I dag kan århusianere få hjælp til at bryde kopibeskyttelsen på deres gamle cd'er. I samme anledning vil de ligeledes kunne få hjælp til at lave en kopi af cd'erne til børneværelset og sommerhuset.
Det er forbundet af it-professionelle, Prosa, der står bag arrangementet, og årsagen er, at forbundets medlemmer mener, at pladebranchen med kopisikring af cd'er går for vidt i deres forsøg på at dæmme op for ulovlige piratkopier.
Vi har spurgt Prosas formand, Niels Bertelsen, hvorfor forbundet prøver at gøre livet surt for pladebranchen.
Hvad har indholdsindusstrien gjort jer?
"Indholdproducenterene har ikke gjort os noget, men vi synes, det virker underligt, at man er bundet til en bestemt platform eller medie, hvis man har betalt for et produkt."
"Vi mener, at retten til at kopiere egne produkter skal være tilgængelig uanset hvilken teknologi, der ligger bagved."
Hvorfor mener I som fagforening, at det er jeres job at hjælpe folk med at bryde kopisikring?
"Vi gør det, fordi vi er et fagområde, der har ekspertisen til at gøre det og har nogle meninger om, hvordan det skal være. Og det vil vi gerne ud med. Vi ved også, at mange mennesker er fremmede over for det og fejlagtigt tror, det er i orden, at producenterne laver bindinger på deres produkter.
Derfor vil vi gerne understøtte med vores ekspertise på det område, fordi vi mener, at det er et vigtigt samfundsanliggende."
Hvordan vil I sikre, at folk selv har købt og betalt de cd'er, de møder op med?
"Det kan vi ikke. Vi spørger dem når de kommer, og så går vi ud fra, at de taler sandt. Vi er jo ikke en politimyndighed. Vi må tro på, at når folk siger, de har betalt, så er det også rigtigt."
Er du ikke bekymret for, at pladebranchen går glip af noget julesalg på grund af jer?
"Nej. Vi har jo ikke tænkt os at masseproducere det. Vi vil sige til folk, at de på ren lovlig vis har nogle muligheder for at lave kopier af deres cd'er. Det er uafhængigt af industrien, og jeg tror ikke, det forhindrer noget pladesalg overhovedet.
Det betyder bare, at hvis du har flere multimedieplatforme derhjemme, så skal du også have mulighed for at flytte den musik, du har købt, uden at skulle genkøbe det."
Hvad bliver det næste? Vil I også afholde kurser i, hvordan man afmonterer alarmchips fra butiksvarer?
"Nej. Og jeg synes ikke, der er nogen sammenhæng mellem de to ting. Hvis du afmonterer en chip i en butik, hvor du ikke har købt varen, så er det jo tyveri. Det er ikke det, vi går ind for.
Vi mener også, at ophavsretten skal fastholdes. Men når det bliver nødvendigt at genkøbe musikken, fordi du skifter platform, så er vi for langt ude i forhold til ophavsretsbeskyttelse.
Det er vigtigt, at kunstneren får betaling for sit arbejde, men der må også være en grænse for, hvor langt de kan blande sig i ens private brug af det," siger Niels Bertelsen, formand for Prosa.