Læs også: Fagforeningen hjælper dig med at bryde kopisikring
Kort før jul ragede it-fagforeningen Prosa uklar med pladebranchens brancheorganisation IFPI. Det skete, fordi Prosa igangsatte en aktion med det formål at hjælpe forbrugere med at bryde kopisikring på gamle cd'er.
IFPI mente imidlertid, at aktionen var ulovlig og kun tjente som et vildledende mediestunt. Derfor blev Prosa indkaldt til møde for at forklare, hvad i alverden meningen var.
Læs: Pladeselskaber raser mod Prosas kopi-aktion
Det møde har nu været afholdt, og af mødereferatet fremgår, at de to parter måske ikke er så langt fra hinanden som først antaget.
"Vi havde et rigtigt godt møde. Det er jo altid nyttigt at tale sammen," siger advokat Peter Schønning fra IFPI.
Fælles initiativer
Mødet har blandt andet resulteret i, at Prosa og IFPI er blevet enige om at lave nogle fælles initiativer, der kan oplyse folk om deres muligheder og deres rettigheder i forbindelse med digital kopiering.
Et af de initiativer går ud på først og fremmest at undersøge, hvor stort problemet med kopisikring egentligt er. Ifølge IFPI er kopisikrede cd'er nemlig ikke noget reelt problem.
"IFPI fortæller, at der ikke har været nogen henvendelser, og derfor har de en opfattelse af, at problemet ikke eksisterer. Prosas opfattelse er imidlertid, at folk ikke aner, hvilke muligheder de har," siger Niels Bertelsen, der er formand for Prosa.
De to organisationer er desuden blevet enige om, at der er et behov for en oplysningskampagne om, hvilke muligheder og rettigheder forbrugerne har for at kopiere deres indkøbte cd'er.
"IFPI er jo som udgangspunkt ikke imod, at forbrugerne får de rettigheder, der nu en gang følger med produktet," siger Niels Bertelsen.
Kopiering skal være nemt
Som ophavsretsloven er strikket sammen i dag, så er det faktisk ikke lovligt at omgå en kopisikring, med mindre brugeren har fået lov til det først. Og Prosas forslag til Pladebranchen er at udstede en generel tilladelse, så ikke hver enkelt forbruger skal søge tilladelse hos pladeselskaberne, inden de tager en kopi til bilen eller sommerhuset.
"Rettighedshaverne ved jo godt, at problemet er der, og det, vi diskuterer i øjeblikket, er, om ikke man kan finde en ordning, der på en nem og hensigtsmæssig måde hjælper forbrugeren med at udøve sine rettigheder," siger Niels Bertelsen.
Hos IFPI mener Peter Schønning ikke, at der er nogen grund til at udstede en generel tilladelse. Han mener nemlig ikke, at kopisikring er et reelt problem. I hvert fald fortæller han, at IFPI ikke har fået nogen henvendelser om dette de seneste tre år.
"Hvis der er nogen, der oplever, at de har et problem med en ældre cd, så er de naturligvis velkomne til at kontakte os for at få en tilladelse til at bryde kopisikringen," siger Peter Schønning.
Generel tilladelse er ikke en god idé
Peter Schønning synes ikke, at en generel tilladelse er en god idé, fordi han frygter, at denne tilladelse vil kunne misfortolkes, så nogle tror, at pladebranchen giver grønt lys for at sprede kopier udover det, som loven tillader.
Han er heller ikke nervøs for, at IFPI nu bliver oversvømmet med henvendelser fra folk, der ønsker tilladelse til at kopiere cd'er.
"Hvis det var et reelt problem, så havde vi nok hørt om det. Vi har intet hørt de seneste tre til fire år. Selvfølgelig vil der nok være nogle, der retter henvendelse, nu hvor det får presseomtale - og det er fint. Men jeg forestiller mig ikke, at det vil være i nævneværdigt omfang," siger Peter Schønning.
Han fortæller desuden, at ekspeditionstiden på en sådan henvendelse kun vil være fra et par dage og op til en uge. Forbrugeren skal sende et brev, hvori personen skriver, hvorfor brugeren ønsker kopispærringen ophævet.
Fremtidigt samarbejde
På mødet blev det også diskuteret, hvordan de to organisationer fremadrettet kan samarbejde om digitale rettigheder på musik. Niels Bertelsen fra Prosa mener blandt andet, at fagforeningen kan hjælpe pladebranchen med at gøre lovligt indkøbt musik mere interessant.
"Vi ved jo, at der sker en række ulovligheder omkring download på nettet. Det ønsker vi jo ikke. Men spørgsmålet er, om ikke det er muligt at gøre produkterne så interessante, så man undgår den ulovlige kopiering," siger Niels Bertelsen.
Selv mener Niels Bertelsen ikke, at der er noget mærkeligt i, at en it-fagforening samarbejder med pladebranchen.
"Hvorfor skulle vi ikke samarbejde med pladebranchen? Vores indgangsvinkel er, at der på nogle af de områder vi beskæftiger os med politisk - så som ophavsret - der er der nogle uhensigtsmæssigheder i pladebranchen. Blandt andet kopisikring," siger han.
Han erkender dog, at nogle af de områder, som Prosa og IFPI måske fremadrettet kan samarbejde om, falder lidt uden for en fagforenings normale arbejdsområde.
"Men hovedsigtet har været den politiske del af sagen, og den holder vi stadig fast i," siger Niels Bertelsen.
Også hos IFPI ser Peter Schønning frem til et kommende samarbejde med Prosa, der ifølge ham er en vigtig spiller når talen falder på ny teknologi og informationssamfund. Og så har pladebranchen og de it-professionelle måske mere til fælles, end man lige skulle tro.
"Prosas medlemmer har jo også brug for, at der er en effektiv rettighedsbeskyttelse. Hvis alle kopierede løs af eksempelvis software, så var der sikkert mange af Prosas medlemmer, der ville blive arbejdsløse," siger Peter Schønning.