Artikel top billede

Microsoft kritiseres på grund af virtuel bug

Der er ingen umiddelbare planer om at fikse den fejl, der ligger i virtuelle Windows-maskiner, fortæller Microsoft.

Computerworld News Service: En fejl i Microsofts software giver hackere mulighed for at udnytte virtuelle Windows-maskiner, som ellers ville være sikre, hvis de i stedet kørte på rigtig hardware, fortalte en analytiker i denne uge.

Fejlen findes i noget af Microsofts virtualiserings-værktøj, blandt andet i Windows XP Mode, som er en gratis add-on til Windows 7, der gør det muligt for brugerne af det nyeste styresystem at køre ældre applikationer på en virtuel maskine.

Sikkerhedsfirmaet Core Security offentliggjorde fejlen i denne uge, syv måneder efter den først blev opdaget, på grund af Microsofts beslutning om ikke at fikse den. "De mener ikke, der er behov for en fejlretning," fortæller Ivan Arce, der er teknologi-direktør ved Core Security.

"De fortæller, at de vil tage hånd om problemet med en opdatering eller en service pack engang i fremtiden, men vi mener, at den skal rettes hurtigere end som så."

Microsoft bekræfter, at virksomheden ikke anser fejlen i Virtuel PC, Virtual PC 2007 og Virtual Server 2008 for at være et sikkerhedshul.

"Den funktionalitet, Core Security taler om, er ikke en sikkerhedsfejl som sådan," siger Paul Cooke, en leder hos Microsoft der beskæftiger sig med sikkerhed i virksomheder.

"Det, de beskriver, er en måde hvorpå angriberen nemmere kan udnytte allerede eksisterende sikkerhedshuller," fortsætter han. "Der er en lille forskel, som det er vigtigt, at folk forstår."

Core og Microsoft er ikke uenige om fakta, siger Ivan Arce.

Fejlen gør det muligt for hackere at hoppe over adskillige, større sikkerhedsforanstaltninger i Windows, heriblandt DEP ('data execution prevention') og ASRL ('adress space layout randomization), som er designet til at forhindre visse typer angreb mod Windows XP, Vista og Windows 7.

Simple sårbarheder kan blive farlige

Men de to virksomheder er ikke i øjenhøjde, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt fejlen bør rettes.

"Vi er ikke enige med Microsofts beslutning om ikke at fikse fejlen," siger Ivan Arce.

"Applikationer i et virtuelt miljø er mere sårbare over for angreb, end de ville have været, hvis de kørte på rigtig hardware. Det bør der gøres noget ved."

Hackere kan udnytte fejlen til at angribe virtuelle kopier af Windows, der normalt ville være immune over for sådanne angreb, eller i hvert fald langt mindre sårbare på grund af mekanismer som DEP og ASLR, siger Ivan Arce.

Og fejlen kan gøre sårbarheder, der ellers bliver anset for at være simple og uproblematiske, til noget, som kan udnyttes.

"I lyset af denne bug, kan sårbarheder, som man ellers ikke har ment var relevante for det virtualiserede styresystem, eller som man har afvist som ligegyldige, blive farlige," tilføjer Ivan Arce.

Kun i nødstilfælde.

Ivan Arce anerkender at ved at udgive en omfattende vejledning - som indeholder proof-of-concept angrebskode - så lægger Core et pres på Microsoft.

"Vi er med på, at det kan være svært at rette fejlen, men det her vil lægge et pres på dem for at fikse fejlen hurtigt," siger han.

Microsofts Hyper-V teknologi, der blandt andet bliver brugt til Windows Server 2008, er ikke påvirket af fejlen, er både Microsoft og Core enige om.

Selv om 'guest'-styresystemerne, der kører på de virtuelle maskiner bliver påvirket af fejlen, så går 'host'-styresystemet - det styresystem, der kører den fysiske hardware - ram forbi, forsikrer Microsoft kunderne.

Fejlen kan heller ikke bruges til at hoppe fra et virtualiseret 'guest'-styresystem til et andet på en anden maskine. Alligevel opfordrer Paul Cooke kunderne til kun at køre med virtualiserede applikationer på desktoppen i 'nødstilfælde' - når der ikke er andre muligheder.

"Vi tror på, at både Windows XP-mode og Windows Virtual PC er rigtig gode brobygningsstrategier, der kan hjælpe de kunder, der har nedarvede applikationer, med at komme i gang med Windows 7," skriver han i et indlæg på Windows Security-bloggen.

"De kunder, der har brug for Windows XP mode, bør kun installere de mest nødvendige af de applikationer, der kræver Windows XP for at fungere ordentligt og kun i perioden mens de planlægger skiftet til Windows 7."

"Virtualiseringssoftware er helt almindeligt software, det er ikke magisk," siger Ivan Arce.

"Det er sårbart, og nogle gange er fejlene ikke bare minimale. Skal vi vente fem år - og jeg overdriver ikke - på at Microsoft retter fejlen uden at informere nogen? Ja, ok - det kan måske tage noget tid for Microsoft at få det rettet, men der findes også andre virtualiseringspakker, der ikke har den fejl."

Fejl - en del af designet

Cores vejledning gør dette meget klart og opfordrer brugerne til enten at køre missions-kritiske Windows applikationer via ikke-virtualiserede systemer eller til at anvende alternativt virtualiseringssoftware.

Ivan Arce fortæller, at Nicolas Economou, der arbejder hos Core som exploit writer, har æren for at opdage fejlen.

Microsoft har tidligere taget samme standpunkt, hvor virksomheden har argumenteret for, at det, andre anser for at være et sikkerhedshul, langt fra kan klassificeres som sådan.

For næsten tre år side påstod virksomheden for eksempel, at de nedbrud i Office 2007, som andre betegnede som fejl, faktisk var en del af designet.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere