Artikel top billede

(Foto: Foto: Mikael Rieck)

Virtualisering er (også) godt for din pengepung

Klumme: Virtualisering er ikke kun er godt for miljøet, men i lige så høj grad for pengepungen.

Jeg har siddet i op til flere møder med it chefer og leverandører og diskuteret den grønne it-agenda.

Nogle gange har jeg mødt holdningen, at det er da meget vigtigere at se på, hvordan it kan hjælpe med at gøre alle andre grønne - vigtigere end hvad it i sig selv bruger af energi.

Ja, ja, det er da også rigtigt, at it kun tegner sig for nogle få procent af energiforbruget.

Men kan man forestille sig, at et flyselskab ikke synes, det er vigtigt, hvor meget energi de brænder af?

Eller at et produktionsselskab er ligeglad med deres brug af ressourcer - det er jo alligevel kun en dråbe i havet?

Det solidariske ansvar

Nej vel. Hele tanken omkring bæredygtighed handler om solidarisk ansvar, hvor alle bidrager.

Man var jo hurtig nok til at være på ryggen af Kina efter Cop15, ikke sandt?

Og det er ikke et enten eller - it kan og bør bidrage på begge områder: Den del vi selv forbruger - og den del vi kan hjælpe andre med at reducere.

Dette bliver ikke mindre aktuelt af, at it i Danmark trods alt udgør et stort forbrug af strøm.

Faktisk viser beregninger, at it strømforbruget i Danmark svarer til næsten en fjerdedel i forhold til de private husholdningers forbrug.

Vel næppe et forbrug, der bare kan skubbes ind under gulvtæppet?

Set alene på servere bruger vi i Danmark 864.000 MWh om året - det er det dobbelte af, hvad vi i Danmark bruger på vejbelysning!

Så sig ikke, at der ikke kan gøres noget. Og det behøver endda ikke at være særlig kompliceret.

Virtualisering er et af de værktøjer, der hjælper rigtigt godt på reduktion af strømforbruget. Og så meget andet.

Så meget kan man spare

IDC har beregnet, at hvis servervirtualisering bliver implementeret i udstrakt grad i Danmark, vil vi frem til 2013 kunne reducere strømforbruget med 33 procent sammenlignet med i dag.

Og dette tager endda højde for den markante stigning i serverkapacitet, der løbende er brug for de kommende år.

Samtidig er der en række andre fordele ved virtualisering. Den tid, det tager at udrulle nye løsninger på nye servere, bliver markant forkortet - noget som forretninsledelsen er rigtig glad for.

Server-parken fylder ikke så meget - en udbygning af datacenteret bliver overflødig. Tilgængelighed af systemerne kan også forbedres.

En halv milliard kroner

I disse tider, hvor der hele tiden ledes med lys og lygte efter gode business cases for it-løsninger, er de økonomiske besparelser heller ikke at foragte.

Hvis server-parken i Danmark virtualiseres, kan der frem til 2013 spares en halv milliard kroner!

Virtualisering af infrastruktur er langt fra en ny opfindelse. Men nu er teknologierne ved at være på plads, så blandt andet begrænsninger i ydelsen ikke længere er en barriere.

Der er dog stadig udfordringer.

En af de største er udfordringen med at styre den virtuelle infrastruktur.

For tænk sig, hvad der sker, når det er nemt at rulle nye servere ud? Ja, antallet af servere eksploderer, og det samme gør mængden af arbejde med at styre det hele, hvis man ikke tænker sig om.

Det kræver derfor gode management værktøjer - og først og fremmest at processerne i den dynamiske og virtuelle infrastruktur automatiseres i meget høj grad.

Jo, jo, godt nok bliver infrastrukturen mere og mere virtuel, men de personer, der skal passe den, er virkelige nok, og de skal selvfølgelig stadig have løn.

Per Andersen er administrerende direktør for analysehuset IDC Nordic og Benelux.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere