Artikel top billede

Er du i konsulentbranchen? Så drop teenage-attituden

Klumme: Danske it-konsulenter er nødt til at blive voksne. Se her hvorfor.

Danske it- og konsulenthuse er berygtet for høje timepriser, og vi forklarer os med, at vi leverer værdifulde løsninger og kompetencer, som sikrer kunderne merværdi og markedsandele. For det gør vi!

Men er tekniske kompetencer nok? Er vi ikke forkælede, når vi tror, at vi kan klare os på viden og erfaring alene?

"Teenageren" tager sig nogle friheder og springer nogle gange over, hvor gærdet er lavest.

Og her taler jeg ikke om hans faglighed eller det færdige arbejde, som han leverer til kunden, men i højere grad om lysten til lynhurtigt at løse opgaven og glemme alt om opfølgning, evaluering og forklaring.

Den voksne hjælper

"Den voksne" løser problemet, taler det igennem med kunden og sørger samtidig for, at han føler sig hørt, forstået og hjulpet.

For når kunden føler, at han bliver taget seriøst, bliver rammerne for samarbejdet og dermed også resultatet af det langt bedre.

Vi udvikler løsninger, der gør kundernes hverdag lettere, og vi rådgiver i forhold til effektivisering og forretningsstrategi - kort sagt, vi har kompetencerne, vi har løsningerne, og derfor kan vi forbedre virksomhedernes resultater.

Men hvad hjælper det, hvis kundens oplevelse af vores samarbejde ikke er optimal?

Vi har midlerne og intentionerne, men for at skabe rammerne for et succesfuldt samarbejde med et godt output, skal vi øge fokus på vores serviceniveau og indlevelsesevne.

Vores personlige kompetencer skal på dagsordenen, hver dag og i alt hvad vi gør.

Der er med andre ord behov for en holdningsændring i konsulentbranchen.

Vi har i mange år levet udelukkende på vores viden og vores evne til at løse kundens tekniske problemer, og vi har gjort en positiv forskel.

Men vi kan gøre det endnu bedre.

Sådan bliver vi bedre

De fleste af os har mange tekniske færdigheder, som er med til at skabe stor værdi for kunderne, men hvis vi i højere grad forstår at sætte os i kundens sted og på den måde identificere kernen af problemet, er jeg sikker på, at resultatet vil blive markant bedre.

Vilkårene for samarbejdet har ændret sig, og det skal tilgangen til arbejdet også.

Kunderne betaler for vores kompetencer, men også for vores personlige rådgivning, og det betyder, at vi skal være langt bedre til at lytte og engagere os.

Professionel "voksen" rådgivning

Kunderne stiller generelt større krav til værdien af vores arbejde, end de gjorde før krisen - og med rette.

Både rådgivningen og kvaliteten af vores arbejde skal være i top.

Derfor er vi - ligesom kunderne - blevet mere prisbevidste, og det betyder også, at kunderne bør overveje, hvad der er rimeligt, og om de reelt kan få det for pengene, som de ønsker.

Så i takt med, at vi bliver bedre til at imødekomme vores kunder, bliver de formentlig også mindre fokuserede på pris og mere fokuserede på projektet og resultatet. Det vil være fordelagtigt for begge parter.

Som videnvirksomhed er det vigtigt for os, at vores faglige viden bliver omsat til værdi; det gør vi blandt andet ved at tale om, hvordan vi agerer i forhold til vores kunder.

For eksempel har vi udarbejdet et kundeværdigrundlag, som vi arbejder med i interne team, på workshops og på gå-hjem-møder.

På den måde bliver vores tilgang til arbejdet og dialogen med kunderne konkret og nemmere for os at håndtere - og det giver kvaliteten af vores professionelle sparring et løft.

Vores branche er selvsagt teknisk tung, og det bærer vores rådgivning præg af, men det er vores job at bløde budskaberne op.

Vi skal se ud over vores egen næsetip og forstå, at vores kunder ikke har den samme indsigt i produkter, løsninger og arbejdsmetoder, som vi har, og det gør vi bedst ved at lægge teenage-attituden fra os og levere en professionel og "voksen" rådgivning, der giver kunderne en god helhedsoplevelse af samarbejdet i kombination med et godt resultat.

Slå lyttebøfferne ud og glem alt om 'hurtigt ind og hurtigt ud'!

Steen Hagengaard er administrerende direktør hos Columbus IT.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere