Artikel top billede

Så hurtigt bliver det mobile bredbånd i Danmark

Næste version af det mobile bredbånd i Danmark vil blive meget hurtigere, end vi kender til det i dag. Teleselskaberne er dog uenige om, hvor meget fart man kan presse ud af teknologien.

Efter gårsdagens 2,5 gigahertz-auktion det såkaldte 4G-netværk er teleselskaberne allerede i dag begyndt at gøre klar til at rulle LTE-teknologien ud til danskerne.

Blandt de tre største teleselskaber herhjemme, TDC, Telenor og Telia, er der dog lidt uenighed om, hvor hurtigt mobilt bredbånd danskerne kan forvente i 2011.

TDC's tekniske direktør Jess Ibsen fortæller til Computerworld, at trods de teoretiske hastigheder på 150 megabit per sekund (Mbps), vil den oplevede hastighed på LTE-netværket ligge i "omegnen af 10 til 15 Mbps."

"Begrænsningerne ligger dels i, at slutbrugerne skal dele forbindelserne mellem sig, og så har de kommende dongles (USB-netkortet, red.) en begrænsning på 50 Mbps. Og mobiltelefonernes download-hastigheder ligger lavere," siger Jess Ibsen.

Telenor melder ud, at selskabet forventer downloadhastigheder på op til 15 Mbps, og uploadhastighederne vil blive fordoblet fra de nuværende 1,4 Mbps.

Telia: 20 til 80 Mbps
Hos konkurrenten Telia er man lidt mere stor i slaget, selvom selskabet også peger på flaskehalsproblemet i de slutbruger-delte LTE-basestationer og i de dongles, der skal kunne modtage LTE-signalerne på folks computere og i deres telefoner.

"Hvis vi læner os opad erfaringerne hos vores selskaber andre steder i Norden, så vil hastighederne ligge mellem 20 og 80 Mbps, når dongles understøtter det. Under alle omstændigheder vil det mobile bredbånd blive omkring 10 gange hurtigere, end vi kender det i dag," siger TeliaSoneras direktør for radio access strategien i Norden, Allan Kock.

Han understreger, at Telia i Danmark i lighed med i Norge og Sverige vil satse benhårdt på i første omgang at få rullet LTE-teknologien massivt ud i landets største byer, hvilket kan betyde færre slutbrugere per mast, som igen vil øge hastigheden på slutbrugerens computer.

Spytter dongles ud til næste år

TeliaSonera-direktør Allan Kock fortæller, at flere producenter lige nu er i gang med at producere et hav af de net-nødvendige dongles, der vil understøtte en kombination af LTE (4G) til HDSPA (Turbo 3G) og UMTS (3G).

"I første omgang vil slutbrugerne være nødt til at sætte dongles i computeren, ligesom det var tilfældet med 3G-netværket. Men i løbet af ganske kort tid vil den slags være indbygget i pc'en," forklarer Allan Kock.

100 gange hurtigere om tre år

Allan Kocks direktørkollega hos TDC, Jess Ibsen, fortæller, at de øgede mobil-båndbredder betyder, at folk på farten vil kunne se web-tv og spille online-spil uden problemer, da LTE-standarden udsender datastrømmen langt mere kompakt ud til slutbrugeren sammenlignet med 3G-netværket.

"Man skal dog ikke forvente at kunne se fjernsyn i HD, fordi LTE-standarden ikke indeholder quality of service (en standardiseret, kontinuerlig datastreaming, red.)," siger Jess Ibsen.

Telia fremhæver dog, at med hastigheder på 50 Mbps vil slutbrugerne have muligheden for at downloade 10 MP3-sange på seks sekunder, og en HD-film på fem gigabyte kan hives ned på pc'en på under et kvarter med det kommende mobilt bredbånd baseret på LTE-teknologien.

Afløseren til kobber og fiber

Jess Ibsen fra TDC siger, at LTE i løbet af "otte til 10 år" vil erstatte kobber og fiber ud til slutbrugerne.

Han understreger dog, at fiberen fortsat vil være forudsætningen til LTE-infrastrukturen, inden bredbåndet bliver luftbåret.

"Man kan jo også godt presse kobberbaserede koaksialkabler til at yde båndbredder helt op til 500 Mbps, så LTE-standarden skal første have quality of service, før vi ser en fuldstændig substitution," siger Jess Ibsen.

Downloadhastighed: 1 Gbps
Og arbejdet med at udbygge LTE-standarden er allerede i gang.

Allerede i 2011 forventer telebranchen, at branchens egen 3GPP-organisation (3rd Generation Partnership Project) vil have nedkradset de første udkast til den såkaldte LTE Advanced-standard.

I den kommende standard vil det ifølge Allan Kock fra TeliaSonera være muligt at kombinere eksempelvis 1,8 GHz- og 800 MHz-frekvensen, hvorved teleselskaberne kan udbyde teoretiske download-hastigheder på det mobile bredbånd på op mod svimlende 1 Gbps.

"Jeg vil skyde på, at LTE Advanced vil være til rådighed inden for tre til fem år, men lad os nu se, om der overhovedet er et behov for den så tidligt efter LTE-udrulningen," siger Allan Kock.

På nuværende tidspunkt har godt 70 procent af internet-danskerne netforbindelser under 10 Mbps ifølge IT- og Telestyrelsens telestatistik for andet halvår af 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere