Artikel top billede

Microsoft omfavner mere og mere open source

Microsoft stiller udviklere og kode til rådighed for open source. Hvad sker der egentlig med Microsoft og open source? Bonusinfo: Status på Mono-projekt.

Medieafspilleren Rough Cut Editor blev anvendt til at vise de olympiske vinterlege på nettet af 10 forskellige mediehuse.

Rough Cut Editor er udviklet med Silverlight-teknologi og koden bag afspilleren blev annonceret som open source under Mix10-konferencens første dag.

Kildekoden er dog endnu ikke frigivet.

Dagen efter annoncerede Microsoft, at softwarevirksomheden fremover vil stille udvikler-, QA-, og test-ressourcer til rådighed for open source-projektet jQuery.

Ifølge Microsoft er det en naturlig del af virsomhedens større åbenhed og samarbejde med open source-bevægelsen.

"Den annoncering viser meget klart, at vi generelt øger vores investering i open source communities og specifikt i jQuery ved at give støtte i form af personer til udvikling. Det unikke er, at vi gør det via jQuery-projektets model, så vi bruger jQuery-communitiet og deres processer i forbindelse med open sourcing," siger Brian Goldfarb, user experience platform manager hos Microsoft.

Moonlight - open source for Silverlight

Silverlight løb med meget af opmærksomheden på Mix10-konferencen.

Ikke alene er blev en Release Candidate for den ny version 4.0 præsenteret og en endelig version vil være klar i næste måned, men Silverlight bliver også sammen med XNA fra Xbox-miljøet udviklingsplatform på Windows Phone 7.

Dermed skabes der også fornyet interesse for open source-implementeringen af Silverlight; Moonlight.

Moonlight-projektet begyndte tilbage i 2007, da Microsoft og Novell startede et teknisk samarbejde om at gøre Silverlight tilgængelig for Linux-brugere.

Det samarbejde fulgte efter aftalen om Linux-samarbejde indgået mellem Microsoft og Novell året før.

"Vi stiller ikke udviklingsressourcer til rådighed som vi gør med jQuery, men vi arbejder sammen med Novell om Moonlight-projektet. Vi har udviklere der svarer på spørgsmål, men vi bidrager ikke med egentlig kode. Vi giver specifikationer og rådgivende support til Miguels gruppe," siger Brian Goldfarb.

Miguel, som Brian Goldfarb nævner, er Miguel de Icaza som tilbage i 2001 startede Mono-projektet, som Moonlight er en del af.

Computerworld fik en snak med Miguel de Icaza om status på Mono og Moonlight.

Mono - Open source af .Net

Mono er en open source-implementering af Microsoft-teknologien .Net, hvilket giver mulighed for at programmere i C# og anvende .Net-libraries på Linux.

Mono-projektet foregik i regi af virksomheden Ximian som Miguel de Icaza grundlagde sammen med vennen Nat Friedman.

Da Novell i 2003 købte Ximian fulgte Mono-projektet med over til Novell, hvor Novells samarbejdsaftale med Microsoft om Linux fra 2006 satte ekstra fart på Mono-projektet.

Der har gennem årene været kritik fra open source-folk af Mono-projektet, da Mono ifølge kritikerne bliver taget som gidsel af Microsoft.

Microsoft kan nemlig sige, at med Mono kan .Net-teknologien anvendes på alle platforme, men reelt er Mono altid mindst en version bagud i forhold til .Net og dermed er det så som så med portabiliteten mellem platformene.

Stadig mistro til Microsoft

Miguel de Icaza mener selv, at der er sket en udvikling i Microsofts holdning til open source mod en større åbenhed, men at der stadig er folk, der har stor mistro til Microsoft og dermed Mono-projektet.

"Det er ikke så meget diehard Linux-folk som ikke kan lide os, det er mere diehard anti-Microsoft-folk. Der er så en del af dem, der anvender Linux. De er ikke glade for os. Jeg ved ikke, om der er blevet færre af den slags," siger han.

"Microsoft er mere åben nu, så nogle bekymringer som folk har haft er forsvundet, men der er stadig mange paranoide folk derude. Der er mange, der tager alt hvad jeg siger ud af kontekst," siger Miguel de Icaza efter en præsentation af Mono-projektet på Mix10-konferencen.

iPhone med til at udbrede kendskab til Mono

Miguel de Icaza håber, at præsentationen kan være med til at udbrede kendskabet til Mono-projektet blandt Microsoft-udviklere.

"Mono har altid haft det svært med Microsoft-udviklermiljøet. Jeg tror ikke, de kender Mono. Selvfølgelig kender insidere og folk, der tidligt afprøver nye ting, men jeg vil mene, at majoriteten af udviklere slet ikke ved vi eksisterer," siger Miguel de Icaza.

iPhone med til at udbrede Mono-kendskab

Paradoksalt nok har Apples iPhone været med til at udbrede kendskabet til Mono blandt Microsoft-udviklere.

Mono-projektet står nemlig bag MonoTouch, som gør det muligt at udvikle c#-programmer til iPhone.

"iPhone har skabt opmærksomhed om Mono. Via Monotouch fandt udviklerne ud af, at de kunne køre .Net-applikationer på iPhone. De lærer nu Mono at kende og siger: "Hvad, man kan også køre ASP.NET med Mono," forklarer Miguel de Icaza.

Med Microsofts beslutning om at lade Silverlight blive udviklingsplatform for Windows Phone 7, vil kendskabet til Mono-projektet formentlig vokse.

Udvikler man en Silverlight-applikation til Windows Phone 7 vil det være nærliggende at anvende Moonlight-projektet til at stille den samme applikation til rådighed på andre mobil-platforme.

Foruden iPhone vil Android-baserede mobiltelefoner også være en mulighed fremover. Mono-projektet er nemlig i gang med at udvikle MonoDroid, der gør det muligt at anvende .Net-applikationer på Android-baserede mobiltelefoner.

Her kommer Mono-kritikernes fokusering på versionsforskelle mellem Silverlight og Moonlight dog ind som et ædrueligt realitets-check.

Microsoftudvikling af Linux-.Net?

Eksempelvis er den seneste version af Moonlight-projektet version 3.0, men Miguel de Icaza nævner selv, at den stabile version af Moonlight er version 2.0. Den understøtter Silverlight 2.0 samt enkelte features fra Silverlight 3.

Med en Silverlight 4.0 endelig klar på Windows-platformen i næste måned, kunne det måske være nødvendigt med en hjælpende hånd fra Microsofts udviklere til at lukke hullet mellem Silverlight til Windows og open source-versionen af Silverlight, Moonlight, til andre platforme.

Det er ikke noget som Microsofts Brian Goldfarb vil afvise, men det er ikke sandsynligt.

"Alt er muligt i fremtiden, også at vi stiller egentlige koderessourcer til rådighed, men modellen som vi har med Miguel og Moonlight er vi meget tilfredse med. De gør meget gode fremskridt og Miguel har nogle meget dygtige folk. Det er ikke sikkert, han har brug for vores hjælp. Hullet mellem Moonlight og Silverlight mindskes efterhånden," siger Brian Goldfarb og tilføjer: "Men der vil aldrig blive en samtidig versionsudgivelse på platformene."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering