Artikel top billede

Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

It-branchens formænd til Sander: Træd varsomt

Helge Sanders udmelding om privatisering af IT-Universitetet mødes med delt begejstring. Ministeren bør tænke sig grundigt om, før han piller ved en succes, lyder det fra tre danske it-brancheforeninger.

Læs også: Helge Sander vil privatisere IT-Universitetet

Tidligere på ugen bragte vi et indlæg fra videnskabsminister Helge Sander (V), hvori han argumenterer for, at IT-Universitetet vil have godt af at blive privatiseret.

Målet med en privatisering er ifølge Helge Sander at tilføre universitetet merværdi igennem et tættere samarbejde med private virksomheder og udenlandske forskningsinstitutioner.

Men er det en god idé at pille ved noget, der allerede fungerer.

Både ja og nej, mener Lars Monrad Gylling, direktør i KMD og formand for brancheforeningen IT-Branchen.

"Som udgangspunkt mener jeg, at han (Helge Sander, red.) skal være forsigtig. Det mener jeg, fordi It-Universitetet klart har bidraget til antallet af kandidater og er - med IT-Branchens øjne - en meget stor succes. Og når jeg siger, han skal være forsigtig, er det fordi jeg meget nødigt vil rokke ved en succes," siger Lars Monrad Gylling.

Kan se visse perspektiver

Om universitetet er privatejet eller offentligt ejet, har Lars Monrad-Gylling ikke de store følelser forbundet med. Det vigtigste er, at der kommer det ud af det, som IT-Branchen gerne vil have. Det gør der i dag, mener han.

Alligevel kan han godt se, at der er nogle perspektiver i at få et tættere samspil med private aktører.

"Hvis du ser ud i den store verden og ser, hvordan private firmaer er mere aktive i universitetsmiljøer, så giver det da også nogle positive effekter, hvis nogle af dem med store muskler lægger mere hjerteblod i at gøre noget for universiteterne. Det kan godt give nogle spændende effekter," siger Lars Monrad-Gylling.

Selvom det altså gør ham lidt nervøs at lade Helge Sander pille for meget ved en velfungerende uddannelsesinstitution, kan han alligevel godt se logikken i, at det lige er It-Universitetet, der kommer under privatiserings-luppen.

"På netop it-området er der meget stor privat forskning relativt til offentlig forskning. Virksomhederne forsker selv langt mere end universiteterne. Derfor kunne man godt forestille sig, at det er et af de steder, hvor kabalen rent faktisk kan gå op," siger Lars Monrad Gylling.

Betænkeligt med privatisering

Formand for Dansk IT og direktør i Pensam, Klaus Kvorning Hansen, finder det også betænkeligt at privatisere It-Universitetet.

"Overordnet set mener jeg, det er en betænkelig affære. Afhængig af, hvad det er for en privatiseringsmodel, han tænker på, mener jeg, at det må være en opgave for det offentlige at uddanne de personer, der skal kunne sikre os, at vi stadigvæk er en konkurrencedygtig nation," siger han.

Ideen med at finansiere forskningsprojekter og stillinger ved hjælp af private midler, mener han, er god nok.

Men han ser ikke umiddelbart nogen grund til at tage skridtet fuldt ud.

"Hvorfor på It-Universitetet? Så burde det være en helt generel diskussion om uddannelsesinstitutionerne. Jeg kan ikke se, hvorfor It-Universitetet skulle have en speciel status i forhold til, hvorfor det er mere relevant der end på for eksempel DTU eller andre steder," siger Klaus Kvorning Hansen.

Vil høre det fra hestens egen mund

Hvis man gerne vil fremme den private forskning, gøres det lige så godt på anden vis og som del af en samlet erhvervspolitik, mener formanden for Dansk It.

Han synes også, det er helt fint at diskutere en generel model for at skabe mulighed for, at et privatejet universitet kan eksistere side om side med det offentlige.

"Men at overlade forskning på it-området helt til det private, det er en dårlig idé. Der er behov for offentlig finansieret forskning og uddannelse, der ikke er drevet af privatøkonomiske interesser," siger Klaus Kvorning Hansen.

Helt den samme skepsis finder man ikke hos Tom Togsverd, markedsdirektør i ITEK, der er en brancheorganisation for it-virksomheder under Dansk Industri.

"Som udgangspunkt går vi hos Dansk Industri ind for, at der er private initiativer til det offentlige," siger Tom Togsverd.

Han mener, at ligesom der findes privatskoler, kan der også være plads til et privat universitet.

Han mener desuden, at et privat universitet måske vil kunne give nogle mere kvalificerede kandidater og et mere entreprenant forskningsmiljø, som man kender det fra flere steder i udlandet. Dog kommer det an på hvad It-Universitetet selv ønsker, og om der kan findes de rette sponsorer.

"En privatisering skal bero på, at universitetets egen bestyrelse selv ønsker en anden status. Jeg vil gerne høre fra hestens egen mund, om de synes, det er en god idé baseret på en grundig analyse af markedet og aftagervirksomhedernes offervilje i den sammenhæng," siger Tom Togsverd.

Rektor på It-Universitetet, Mads Tofte, har ikke ønsket at kommentere ministerens udmelding.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere