Artikel top billede

"Vi ønsker ikke at diktere design, størrelse og retning for fremtidens ICT. Men vi er fast besluttede på at skabe en række forudsætninger for ICT og fremtidens økosystem for internettet," siger EU's Neelie Kroes. (Foto: © EC /)

Nu skal der satses på åbne standarder i EU

Åbne standarder og interoperabilitet skal præge EU's it-indkøb i de kommende år. Det kan få konsekvenser for nogle virksomheder.

Computerworld News Service: Europæiske ministre for it og telekommunikation efterlyste mandag åbne standarder og interoperabilitet som en del af offentlige it-indkøb. Det gav anledning til klapsalver fra de tilstedeværende branchefolk.

Ministrenes udtalelser blev fremsat i forbindelse med Europa-Kommissionens forsøg på at skabe en rammeaftale for indkøb af offentligt software i medlemslandene.

Indkøb af it til den offentlige sektor udgør en meget stor del af det samlede it-marked i Europa. Traditionelt har det stort set udelukkende været de største software-leverandører, der blev taget op til overvejelse, når offentlige instanser på både lokalt og nationalt plan skulle foretage it-indkøb.

Af samme grund har borgerne været tvungne til at anvende software-programmer, der er kompatible med disse virksomheders tilbud, hvis de ville benytte sig af muligheden for eksempel for at udfylde skattepapirer, bestille nyt sygesikringsbevis eller udfylde forskellige former for ansøgninger online.

Kan ramme Microsoft

En del af Kommissionen, der er under ledelse af kommissær Neelie Kroes, taler kraftigt for at åbne op for de offentlige it-indkøb og bryde traditionen med altid at købe fra samme proprietære software-leverandører som for eksempel Microsoft.

I mellemtiden har en anden del af Kommissionen, der primært står for interne it-indkøb, travlt med at udforme forskellige retningslinjer under navnet 'the European Interoperability Framework' (EIF).

Men fortalere for åbent og interoperabelt software mener, at EIF allerede er blevet udvandet på grund af det intense lobby-arbejde, som de proprietære software-leverandører har stået bag. Og det i en sådan grad, at de ikke mener, at papiret reelt kan gøre nogen som helst form for forskel på markedet.

EIF-papiret er vigtigt, eftersom det vil komme til at tjene som en 'meta-rammeaftale' for alle nationale aftaler om offentlige indkøb af informations- og kommunikations-teknologier (ICT).

EU's digitale fremtid

Det er meningen, at den deklaration, som ministrene udsender, skal styrke Neelie Kroes, når hun udgiver sin plan for Europas digitale fremtid i næste måned.

Europas regeringer bør "implementere innovation og cost-effektivitet i e-government ved hjælp af systematisk brug af åbne standarder og interoperable systemer," skriver ministrene i deklarationen.

Neelie Kroes byder udtalelsen velkommen og beskriver det som "en milepæl, en central byggeblok for en ægte europæisk digital agenda."

"Vi ønsker ikke at diktere design, størrelse og retning for fremtidens ICT. Men vi er fast besluttede på at skabe en række forudsætninger for ICT og fremtidens økosystem for internettet," sagde hun.

Sådan modtager branchen budskabet

Forskellige handelsgrupper var på samme måde hurtige til at rose deklarationen.

"Europa vil være bedst tjent med at bruge mindre tid på at kigge tilbage og bevare status quo og eksisterende forretningsgange, og i stedet bruge mere tid på at støtte nye muligheder og innovation," sagde Graham Taylor, der er administrerende direktør for Open Forum Europe (OFE), som er en branchegruppe, der blandt andet tæller Google, IBM og Oracle blandt sine medlemmer.

"Vi håber, at kommissær Kroes bygger videre på denne deklaration i sin Digitale Agenda, med retningslinjer der kan understøtte åbne standarder, så borgerne ikke skal støde ind i kunstige forhindringer, når de søger efter informationer," sagde Thomas Vinje, der er rådgiver og talsmand for 'the European Committee for Interoperable Systems' (ECIS).

I mellemtiden byder også 'the Business Software Alliance (BSA), en handelsgruppe med Microsoft som et af sine medlemmer, deklarationen velkommen.

Francisco Mingorance, der er organisationens senior director of government relations, beskriver i en udtalelse deklarationen som "velbalanceret," og han tilføjer, at den "rejser sig over fortidens sterile ideologier i forhold til diskussionen mellem åben og proprietær software og tjenester."

"Deklarationen favner de nye paradigmer i teknologi-sektoren," siger Francisco Mingorance.

BSA har arbejdet hårdt på at få nedtonet referencerne til åbne standarder og interoperabilitet i EIF-dokumentet, som efter planen skal være færdig til sommer efter næsten to års diskussioner og udkast.

Tekst ændret

Lobbyarbejdet har været meget succesfuldt. I et tidligere udkast fra sidste år stod der for eksempel, at åbenhed i e-government software-indkøb ville lede til "betydelige effektivitets-fordele."

Men i et senere udkast fra marts i år står der i stedet, at åbenhed "måske kan give effektivitets-fordele under overvejelse af funktionelle behov, modenhed og markedsunderstøttelse."

Det første udkast til EIF fra 2008 efterspurgte åbne standarder i offentlige it-indkøb. Åbne standarder bliver til sammenligning slet ikke nævnt i nogle af de nyere udkast.

Der foregår et lignende lobby-arbejde i forbindelse med Neelie Kroes' længe ventede Digital Agenda, som forventes færdig i slutningen af maj.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere