Det er en tilfreds Atea-direktør, der lige har afleveret årsregnskab. Det var nemlig et regnskab med et plus på bundlinjen.
"Ja, det var dejligt," siger Peter Trans, der er administrerende direktør hos Atea Danmark.
Selvom omsætningen er faldet en anelse fra 4,615 milliarder kroner i 2008 til 4,486 milliarder i 2009, så er det samlede driftsresultat (EBITDA) steget med 12,5 procent fra 200,8 millioner kroner i 2008 til 225,9 millioner kroner i 2009.
Det skyldes blandt andet, at Atea var hurtige til at flytte sine ressourcer til de mest rentable områder af forretningen, da krisen brød ud sidst i 2008. Det fortæller Peter Trans, der glæder sig over, at den del af strategien er lykkedes.
"En stor del af det, der er sket på resultatsiden skyldes, at vi har passet godt på vores penge og ikke brugt dem alle mulige underlige steder," siger Peter Trans.
Særligt området for services får mere opmærksomhed efter at hardwaresalget styrtdykkede i 2009. Og det ses i regnskaberne.
"Vores dækningsbidrag og bundlinje har haft rigtigt godt af vores vækst på services," siger Peter Trans.
Peter Trans påpeger desuden, at mange af de teknologier, som Atea sælger, er teknologier, der rent faktisk kan hjælpe virksomheder, som gerne vil skære ned på omkostningerne. Blandt andet ved hjælp af virtualisering, videokonferencer og unified communications.
Mondo-opkøb har ingen effekt
Atea, der har it-investoren Ib Kunøe som hovedaktionær, overtog i efteråret en del af hosting-forretningen i det nu konkursramte Mondo, som også havde Ib Kunør som hovedaktionær.
Dette har dog ikke haft nogen særlig indflydelse på tallene i årsregnskabet, fortæller Peter Trans.
"Det har ikke betydet det store. Hverken positivt eller negativt. Det er jo en lille forretning set i forhold til vores samlede omsætning," siger Peter Trans.
I dag er den del af Mondo en integreret del af Ateas samlede hosting-forretning. Opkøbet betyder blandt andet, at Atea har fået adgang til en række teknologier, der bruges til Cloud-lignende services.
Stort potentiale i bruttolønsordning
Da Atea-koncernen sidst i november fremlagde sine vækstplaner frem mod 2011, var det med et dansk mål om en årlig omsætning på seks milliarder danske kroner i 2011. Og ifølge Peter Trans er dette stadig målet.
En stor del af den ekstra omsætning skal komme fra salg af it-udstyr til medarbejdere i danske virksomheder. Sidst i 2009 søsatte Atea konceptet 'Medarbejderens frie valg', der går ud på, at Atea varetager al administration og salg af virksomheders medarbejder-it igennem bruttolønsordninger. Det er især attraktivt efter multimedieskatten er blevet indført.
450 millioner danske kroner forventer Atea at kunne omsætte medarbejder-it for i 2011.
"Det har været en kæmpe succes, og er det fortsat. Her er virkelig et vækstpotentiale. Men der har også været store problemer med at skaffe varer nok hjem, da ordretilgangen endelig tog fart sidst på året," siger Peter Trans.
Ind til videre er 27 virksomheder tilmeldt ordningen og forventningen er, at mere end 150.000 medarbejdere inden længe vil have mulighed for at handle it hos Atea.
Udover medarbejder-it forventer Atea at finde ekstra omsætning på at opgradere pc'er til Windows 7. Også Unified Communications forventes at blive en bestseller de kommende år.