om den allernærmeste fremtid, hvor det mere handler om effektivisering af den offentlige sektor og ny vækst i det private erhvervsliv.

Ikke fordi det nytter meget at spørge til den anden side i Folketingssalen. Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, siger næsten det samme som Charlotte Sahl-Madsen.

Imens stod interessenetværket Copenhagen Finance IT Region i denne uge og præsenterede en rapport, som fokuserer på behovet for flere højtuddannede it-folk. Netværket har visioner om at kombinere kræfterne i finanssektorens store it-afdelinger og it-branchens virksomheder.

I Nordjylland er regionens it-virksomheder godt i gang med at kickstarte en ny klyngeudvikling sammen med Aalborg Universitets meget erhvervsrettede forskning og de lokale politikere.

Blot to eksempler på, at det bobler med gode initiativer, som nok skal blive til noget i sig selv.

Men med lidt politisk fokus og koordinering kan det være en hurtigere vej til den udvikling, som er nødvendig for at få vækst i økonomien og komme tilbage på sporet mod Danmark som højhastighedssamfund.

Læs mere:

Ministeren vil have styr på vores it-kompetencer

Danskerne er bedre til it, end Videnskabsministeriets egne målinger viser, mener Charlotte Sahl-Madsen, der nu vil ændre målemetoderne.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere