I 2007 har Skat tilsyneladende haft gang i en større oprydning af brugt it-udstyr.
I den forbindelse har Skats it-leverandør Venzo hjulpet den offentlige virksomhed af med otte IBM servere til en værdi af mindst 41.875 kroner.
Det er kommet frem i forbindelse med den research, som fjernsyns-programmet Operation X har foretaget forud for deres udsendelse torsdag aften, hvor der blev rejst mistanke om urent trav i forbindelse med Skats samarbejde med en række it-leverandører.
Hos Skat mener man ikke, at der er noget galt i at forære statens ejendom væk til private leverandører.
Alternativ til skrotningsafgift
It-direktør, Preben Bialas, fortæller til Computerworld, at de otte servere var ved at blive skrottet, og at Skat var ved at blive præsenteret for en regning på 15.000 kroner i skrotningsafgift.
Den gang tilbød Venzo så, at selskabet godt kunne bruge serverne til interne tests i stedet for at trække på Skats udstyr. Selskabet ville derfor gerne påtage sig skrotningsforpligtelsen, når det var tilendebragt.
"Som alternativ til at vi skulle betale 15.000 kroner i skrotningsafgift, besluttede de mennesker, som var ved at rydde op på vores skrotlager, at Venzo kunne få lov at få serverne," siger Preben Bialas.
Han understreger, at de omtalte servere i øvrigt var renset for data på behørig vis inden overdragelsen.
"Der var tale om nogle servere, der var renset for data, og som var flere år gamle og ikke passede ind i Skats set-up. - og som i øvrigt var på vej til skrotning. Mere er der ikke i den sag," fortæller Preben Bialas.
Skat må ikke forære udstyr væk
Men så måske alligevel. Ifølge ekspert i offentlig forvaltning, Steen Bønsing fra Aalborg Universitet, må Skat nemlig ikke bare uden videre afhænde brugt udstyr til sine samarbejdspartnere.
"Skat må kun forære udstyr væk, hvis de er sikre på, at værdien er mindre end, hvad det vil koste i skrotafgift," siger Steen Bønsing.
Der er imidlertid noget, der tyder på, at Skat ikke har undersøgt værdien af de omtalte servere.
I hvert fald vurderer analysehuset IDC, at de otte servere som minimum har repræsenteret en værdi på over 40.000 kroner inklusive moms på overdragelsestidspunktet.
"Der er en række ubekendte faktorer omkring de otte servere, men tager man udgangspunkt i de mest skrabede modeller, er min vurdering, at serverne i 2007 burde kunne videresælges for i alt mindst 41.875 kroner," siger Anders Elbak, der er research manager hos IDC Nordic, til Computerworld
Prisen er lavt sat
Vurderingen er foretaget på baggrund af de sparsomme oplysninger Skat har forelagt om de otte servere. Helt præcist er der tale om fem IBM xSeries 345 samt tre IBM xSeries 335 fra 2004.
Og prisen er lavt sat.
Ifølge Anders Elbaks beregninger var gennemsnitsværdien på de otte servere i 2007 nemlig på hele 78.125 kroner inklusiv moms, når man fratrækker et værditab på 70 procent samt et yderligere prisfald på 33 procent.
"Værdien kan jo også have været højere. Ligesom at minimumsværdien ryger ned på 42.000, så vil værdien nok også ryge op på 100.000 kroner, hvis de har haft maksimumkonfiguration. Men det har jeg ikke nogen mulighed for at vurdere ud fra de oplysninger jeg har," siger Anders Elbak.
I strid med budgetreglerne
Ifølge Steen Bønsing fra Aalborg Universitet er der ikke noget at rafle om.
"Der er ingen tvivl om, at Skat ikke må forære noget væk, der har en værdi. Man må ikke forære statens ejendom væk, medmindre man indhenter en tilladelse fra Finansministeriet. Det er i strid med budgetreglerne," siger Steen Bønsing.
Han forklarer, at det er Folketinget, der bevilger de statslige institutioner deres budgetter. Og når man har fået en bevilling til noget, må man ikke bare købe udstyr, som man efterfølgende forærer væk.
"Staten skal jo have styr på, hvad bevillingerne går til. Grundlæggende er det jo skattekroner, der bliver brugt til at købe udstyr for, og derfor skal man være sparsommelig, og man må ikke bare forære det væk," siger han.
Også hos Rigsrevisionen mener man, at det er i strid med reglerne, når Skat forærer udstyr væk.
"Skat må ikke forære udstyret væk, hvis det har en værdi," siger Bo Brabrand, der er chef for it- og Økonomikontoret hos Rigsrevisionen.
Han fortæller, at offentlige virksomheder som udgangspunkt skal sikre sig, at det udstyr, de skiller sig af med, ikke kan indbringe nogen værdi. En af de måder, man kan sikre sig dette på, er at sende udstyret på offentlig auktion.
"Det er det, den forsigtige gør, hvis den vil være sikker på, at reglerne bliver overholdt," siger han.