Artikel top billede

Ekspert: Forbud mod terror-surfing betydningsløst

SF vil forbyde internetsurfing efter terrorrelateret indhold. Men forslaget har ingen betydning i forhold til terrorbekæmpelse, mener efterretningsekspert.

Et forslag fra Socialistisk Folkeparti om at gøre det ulovligt at surfe efter bombeopskrifter og halshugnings-videoer på nettet har ingen efterretningsmæssig værdi for Politiets Efterretningstjeneste.

Det vurderer tidligere operativ chef hos PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Forslaget fremgår af et spørgsmål fra retspolitisk ordfører Karina Lorentzen (SF) til justitsminister Brian Mikkelsen (K) og er fremsat i kølvandet af angrebet på bladtegneren Kurt Westergaard, hvor en mand brød ind i tegnerens hjem bevæbnet med blandt andet en økse.

Hændelsen har fået Karina Lorentzen til at spørge ministeren om, hvordan han stiller sig i forhold til at kriminalisere surfing på terrorrelaterede sider, og om dette kunne have gjort en forskel i forhold til angrebet på Kurt Westergaard.

"Det, som er vigtigt for os, er, at det bliver muligt at gribe ind overfor de her personer på et tidligt tidspunkt," siger hun, og peger på, at hun af pressen har forstået, at PET trods viden om gerningsmanden ikke var i stand til at gøre noget.

"De (PET, red.) har jo tilsyneladende vidst, at han har været relateret til terror på en eller anden måde. Og jeg ved, at rigtig meget af det her foregår på internettet," siger retsordføreren.

Hun fortæller, at det derfor er interessant at finde ud af, om man på nogen måde kan kriminalisere systematisk surfen på nettet efter bombeopskrifter og opfordringer til terror, fordi det vil betyde, at man kan gribe ind på et langt tidligere tidspunkt.

Uden betydning for efterretning

Imidlertid rummer ideen fra SF ingen værdi for en efterretningstjeneste, vurderer tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen.

Han konstaterer, at politikerne i øjeblikket står i kø for at komme af med forskellige initiativer.

"Utvivlsomt i en god mening. Men man bør lige en gang imellem bremse op og spekulere over, hvad det i grunden kan bruges til. Og jeg har altså meget svært ved at se at SF's forslag overhovedet har nogen som helst betydning i forhold til terrorbekæmpelse," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er ikke første gang at Hans Jørgen Bonnichsen vender tommelen nedad til et politisk forslag om at kriminalisere internetsider med relation til terror.
Således fik et lignede forslag fra Dansk Folkeparti for et par måneder siden en bredside af den tidligere operationelle chef for PET.

Intet terrorfilter

Hos SF fortæller partiets it-politiske ordfører Hanne Agersnap, at forslaget om at forbyde internetsurf efter terrorrelaterede sider ikke må blive til en kontrol eller censur af nettet.

Hun mener, at det er vigtigt, at det er klart, hvad der er lovligt og hvad der er ulovligt. Hun hæfter sig ved, at de sites, som forbuddet sigter mod, ville være ulovlige, hvis de var hostet i Danmark.

Hun ønsker ikke, at forbuddet følges op af en form for filtrering mod besøg på visse internetsider, sådan som det eksempelvis kendes fra politiets børnepornofilter.

"Det er noget af en gordisk knude at håndhæve loven i forbindelse med internettet uden at kompromittere internettets grundlæggende åbne struktur. Det gælder på områder som salg af ulovlig medicin, ulovlige spil, rettighedsbeskyttet musik med videre. Og det vil også gælde dette forslag" siger Hanne Agersnap.

Computerworld har spurgt PET om en kommentar til ideen om et forbud mod terror-surf på nettet. Men tjenesten er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

Opd: Spørgsmålet fra Karina Lorentzen foreligger nu på FT.dk Se spørgsmålet her:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere