Danske it-virksomheder er blevet top-effektive under finanskrisen. Det mener de i hvert fald selv.
Ifølge en undersøgelse, som analysefirmaet IDC har foretaget blandt 500 danske it-leverandører og 700 it-kunder, mener 61 procent af leverandørvirksomhederne, at de er blevet mere effektive i skyggen af finanskrisen. For kundernes vedkommende er andelen 52 procent.
Det er en signifikant højere andel end både i Sverige og Holland, hvor en tilsvarende undersøgelse er foretaget. Og det kan der være to årsager til, anslår IDC.
"Enten lyver danske virksomheder mere, end man gør i de andre lande, eller også har vi i Danmark rent faktisk været bedre til at udnytte krisen til at få optimeret virksomhedens processer og den måde, vi arbejder på," siger Per Andersen, der er administrerende direktør for IDC Nordic.
Men selvom det selvfølgelig er oplagt at tænke, at janteloven er på retræte, og at vi som følge heraf ser os selv i et lidt for rosenrødt skær, så hælder Per Andersen alligevel mest mod den anden forklaring.
"I Danmark har der være meget fokus på optimering af forretningsprocesser, Lean og alle de øvelser, der relaterer sig til at effektivisere virksomhederne," siger han.
Danskere er mere indadvendte
Per Andersen fortæller, at der ikke er noget usædvanligt i, at danske virksomheder tilsyneladende klarer sig bedst i disciplinen effektivisering.
"Fra andre undersøgelser ved vi, at det er typisk dansk at vende blikket indad og overveje, hvordan vi kan optimere vores virksomheder, når krisen kradser. Svenske og finske virksomheder for eksempel er mere udadvendte og optagede af at finde nye markeder og opfinde nye produkter, når tiderne er hårde," siger han.
Optimisme på grund af multimedieskat
Et andet område, som Danmark adskiller sig på, er, at danske hardwareforhandlere ser noget lysere på fremtiden, end tilsvarende virksomheder i de andre lande gør.
"Det ser ud til, at hardwarebranchen i Danmark er noget mere optimistisk end den i Sverige og Holland. Det er ret påfaldende i forhold til, at vores prognose for hardwaresalg i 2010 ikke er specielt positiv. Her er IDC nok mere på linje med, hvad de svenske og hollandske virksomheder tror," siger Per Andersen.
Udover at de høje forventninger kan forklares med ren ønsketænkning, så mener Per Andersen også, at forventningerne skyldes multimedieskatten.
"Visse hardwareleverandører ser jo multimedieskatten som deres redning, fordi de nye regler gør det muligt at sælge it-udstyr til medarbejdere, der kan betale med et træk i bruttolønnen," siger han.