Artikel top billede

AMD er profitabel igen - for første gang i årevis

Advanced Micro Devices har opnået et overskud i 2009's fjerde kvartal, hvilket er første gang i tre år.

Computerworld News Service: Adcanced Micro Devices (AMD) mener selv, at overskuddet i 2009's fjerde kvartal skyldes en juridisk aftale, der er indgået med Intel, og en større forandring i forretningsmodellen.

Virksomheden beretter, at nettoindkomsten samlet set blev på 6,4 milliarder kroner i fjerde kvartal, der sluttede 26. december, og det er en stor forbedring i forhold til samme kvartal året før, hvor selskabet til gengæld tabte godt 7,8 milliarder kroner.

Omsætningen for fjerde kvartal var på 8,95 milliarder, hvilket udgør en stigning på 42 procent i forhold til samme periode samme år. Omsætningen er desuden bedre end de forventninger, analytikerne hos Thompson Reuters havde til virksomheden, som lød på en omsætning på godt 8,1 milliarder kroner.

Omsætningen blev hjulpet på vej af et godt julesalg for pc'er, der kører med virksomhedens chips, og en øget efterspørgsel efter AMD's Radeon grafik-kort, fortæller selskabet selv. De 6,8 milliarder kroner, Intel betalte AMD i november i forbindelse med et retssags-forlig, hjalp nok også på regnskabet. AMD har beskyldt Intel for at tilbyde ulovlige rabatter, der skulle forhindre AMD i at lave aftaler med pc-producenter.

Kvartalets omsætning for mikroprocessorer blev på godt 6,5 milliarder kroner, hvilket udgør en stigning på 14 procent sammenlignet med samme kvartal sidste år. Omsætningen for det grafiske område udgjorde godt 2,3 milliarder, 40 procent mere end sidste år.

Nedskæringer

"AMD's kvartal udgør endnu en milesten i vores transformation og understreger vores voksende momentum," lyder det fra AMD's administrerende direktør Dirk Meyer i en udtalelse.

AMD har måttet igennem tre magre år, da det ikke lykkedes virksomheden at lancere de chip, de skulle ifølge planen, og så selvfølgelig på grund af krisen, der også har påvirket chip-salget. Virksomheden måtte desuden betale milliarder af kroner i 2007, da man opkøbte grafik-firmaet ATI.

I et forsøg på at vende skuden har AMD frasolgt aktiver, fyret medarbejdere og genetableret sig selv som en virksomhed, der først og fremmest designer chip, ved at adskille hovedforretningen fra den gældstyngede produktionsforretning, der nu fungerer som en separat enhed under navnet GlobalFoundries. AMD er stadig aktionær i GlobalFoundries, men virksomheden sidder ikke på aktiemajoriteten.

"Vi glæder os over vores udvikling," siger Dirk Meyer under en pressekonference, hvor emnet var AMD's økonomiske resultater. Virksomheden afsluttede regnskabsåret 2009 med et rigtig positivt resultat, og det vil give den en god position til at skabe en endnu stærkere vækst i 2010. AMD lancerede sine chips til tiden og sænkede sin gæld med næsten 12 milliarder kroner i løbet af regnskabsåret 2009.

Kontrakt med Lenovo

AMD er desuden i gang med at skrive kontrakt med flere nye kunder, der skal sælge chips, hvilket sandsynligvis også vil hjælpe omsætningen, fortæller Dirk Meyer.

En af de store kontrakter i fjerde kvartal var med Lenovo, som for første gang vil inkludere AMD's chips i sin bærbare ThinkPad. AMD har nu verdens fem største pc-producenter som kunder, heriblandt Hewlett-Packard, Dell, Acer og Toshiba.

Virksomheden solgte desuden et rekordhøjt antal processorer til bærbare computere i løbet af fjerde kvartal, oplyser Dirk Meyer. Omsætningen for bærbare computere steg med 19 procent.

Server-omsætningen steg

Salget af processorer til bærbare computere steg i takt med det øgede pc-salg, fortalte han. Og dette momentum burde fortsætte i 2010, hvor nye chip til bærbare computere kommer på hylderne, tilføjer administrerende direktør Dirk Meyer.

En større overraskelse var det, at også virksomhedskunderne brugte flere penge i årets fjerde kvartal, hvilket drev salget af chips til servere op på et højere niveau end forventet, siger Dirk Meyer.

Server-omsætningen steg med 21 procent, først og fremmest drevet af salget af high performance Opteron server-chips, der blandt andet kan bruges i cloud computing.

Salget af server-chips steg i anden halvdel af 2009, men det er svært at forudse, om tendensen vil fortsætte næste år, mener Dirk Meyer. Opteron processoren med kodenavnet Istanbul stod for 60 procent af omsætningen i fjerde kvartal og udgjorde 47 procent af de solgte server-enheder.

AMD er desuden ved at forberede salget af Istanbuls efterfølger, den 12-kernede Magny-Cours chip. Dirk Meyer fortæller, at processoren er målrettet dual-socket servere, men han nævnte ikke, hvornår lanceringen præcist vil ske. Virksomheden har tidligere sagt, at Magny-Cours vil blive sat til salg i løbet af årets første kvartal. Den vil blive efterfulgt af chippen Interlagos, der indeholder 16 kerner, i 2011.

Under konferencen spurgte analytikere desuden om, hvorvidt AMD er klar til at frasælge sine aktier i GlobalFoundries. Dirk Meyer svarede ikke direkte, men sagde i stedet at forholdet til GlobalFoundries først og fremmest vil involvere opkøb og salg af de såkaldte 'silicon wafers'.

GlobalFoundries blev dannet i marts, da AMD afviklede sin produktionsforretning i en joint venture sammen med Advanced Technology Investment Co. (ATIC), en investeringsfond der er kontrolleret af regeringen i Abu Dhabi.

Efter mere end 100 dage med AMD som eneste kunde har GlobalFoundries nu mere end 150 forskellige kunder, herinblandt Qualcomm, STMicroelectronics og IBM.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere