Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Facebook giver hæmorider

Klumme: Mark Zuckerberg har fået rablende storhedsvanvid og behandler sine brugere som skidt, mens brugerne søger helle på lokummet, hvor de går på Facebook, indtil de får hæmorider.

Facebook opfører sig helt kinesisk. De smider folk af, som det passer dem, uden forklaring og uden at svare på spørgsmål. Enkeltpersoner, hele grupper, hvemsomhelst - en dag virker loginet bare ikke længere. Ingen besked, de er bare ikke med længere. Det må føles lidt, som når nøglekortet til arbejdspladsen ikke længere virker - og så ved man bare, at man er fyret.

Det er klart dårlig stil. Det er helt klart dårlig forretning. Og det er overbevisende dårligt lederskab. Derfor har jeg i mit stille sind undret mig over, hvad der mon ligger bag.

Forklaringen kom i det udmærkede månedlige nyhedsbrev "Nyt fra ledelseidag.dk". Her får vi historien om et interessant psykologisk forsøg, hvor en gruppe studerende fik fem dollars for at skrive en fortælling om en hændelse, hvor de har haft magt over andre mennesker.

Efter således at have podet deres hjerner med fornemmelsen af magt, fik de stillet yderligere fem dollars i udsigt, hvis de kunne forudsige resultatet af et terningkast. De fik valget mellem at lade forsøgslederen kaste terningerne eller gøre det selv. Og det viste sig, at ALLE ville kaste terningen selv. I en anden gruppe, der først skulle fortælle om en gang, andre havde haft magt over dem, valgte kun 58 procent at kaste selv.

Følelsen af magt giver altså straks ideer om overnaturlige evner. Forsøget er et videnskabeligt bevis på, at magten gør folk tossede. Det har vi andre vidst længe, men sådan er det med videnskabsfolk; det skal bevises, før de tror på det.

Så det er ikke så mærkeligt, at Mark Zuckerberg fra Facebook har fået rablende storhedsvanvid og behandler sine brugere som skidt.

Det værste er, at storhedsvanviddet rammer alle ledere. Jeg genkender symptomerne fra min egen chef (undskyld chef!). Fra mine venners chefer. Fra værtshussnak og familiefrokoster. Chefer kan være ulidelige i al deres indbildte ufejbarlighed. Og der er chefer overalt!

Heldigvis har vi også allesammen smartphones. Og dem bruger vi mere og mere. Især til at gå på nettet.

Herhjemme bliver 45 millioner websider vist på mobiler hver måned, og tallet stiger stadig. Det er min påstand, at en del af det øgede brug hænger sammen med chefrollens psykologi. For vi ved jo allesammen godt, at det er en klassisk lønmodtager-manøvre at undslippe den ulidelige chef ved at gå på tønden.

Frikvarter på potten

Det er ikke noget, jeg finder på, jeg har læst det på Berlingske.dk:

"Et korrekt toiletbesøg skal maksimalt tage mellem 30 og 60 sekunder. Men særligt mænd bruger ofte 10 minutter derude, fordi de udnytter toilettet som et personligt helle - et frirum fra hverdagens travlhed. Og jeg forstår det godt, for efter overstået afføring stimuleres lykkecentrene i hjernen. Derfor bliver toilettets sæde et behageligt sted at opholde sig, forklarer overlæge Dennis Raahave."

En uvidenskabelig rund-spørge blandt venner og kolleger viser, at manden har ret. De fleste holder af et frikvarter på potten - og de fleste har prøvet at surfe på nettet fra toiletsædet. Hvad skal man ellers lave, mens man sidder der og får stimuleret sine lykkecentre?

Men, og her kommer hele pointen, det er uhyggelig farligt!

"Man får hæmorider af at sidde for længe," forklarer Dennis Raahave fra Helsingør Hospital.

Han ser de langsommelige toiletvaner som et massivt problem for danskerne og behandler ofte unge mænd med afføringsvanskeligheder. Og det er pudsigt, understreger han:

"For unge mænd bør aldrig have hæmorider."

Nej, unge mænd bør ikke have hæmorider. Men nu ved vi, hvorfor de får dem: De går på Facebook fra mobilen. I september sidste år gik 65 millioner mennesker på Facebook fra mobilen. Tallet steg med fem millioner om måneden.

Vi nærmer os med andre ord 100 millioner mennesker verden over, som i overvejende sandsynlig grad lider under en magtsyg chef med indbildte overnaturlige evner, og som derfor søger helle på lokummet, hvor de går på Facebook, indtil de får hæmorider.

Claus Sølvsteen er partner i rådgivningsfirmaet Peytz & Co.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere